کای بیوکی – گتین چمبرلین
یک زن به خاطرسخن گفتن علیه رژیم محمود احمدی نژاد و اعتراض به “ویرانی یک نسل” از ایرانی ها توسط انقلاب اسلامی، با مجازات زندان روبرو شده است.
پروین اردلان 41 ساله، گفته است زنان و اقلیت های قومی و مذهبی ایران، پس از روی کار آمدن ملا ها در سال 1979، به خاطر سیاست های سختگیرانه مورد تبعیض قرار گرفته اند.
خانم اردلان قرار بود این هفته برای دریافت جایزه اولاف پالمه و به خاطر دستاوردهای بزرگش به استکهلم سفر کند. پیش از این، کوفی عنان- دبیر کل سابق سازمان ملل- و آنگ سان سوکی- رهبر مخالفان برمه- برندگان این جایزه بوده اند.
خانم اردلان در مصاحبه با ساندی تلگراف گفت جنبش آزادی زن ایرانی به دنبال برقراری حقوق مساوی برای زنان از راه صلح دوستانه بوده ، و این با وجود موانعی که مقامات برای سخن گفتن او و همکارانش ایجاد کرده اند ادامه خواهد یافت.
او گفت: “من از نسل سوخته انقلاب هستم. من همیشه از خودم می پرسم چطور شد که ظرف چند ماه دوچرخه سواری یک دختر به کار ناشایستی تبدیل شد. من را به خاطر اینکه دوست نداشتم روسری به سر کنم از مدرسه اخراج کردند.”
خانم اردلان، که یکی از فعالان جنبش یک میلیون امضاء برای حمایت از برابری حقوق زنان ایرانی است، در آوریل گذشته و به اتهام اقدام در جهت تهدید امنیت ملی کشور، به سه سال زندان محکوم شد. در ایران این یک اتهام جدی است و شمار زیادی از مخالفان در بازداشت را به کام مرگ فرستاده شده اند. او دربرابر این حکم اعتراض کرده است.
او گفت: “ما می دانیم که باید بهای آن را بپردازیم. اولین بار که پایم به دادگاه رسید، ترسیده بودم. اما آخرین بار که به دادگاه رفتم، ساک خودم را هم برده بودم زیرا آماده رفتن به زندان شده بودم.”
او در منزلش در تهران گفت: “من خواستار یک جامعه انسانی هستم- یک وضعیت بهتر برای کسانی که مورد تبعیض قرار گرفته اند. این فقط به زنان محدود نمی شود و شامل اقلیت های قومی و مذهبی هم می شود. آنها هم مورد تبعیض قرار گرفته اند.“
هرچند ممکن است همایش یک میلیون امضاء، او را در معرض خطر قرار داده باشد اما این فقط بازتاب رشد تمایل به مخالفت در ایران است.
او گفت: “همین الان که داریم حرف می زنیم، تغییراتی به آرامی اتفاق می افتد. نمی شود جلوی آنرا گرفت و این تغییرات در حال جان گرفتن و سریع تر شدن است و من خوش بین هستم.”
هفته پیش در تهران، مردم به پلیس هایی حمله کردند که در تلاش می کردند زنان جوان را به بهانه پوشیدن لباس های رنگی بازداشت کنند.
جمعیتی در حدود 2000 نفر شروع به رویارویی با مقامات انتظامی کرده و آنها را مجبور به فرار کردند. دو نفر از افسران پلیس به شدت کتک خوردند و جمعیت در همین حال فریاد می زدند: “ما جمهوری اسلامی را نمی خواهیم.” خانم اردلان می گوید چنین کشمکش هایی برای ایجاد تغییربا اطمینان رو به افزایش است.
اردلان گفت: “در حال حاضر زنان ایران بیش از مردان به خود اعتقاد دارند. ممکن است که ما تا حالا یک میلیون امضاء را جمع نکرده باشیم، اما صدای ما مطمئناً به بیش از یک میلیون نفر رسیده است.”
در همین حال و در آستانه انتخابات 14 مارس مجلس، تندروهای رژیم در برابر مخالفانشان دچار سرشکستگی شده اند. اصلاح طلبان از این می ترسند که نتیجه خوبی از انتخابات نگیرند زیرا موانع متعددی در مقابل آن ها قرار داده اند.
با اینحال خانم اردلان می گوید آنها باید به نبرد ادامه دهند: “مقاومت برای ما به شیوه ای از زندگی تبدیل شده است. ما فقط یک راه داریم و آن هم حرکت رو به جلو است.“
منبع: ساندی تلگراف – 2 مارس