مریم زمانی
در شرایطی که برخی گزارشها حاکی از بینتیجه ماندن جلسات ائتلافی طیفهای مختلف جناح اصولگرا و به تنش کشیده شدن جلسات آنهاست، اخبار مربوط به انشعابها، درگیریهای لفظی و انتقادات تند درونی این جناح به سایتهای اینترنتی نیز راه یافته است.در یکی از آخرین نمونهها، خبرنگار یکی از خبرگزاریهای محافظهکار در وبلاگ خود فاش کرد که احمد توکلی در یک جلسه دانشجویی، احمدینژاد را نمونه استبداد در جمهوری اسلامی خوانده است.
همزمان خبرگزاری مهر نیز از کنارهگیری فاطمه آلیا، نماینده اصولگرای تهران از حزب ایثارگران به خاطر مواضع این حزب علیه احمدینژاد خبر داده و عسگراولادی نیز فاش کرده که جلسات انتخاباتی اصولگرایان تاکنون بیحاصل بوده است.
انشعاب در حزب ایثارگران
اصولگرایان که این روزها با نگرانی آخرین تحولات سیاسی در جبهه اصلاحات را پیگیری میکنند و منتظر مشخص شدن وضعیت جبهه رقیب هستند، در درون خود نیز وضعیت پرآشوبی را میگذرانند و تقریبا هیچ روزی نیست که خبری درباره اختلافات بین طیفهای این جناح به رسانهها درز نکند.
یکی از جدیدترین خبرها در این راستا، اعلام انشعاب فاطمه آلیا نماینده تهران در مجلس و از هواداران پروپاقرص احمدینژاد، از حزب ایثارگران است. این حزب اصولگرا که احمدینژاد نیز در هیات موسس آن عضویت داشته، پس از به ریاستجمهوری رسیدن وی راه جدایی از دولت و رئیس آن را در پیش گرفت و سران آن هماکنون از جمله منتقدان احمدینژاد به شمار میروند.
برخی گزارشها حاکی از آن است که ایثارگران به تازگی به نمایندگان نزدیک به احمد توکلی که اقدام به تشکیل ”جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی” کردهاند تا مشخص کنند که راه آنها در انتخابات از احمدینژاد جداست، نزدیک شده و در جلسات اخیر ائتلاف اصولگرایان نیز مواضع هماهنگی با این گروه از منتقدان دولت احمدینژاد اتخاذ کرده اند.
در واکنش به رفتارهایی از این دست در مقابل احمدینژاد، فاطمه آلیا که تا پیش از این عضو مرکزیت جمعیت ایثارگران بود، دیروز اعلام کرد که از این حزب کنارهگیری کرده و هیچ رابطهای با آن ندارد. این نماینده نزدیک به احمدینژاد دلیل این اقدام خود را “برخی مواضع این تشکل” دانسته و البته تاکید کرده که: “احمدینژاد در انتخابات نامزد اصلی اصولگرایان است.“
وی در عین حال با تایید خبر نامزدی رقبای اصولگرای احمدینژاد، گفته است: “البته به صورت جسته گریخته شنیده میشود که برخی چهرههای دیگر هم برای داغ کردن تنور انتخابات قصد نامزدی دارند اما در جریان اصولگرا بنابراین است که تنها با یک نامزد وارد عرصه انتخابات ریاست جمهوری شود.“
نزاع توکلی و احمدینژاد
خبر دیگر در ارتباط با بالا گرفتن نزاعهای درونی جبهه اصولگرا، انتقاد شدیداللحن و بیسابقه احمد توکلی از محمود احمدینژاد است که ظاهرا در یک جلسه دانشجویی مطرح شده و پس از آنکه در خبرگزاریها سانسور شده، در وبلاگ خبرنگار یکی از خبرنگاران خبرگزاری فارس منتشر شده است.
