کاوه برزگر
با آنکه دو روز پیش یکی از سایتهای خبری محافظهکار از مخالفت رهبر نظام با تصمیم احمدی نژاد برای برکناری پورمحمدی از وزارت کشور خبر داده بود، روزنامه “جمهوری اسلامی” دیروز در ستون “جهت اطلاع” خود خبری را از جلسه یکشنبه شب کابینه دولت نهم فاش کرد که حکایت داشت احمدی نژاد “از تلاشهای وزرای کشور و اقتصاد تشکر کرده و گفته انشاالله از آنان در جای دیگر استفاده خواهد شد.“
از سوی دیگر، سایت خبری آفتاب از قول یک نماینده مجلس که نامش فاش نشد، گزارش داد که محمدرضا باهنر نایبرئیس مجلس هفتم در حال رایزنی برای جلوگیری از برکناری پورمحمدی است و در این راستا با تعدادی از مسئولان دولتی نیز ملاقات و گفتوگو کرده است. این سایت خبری همچنین از رایزنی باهنر با پورمحمدی در محل وزارت کشور در روز دوشنبه خبر داد و افزود: “منابع آگاه خبر دادهاند که باهنر به وزیر کشور قول داده است که در مقامش ابقا شود.“
باهنر پیش از این و در ابتدای هفته جاری نیز از تغییرات مکرر در کابینه انتقاد کرده و در واکنش به نوشته وبلاگی احمدی نژاد که تغییرات دولت را مصداق نوآوری دانسته بود، گفته بود: “لازم میدانیم دوستانه به دولت تذکر دهیم که تغییرات و نوآوری در راستای بهبود امور، امر مطلوبی است، اما اگر مدیری که جانشین میشود، بهتر از قبل نباشد، این توهم ایجاد خواهد شد که ثبات مدیریت که لازمه بهرهوری است، خدشهدار میشود. امیدواریم دولت محترم به ثبات مدیریت و امنیت روانی هم توجه کافی داشته باشد.“
گزارشهای ضد و نقیض درباره ابقا یا برکناری مصطفی پورمحمدی، در بخش خبری ویژه صدا و سیما نیز تکرار شد. مجری بخش خبری بیست و سی، دوشنبه شب با اشاره به مطرح شدن احتمال برکناری وزرای اقتصاد و کشور در روزهای گذشته گفت: “از ما نشنیده بگیرید، اما ظاهرا قرار شده یکی از این دو برود و آن یکی بماند.” اما خبرنگار سیمای جمهوری اسلامی مشخص نکرد که کدامیک از این دو، یعنی دانشجعفری و پورمحمدی، کابینه را ترک خواهند کرد.
در این حال، تصریح روزنامه جمهوری اسلامی به مدیرمسئولی مسیح مهاجری به اینکه احمدی نژاد در آخرین جلسه هیئت دولت به این دو وزیر خود خستهنباشید گفته، با این تاکید تکمیل شده است که: “با این اظهارات رئیس جمهور رسما دوران وزارت آقایان پورمحمدی و دانش جعفری به پایان رسیده و قرار است آن دو تا پایان هفته جاری محل کار خود ترک نمایند.“
این خبر، در کنار خبر رایزنی باهنر برای ماندن پورمحمدی، نشان میدهد که برخلاف تصور قبلی، احتمال کنار رفتن وزیر کشور دولت احمدی نژاد افزایش یافته است؛ مگر اینکه عامل قویتری به یاری ابقای او بیاید. این رایزنیها وقتی جدیتر میشود که سایت آفتاب از جمعآوری امضا در مجلس برای نامهای در حمایت از پورمحمدی خبر میدهد؛ نامهای که به نوشته این سایت “تاکنون به امضای ۱۳۰ تن از نمایندگان مجلس هفتم رسیده است.“
خبر هفته پیش سایت رجانیوز، همسو با احمدی نژاد، مبنی بر اینکه “تغییر احتمالی وزیر کشور به پس از برگزاری دور دوم انتخابات مجلس موکول شده”، نیز از ادامهدار بودن کشمکشها بر ماندن یا رفتن پورمحمدی خبر میداد. این سایت همچنین از الهام سخنگوی دولت انتقاد می کرد که چرا از رخدادهای مهم حوزه دولت همچون جلسه چهارشنبه شب قبل احمدی نژاد با وزیر اقتصاد بیاطلاع بوده و به تکذیب خبر برکناری این دو وزیر پرداخته است.
اما سایت فرارو، نزدیک به قالیباف، سه روز پیش به طور تلویحی از مخالفت رهبر با عزل وزیر کشور خبر داد و نوشت: “نصب و عزل وزرای امور خارجه، اطلاعات، کشور و فرهنگ و ارشاد اسلامی همواره بدون موافقت رهبری غیر ممکن بوده است.“
همراستا با این گزارش، برخی از تحلیلگران نیز به سابقه مسئولیت و حضور پورمحمدی در “بیت رهبری” اشاره میکنند و این موضوع را دلیلی برا این میدانند که احمدی نژاد نمیتواند بدون اجازه رهبری به وزیر کشورش دست بزند. این تحلیلگران، سابقه معاونت پورمحمدی در وزارت اطلاعات دوره فلاحیان را نیز دلیل دیگری بر جای پای محکم او در دولت نهم میدانند، به طوری که بعید است حتی رئیس دولت هم به راحتی امکان تغییر وی را داشته باشد. مصطفی پورمحمدی تا پیش از روی کار آمدن دولت سید محمد خاتمی، معاون اطلاعات خارجی وزارت اطلاعات بود و بسیاری از تحرکات حساسیت برانگیز این وزارتخانه در آن سالها در خارج از ایران، در حوزه تحت مدیریت وی انجام میشد.
خبر جمعآوری امضا در مجلس برای حمایت از پورمحمدی را میتوان نشانه آشکاری از وجود کشمکش در پشت صحنه جبهه به ظاهر متحد اصولگرایان درباره این وزیر دولت اصولگرا دانست. خصوصا با توجه به سابقه این موضوع در مجلس هفتم؛ چرا که وقتی در پاییز سال گذشته احتمال برکناری جهرمی وزیر کار پررنگ شد، در عرض کمتر از یک هفته 213 نماینده مجلس هفتم با امضای نامهای بدون مناسبت از فعالیتهای جهرمی تقدیر و تشکر کردند و ظاهرا باعث منتفی شدن موضوع برکناری وی شدند.
اکنون احمدی نژاد در خصوص تعیین تکلیف وزیر کشور، حتی اگر آنطور که سایت نزدیک به قالیباف گزارش داده است، در برابر بیت رهبری قرار نگرفته باشد؛ دستکم خود را در برابر تعداد قابل توجهی از نمایندگان مجلس هفتم میبیند که در برابر تصمیم اخیر او برای نوآوری در کابینه ایستادهاند و میخواهند پورمحمدی بماند.
باید دید آیا این موضوع، که شاید آخرین مورد مقاومت مجلس هفتم در برابر دولت نهم باشد، همچون اکثر موارد قبلی به نفع احمدی نژاد تمام خواهد شد یا خیر.