نادر کرمی
جمعی از فعالان سیاسی، حقوق بشر و دانشجویی روز جمعه براساس دعوت “کمیته تلاش برای آزادی بازداشتشدگان خودسرانه سیاسی و عقیدتی” با حضور در منزل حشمتاللـه طبرزدی دبیر کل جبهه دمکراتیک ایران ضمن گفتوگو با خانواده این زندانی سیاسی، از آخرین وضعیت پرونده او اطلاع یافتند.وضعیتی که با توجه به محتویات و مستندات پرونده حشمتاللـه طبرزدی، دیگر موجباتی برای زندانی ماندن او باقی نمیگذارد.
در این نشست که نمایندگان تعدادی از جریانها و گروههای سیاسی و حقوق بشری در آن حاضر بودند، پس از آنکه پرویز سفری، از همفکران حشمتاللـه طبرزدی به اختصار درخصوص این فعال سیاسی مطالبی را بیان کرد، کیوان صمیمی، مدیرمسوول نشریه توقیف شده “نامه” به نقش موثر خانوادهها و بخصوص همسر زندانیان سیاسی در میزان استقامت این افراد اشاره و از آنان تقدیر کرد.
پس از این سخنان، محمد بستهنگار که به نمایندگی از فعالان ملی ـ مذهبی در این جمع حاضر شده بود به اینکه در سالها و روزهای گذشته بارها از لزوم رعایت حقوق تمامی بازداشتشدگان سخن رفته، اشاره کرد. او در همین ارتباط اصل 168 قانون اساسی را قرائت کرد که تاکید دارد رسیدگی به جرائم سیاسی و مطبوعاتی، باید علنی و با حضور هیات منصفه باشد.
بر این اساس او پرسید: “به کدام یک از جرائم سیاسی بهطور علنی و با حضور هیات منصفه و در دادگاههای دادگستری رسیدگی شده است؟”
بستهنگار در ادامه گفت:“بارها گفته شده که این نوع محاکمات خلاف اعلامیه جهانی حقوق بشر است؛ اعلامیهای که مورد قبول دولت ایران قرار گرفته و بر طبق ماده 9 قانون مدنی جزو قوانین و مقررات داخلی کشور است”.
او سپس بعد از آنکه مواد 10 و 11 اعلامیه جهانی حقوق بشر را قرائت کرد، پرسید: “حقوق متهمی که ماهها در سلول انفرادی است و هیچگونه تماسی با دیگران ندارد و از داشتن کتاب و روزنامه و از دسترسی به قوانین محروم است، چگونه تامین می شود؟”
بستهنگار در ادامه سخنان خود از تضییع حقوق فعالینی سخن گفت که بیرون از زندان هستند و به عنوان نتیجه گیری وضعیت این افراد را بهتر از افراد داخل زندان ندانست.
او در ادامه با تاکید بر اینکه انتخاب شدن و انتخاب کردن از بدیهیترین حقوق یک انسان آزاد است، گفت ما از این حق اولیه محروم هستیم.
بستهنگار با اشاره به هشدارهای مکرر گذشته به مسوولان افزود: بار دیگر این هشدارها داده میشود و زنگهای خطر به صدا درمیآید تا از آنچه بر حکومتهای گذشته در طول تاریخ گذشته و از آنچه در این ایام بر سر دولتهایی که به خواست مردم توجه نمیکردند، آمده است، عبرت بگیرند.
پس از محمد بستهنگار نوبت به زندینیا، نماینده نهضت آزادی ایران رسید که ضمن اهدای کتابی به خانواده حشمتاللـه طبرزدی، بگوید که آنان کلی از جهان هستند و فکر نکنند کوششها و تلاشهای فعالان سیاسی و دانشجویی در جامعه پنهان مانده است، بلکه از دید تئوری هلوگرام وجود این افراد و مقاومت آنها نهتنها برکل ایران بلکه بر جهان تاثیرگذار است.
محمد هاشمی، نماینده دفتر تحکیم وحدت نیز در ادامه این نشست از فشارهایی که بر خانواده زندانیان سیاسی و عقیدتی وارد میشود، سخن گفت؛ فشاری که به گفته هاشمی بسیار بیشتر و شاید کمی غیرقابل تحملتر از فشار برخود زندانی سیاسی باشد زیرا آنان با توجه به قوانین موجود میخواهند کاری انجام دهند، در حالیکه نمی توانند هیچکاری بکنند.
جواد امامی از دوستان حشمتالله طبرزدی نیز با اشاره به تلاشها و فعالیتهای حشمتالله طبرزدی در نشریه پیامدانشجو و در سالهای 73 به بعد از حاضران خواست برای حل مشکلات موجود و تحقق آزادی، فعالیتهای خود را گسترش دهند.