محمدصادق زمانی، دانشآموخته دانشگاه امام صادق و خبرنگار خبرگزاری اصولگرای فارس که وبلاگ خود را ”انار ترش” نامیده، در نوشته جدید این وبلاگ فاش کرد که احمد توکلی در همایشی با موضوع قانونگریزی در ایران که هفته قبل در دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار شد، با لحن غیرمنتظرهای به انتقاد از احمدینژاد پرداخته و وی را مستبد نامیده است.
وی در خصوص این سخنان بیسابقه که هیچ انعکاسی در خبرگزاریهای رسمی کشور نداشت، نوشته است: ”احمد توکلی هفته پیش(پنجم آذرماه) در همایش قانون گریزی در ایران بسیار صریح و رک ظاهر شد چرا که وقتی یکی از دانشجویان از توکلی پرسید: “چقدر موافقید که جمهوری اسلامی یک حکومت استبدادی است؟”، گفت: ”اصلاً موافق نیستم اما معتقدم در جمهوری اسلامی استبداد وجود دارد. به عبارت دیگر، جمهوری اسلامی یک حکومت استبدادی نیست اما استبداد در آن وجود دارد و این استبداد مربوط به اشخاص و مسئولان میشود نه به ارکان نظام.”
خبرگزاری خبرگزاری فارس ادامه میدهد: “احمد توکلی ادامه داد: تمایلات استبدادی زیادی در اشخاصی که در جمهوری اسلامی هستند وجود دارد اما خیلی وقتها فرصت و یا توان عملی کردن این تمایلات را ندارند. رئیس مرکز پژوهشهای مجلس نوک پیکان سخنانش را به سمت محمود احمدینژاد نشانه گرفت و گفت: مثلاً اینکه یک رئیس جمهور در برابر مجلس میایستد و میخواهد خواستههایش را به نمایندگان مردم تحمیل کند دقیقاً نمونهای از استبداد است.“
”نامزد واحد”؛ اسم مستعار احمدینژاد
اخبار مربوط به اختلافات سیاسی در جناح اصولگرا در شرایطی به رسانهها راه مییابد که گزارشهای غیررسمی نشان میدهد کشمکشهای انتخاباتی طیفهای این جناح نیز به خاطر گسترش اختلافات بین طیفهای مختلف و دولت و مجلس اصولگرا، نامعین ماندن مختصات عرصه انتخابات به دلیل مشخص نبودن تصمیم خاتمی برای حضور احتمالی و همچنین آنچه محمدرضا باهنر “جدی بودن مخالفتها و موافقتها با احمدینژاد” نامیده است، همچنان بیحاصل ادامه دارد.
اصولگرایان حتی این خبر را هم نتوانستهاند پنهان کنند که جلسات اخیر انتخاباتی سران این جناح با جنجال و مرافعه همراه بوده و بدون هیچ توافقی به پایان رسیده است.
در همین ارتباط حبیبالله عسگراولادی دو روز پیش در گفتوگو با روزنامه جامجم فاش کرد که جلسه اخیر شورای هماهنگی اصولگرایان با تنش به پایان رسیده و هیچ نتیجهای از آن به دست نیامده است؛ وی البته بلافاصله ابراز امیدواری کرده بود که گذشت زمان اصولگرایان را به وحدت برساند، اما به نظر میرسد در لحن گفتوگوهای طیف محافظهکار تغییر قابل ملاحظهای روی داده است؛ چرا که آنها دیگر مانند گذشته بر “نامزد واحد اصولگرا” تاکید نمی کنند، درست برعکس طیف رایحه خوش خدمت که ادبیات خود را به تازگی به سمت ”وحدت اصولگرایان” سوق دادهاند.
در هر حال گزارشهایی که از طرح چنین مباحثی در جلسات انتخاباتی اصولگرایان و در نتیجه به تنش کشیده شدن آنها خبر میدهند، این روزها نقل محافل سیاسی و مطبوعاتی هستند؛اما اینکه در نهایت این وضعیت به حضور تنهای احمدینژاد با یک “دستور از بالا” منتهی خواهد شد یا جناح اصولگرا با دو یا چند نامزد چندپاره خواهد شد، هنوز به طور قطعی مشخص و قابل پیشبینی نیست.