آنیتا ووگل
رکسانا صابری روزنامه نگار ایرانی- آمریکایی با زندانی شدنش به اتهام جاسوسی برای آمریکا در راس خبر ها قرار گرفت. این اتهامی است که وزارت امورخارجه آمریکا آن را بی اساس می داند.
اما عده کمی درباره سیلوا هاراتونیان زن دیگری که در همان زندان زندانی است،حرف می زنند.
هاراتونیان، 34 ساله، مسیحی ارمنی است که در ایران به دنیا آمده است و دوران زندان سه ساله اش را به همان جرمی که دوستان دیگر آمریکاییش به آن متهم هستند و آن براندازی حکومت ایران است،می گذراند. هاراتونیان که از کارکنان یک موسسه حقوق بشری است و نزدیک به یک سال است در زندان مخوف اوین، همان جایی که رکسانا صابری باید دوران هشت ساله زندانش را بگذراند، زندانی است.
کلارا مرادخان، از بستگان هاراتونیان که در لس آنجلی زندگی می کند، گفت:« دوران بسیار سخت و بی نهایت گسج کننده ای برای خانواده بود».بعنوان کسی که سیلوانا را از نزدیک می شناسد باید بگویم که او نه انقلابی است و نه جاسوس است و نه اصلا به سیاست علاقه ای دارد».
هاراتونیان، ایرانی است و در 26 ژوئن سال گذشته در حالی که داشت مراحل گرفتن گرین کارت آمریکا را می گذراند و بعنوان کارمند یک شرکت غیر انتفاعی آمریکایی بعنوان آیرکس کار می کرد، بازداشت شد. کار این شرکت مبادله تحقیقات در 50 کشور است.
خانواده هاراتونیان می گویند که اوبرای چهارمین سفر کاری اش در مورد یک پروژه در زمینه مراقبت های بهداشتی زنان و زایمان از ارمنستان به ایران آمده بود که در خانه مادرش در تهران دستگیر شد. چند روز بعد به خانواده اش اطلاع داده شد که او در او زندان اوین است.
مرادخان می گوید:« تنها شنیدن خود کلمه اوین بسیار ترسناک است و از توان ما خارج است. مادر سیلوا تنها عضو خانواده است که موفق به ملاقات با او شده است. هر هفته که او را می بیند، می گوید که وضع سلامتی اش بدتر شده است، او افسرده است، وزنش کم شده است، رنگ پریده است و تمام موهایش سفید شده است و بیشتر شبیه به یک زن هفتاد ساله است».
با وجود وضعیت هاراتونیان که هر بار بدتر می شود اما گفته می شود که وضع صابری نگران کننده تر است زیرا از سه شنبه گذشته که حکم دادگاه انقلاب ابلاغ شده است، او دست به اعتصاب غذا زده است.
خانواده و حامیان هاراتونیان در آمریکا از تابستان گذشته بدون وقفه به اعضای کنگره و دیپلمات ها برای درخواست کمک مراجعه کرده اند. اما اعضای خانواده اش می گویند به هیچ نتیجه ای نرسیده اند.
آنها حتی تلاش کردند از طریق راه های مختلف دیپلماتیک با پاپ بندیکت شانزدهم ملاقات کنند که جواب منفی گرفتند. این درحالی است که با وجود بی اساس بودن اتهامات هاراتونیان به آنها گفته شده است که فشار آوردن به دولت ایران برای آزاد کردن شهروندان خودش کار بسیار سختی است.
مادر و دختر خاله هاراتونیان شهروند آمریکا هستند و سیلوانا هم امید داشت که در لس آنجلس به خانواده اش بپیوندد. اما همچنان منتظر گرین کارت اش بود.
هاوارد برمن، سناتور دموکرات ایالت کالیفرنیا، مدیر کمیته امور خارجه، حاضر به کمک شده است. او این موضوع را با وزیر امور خارجه آمریکا، هیلاری کلینتون زمانی که در روز 22 آوریل برای مقام جدیدش قسم می خورد،درمیان گذاشت. برمن به فاکس نیوز گفت:« من بسیار نگران موضوع زندانی شدن هاراتونیان هستم».
با وجود اینکه هاراتونیان شهروند آمریکا نیست اما برمن گفته است که هر کمکی از دستش بر بیاید برای او می کند. او می گوید:« من حتما از هر موقعیتی برای عنوان کردن موضوع هاراتونیان استفاده می کنم».
خانواده اش می گویند که هفته آینده مهم است. روز پنج شنبه آخرین موقعیت برای وکلای او در ایران است که برای حکم سه سال زندان او درخواست استیناف کنند. مرادخان می گوید اگر موفق نشوند دیگر هیچ امیدی برای آزادی او به دلیل رفتار خوب در زندان با عفو رهبر ، آیت الله خامنه ای در آستانه یک سالگی زندانی شدنش، وجود نخواهد داشت.
مراد خان می گوید:« خانواده اش قصد دارند پرونده سیلوانا را مستقیما با رهبر درمیان بگذارند. ما فقط دعا می کنیم».
گفته می شود که کشیش جس جکسون قرار است برای مذاکره درباره آزادی رکسانا صابری به ایران بیاید و شاید درباره آزادی هاراتونیان هم تلاش کند.
در عین حال در فیس بوک صفحه ای به آزادی هاراتونیان اختصاص داده شده است. مرادخان می گوید که قرار است برای آزادی صابری و هاراتونیان تخصن بزرگی برپا بشود. مرادخان می گوید:« چون او را خوب می شناسم و می دانم که بی گناه است، دست از تلاش بر نمی دارم تا آزاد شود».
منبع: فاکس نیوز 4 مه