او سپس با اشاره به آرایی که از سوی دادگاه برای طبرزدی صادر شده است، گفت: طبرزدی باید براساس مستندات موجود در مردادماه آزاد میشد.
امامی همچنین یاد مرحوم محمدعلی سفری، وکیل طبرزدی و دیگر دانشجویانی را که در سالهای گذشته، بخصوص در حوادث 18 تیر 1378 فعال بودهاند، گرامی داشت و گفت: سفری باجسارت و جرات تمام، در زمانی که به وکلا توهین میشد، وکالت طبرزدی را پذیرفت.
او در ادامه به احضار سفری به اداره اماکن اشاره کرد؛ احضاری که با درگذشت او همراه شد.
قرهباغی یکی از زندانیان سیاسی قبل از انقلاب نیز در این نشست با ذکر خاطراتی از دوران بازداشتش در دوران پهلوی، از کمیته تلاش برای آزادی بازداشتشدگان خودسرانه عقیدتی و سیاسی خواست دامنه کاری خود را وسیعتر کند چرا که به اعتقاد او: ما در قبال فعالان سیاسی مدیون هستیم.
تقی رحمانی از فعالان ملی ـ مذهبی نیز در این نشست با طرح این سئوال که در این شرایط آزادیخواهان باید چه مشی ای را در پیش بگیرند، بر توجه بیشتر به تجربه کسانی که رفتار انتزاعی نداشتهاند، تاکید کرد.
به این ترتیب او با تبیین رفتار جریان راست گفت: راست دارد در جهت انباشت خشونت در جامعه عمل میکند، بنابراین ما باید مانع انباشت کینه شویم.
رحمانی افزود:باید با دقت راست را عقب برانیم زیرا راست هیچ وقت نابود نمیشود،باید سر جایش بنشیند.
محسن احمدی، نماینده جنبش مسلمانان مبارز نیز ابراز امیدواری کرد تا حاکمیت به این باور برسد که اقتدار ملی در گرو همبستگی ملت و دولت است و این همبستگی در پرتو حفظ حقوق و آزادیهای قانونی مردم میسر است.
او گفت:اگر این حقوق رعایت نشود انتظار ازقدرت ملی برای مقابله با تهدیدهای خارجی انتظاری بیهوده است.
او با انتقاد از قضاتی که در مسیر محدودیت حقوق سیاسی برای مردم قدم برمیدارند خواستار انتخابی شدن دستگاه قضائی گردید تا از تضییع حقوق مردم چلوگیری به عمل آید.
محمد صادقی، نماینده ادوار تحکیم وحدت نیز از بیمهریهای بخشی از اصلاحطلبان نسبت به برخی از زندانیان سیاسی انتقاد کرد و خواستار برچیده شدن این خطوط شد.
شیوا نظرآهاری از کمیته دانشجویی گزارشگران حقوق بشر نیز با اشاره به اینکه براساس محتویات پرونده، مردادماه زمان آزادی طبرزدی از زندان بوده است، گفت: اگر آقای طبرزدی مجددا بازداشت شده است باید اتهامات او روشن شود و اگر پرونده جدیدی وجود ندارد باید ایشان آزاد شود.
او در ادامه از اینکه بر پروندههای سیاسی، اراده غیرقضائی حکمرانی میکند، انتقاد کرد.
کوروش زعیم نیز که به نمایندگی از جبهه ملی ایران در این نشست حاضر شده بود با ابلاغ سلام عباس امیرانتظام و ادیب برومند گفت: روزی نیست که خبر بازداشت شماری از دانشجویان و فعالان مدنی و حقوق بشر به گوش نرسد. زندانها از زندانیان عقیدتی پر شدهاند. در جای جای ایران، نارضایتی همگانی و همهگیر شده است. در ترکمن صحرا، در بلوچستان، در خوزستان، در کردستان، در دانشگاهها، در کارخانهها، زنان، کارگران، فرهنگیان، دانشجویان، در شهرهای مرکزی و در شهرهای مرزی.
او در ادامه با طرح سئوالاتی چون «آیا این مسائل را با خشونت و زندان و ارعاب میتوان حل کرد؟ آیا این خشونتها و زندان کردنها به نارضایتی دامن نمیزند؟» گفت: “در چنین شرایط نگرانکنندهای که شما با اعمال خشونت ایجادکننده آن خواهید بود، آنها که رهبری تودههای ناراضی را در دست خواهند گرفت، دیگر این اپوزیسیون منطقی، خردمند، مسالمتجو و خشونتستیز نخواهد بود”.
پایانبخش این نشست تشکر فرزند حشمتالله طبرزدی از حاضران بود. تشکری که با این جمله پایان یافت: “مسوولان باید پاسخگوی این برخوردها و تضییع حقها باشند”.