سولماز شریف
همان روز که دستور تخلیه کافه کتابها رسید،بسیاری حدس زدند که این تنها بهانه ایست برای برخورد با کتابفروشی ها.دیروز این گمانه زنی ها رنگ واقعیت گرفتند. شش کتابفروشی معروف تهران صبح روز پنج شنبه به دستور اداره اماکن پلمپ شدند. همه این کتابفروشی ها کافه کتابهای خود را تخلیه کرده بودند و دیگر دلیلی برای پلمپ خود فروشگاهها وجود نداشت.
شش کتابفروشی ثالث، ویراستار، شهر کتاب ونک ، روشن، دروس و بدرقه جاویدان در حالی پلمپ شدند که رئیس اتحادیه کتابداران طی نامه ای به نیروی انتظامی اعلام کرد کتابفروشی ها برای فعالیت خود از اتحادیه صنفی مجوز دارند و پس از تعطیلی کافه کتابهایشان، مشکلی برای ادامه فعالیت کتابفروشی وجود ندارد اما حتی این نامه رئیس اتحادیه نیز کاری از پیش نبرد وبی جواب ماند.
گفتنی است اداره اماکن تهران پیشتر اعلام کرده بود که وجود کافه کتابها به دلیل تداخل صنفی بین دو صنف کافی شاپ داران و کتابفروشی ها مشکل زاست و به کافه کتابداران تنها 72 ساعت وقت داده شده بود تا کافه کتابهای خود را تخلیه کنند.
این کتاب فروشی ها در حالی به جرم تداخل صنفی کتابفروشی و کافی شاپ پلمپ شدند که مجمع امور صنفی، طرح راه اندازی کافی شاپ در داخل کتابفروشیها را تصویب کرده و این مصوبه منتظر ابلاغ از سوی وزارت بازرگانی است.
در همین ارتباط محمد علی جعفریه مدیر انتشارات ثالث در گفت و گو با میراث خبر گفت: “چند روز پیش از سوی اداره اماکن استان تهران اعلام شد که به دلیل تداخل صنفی که میان کتابفروشی و کافه وجود دارد باید کافه را ظرف ۷۲ ساعت تعطیل کنیم. ما نیز پس از ابلاغ حکم بلافاصله کافه را تعطیل کردیم. اما نمیدانم چرا امروز صبح حکم تعطیلی کتابفروشی اجرا شد.“
جعفریه با ابراز تاسف از تعطیلی کتابفروشیهای تهران گفت: “کافه کتابها یکی از مراکز فرهنگی هستند که جوانان را به کتاب خواندن ترغیب می کنند و مکانهای آبرومندی هستند که مهمانان فرهنگی خارجی را می توان به آنجا دعوت کرد و میتوان مراسم فرهنگی مختلف در آن برگزار کرد.“
گفتنی است پیشتر رییس پلیس نظارت بر اماکن عمومی نیروی انتظامی اعلام کرده بود: “با استناد به بند «الف» ماده 28 قانون نظام صنفی که بر اساس آن «اشتغال به شغل یا مشاغل دیگر غیر از آنچه در پروانه کسب قید شده، خلاف قانون است».در مواردی که تداخل صنفی وجود داشته باشد، یعنی غیر از آنچه در اساسنامه آمده و جواز فعالیت از اتحادیه مربوطه اخذ شده است، شغل بعدی غیرقانونی محسوب میشود و بر این اساس، طبق قانون، پلیس با آن برخورد میکند.”
سردار محمدعلی نجفی در گفتوگو با ایسنا افزوده بود: “حتی اگر هم قرار است، صنف جدیدی ایجاد شود، باید در کمیسیون هیات عالی نظارت مطرح و بررسی شود و در صورت موافقت، به عنوان یک رسته شغلی ابلاغ شود، اما در غیر این صورت، خلاف قانون است.در خصوص کافه کتابداران نیز چون موضوع کاملا صنفی است و صاحبان این اماکن باید بدانند که اگر در کافیشاپها هم کتابفروشی شود، پلیس قطعا برخورد خواهد کرد”.
کافه کتابها یکی از محلهای روشنفکری است که از ده سال پیش در ایران به طور آهسته آغاز به کار کردند و با ایجاد فضایی مناسب و فرهنگی جوانان را به کتابخوانی فرا نمی خواندند.
بسیاری معتقدند این نوع برخوردهای نیروی انتظامی، به دلایل صنفی نیست و برنامه ای برای برخورد با فرهنگ کتاب، کتابخوانی و کتابداران در راه است.