پس ازآنچه که به تعبیر علی لاریجانی “زرنگی” حسن روحانی در معرفی اعضای کابینه در مراسم تحلیف بود، رسانه های داخلی همزمان بابررسی های مجلس، به بازخوانی سابقه وزرای پیشنهادی پرداخته اند.
در این میان، گزینه معرفی شده برای وزارت اطلاعات، وزارتخانه ای که طی هشت سال گذشته بیشترین نقش را در سرکوب اعتراضات مردمی، بازداشت روزنامه نگاران، تعطیلی انجمن های صنفی، اعتراف گیری از متهمان دادگاه های نمایشی و…داشته با توجه خاص رسانه ها مواجه شده است.
در همین حال، محمود علوی که گفته می شود گزینه مورد تایید آیت الله خامنه ای هم هست و به جای حسن یونسی به گزینه اول وزارت اطلاعات تبدیل شده، دیروز در مصاحبه با روزنامه خورشید، روزنامه متعلق به سعید مرتضوی، برنامه های خود را تشریح کرده و با وجود تاکید بر تغییر فضای امنیتی، قولی در خصوص بازگشایی انجمن های صنفی توقیف شده، احزاب منحل اعلام شده و… نداده است.
علوی به روزنامه خورشید گفته است: “درباره انجمن صنفی روزنامه نگاران، نمیتوانم به صورت مصداقی نظر بدهم ولی رویکرد کلی دکتر روحانی را میدانم. دکتر روحانی از تدابیر انقباضی در اداره امور کشور و جامعه استقبال نمیکند و معتقد است که باید فضا را باز بگذاریم و به گونهای عمل کنیم که خود افراد چارچوبها را رعایت کنند. یعنی فضای جامعه به گونهای باشد که افراد احساس کنند که اگر چارچوبها را رعایت نکنند نیاز نیست قدرت حاکم و حاکمیت آنها را به حاشیه براند بلکه افکار عمومی آنها را به حاشیه میراند. یعنی ما باید اعتدال و عقلانیت را در جامعه نهادینه کنیم”.
وی درباره نهضت آزادی و نیروهای ملی-مذهبی اما چنین گفته: “مگر اینها در دوران انتخابات حضور داشتهاند که حالا در کنار دکتر روحانی قرار بگیرند؟ اینها در دوران اصلاحات مدعی بودند اما فکر نمیکنم خودشان هم در حال حاضر ادعایی داشته باشند.من معتقدم که اگر افرادی دچار تندروی یا کند روی شوند دکتر روحانی توان مهارشان را دارد. روحانی میتواند به سرعت کندروها افزوده یا از شتاب تندروها بکاهد”.
او درباره احزاب منحل شده هم سکوت کرده و اینچنین پاسخ داده است: “بحث تحلیل رفتار تشکلها و احزاب در ایران بحثی کارشناسی است که فرصت لازم را میطلبد و من تنها به گوشهای از آن اشاره کردم. البته نمیخواهم بگویم که احزاب هیچگاه خدمات و نقش مؤثری نداشتهاند. منتها بحث ما این است که چرا ما تاریخ موفقی در زمینه احزاب نداشتهایم؟ من معتقدم که دولتها نمیتوانند عامل پایداری احزاب باشند، بلکه این رفتار نخبگان جامعه است که تحزب را در کشور پخته، منسجم و پایدار میکند”.
او در اصلی ترین فراز سخنان خود که واکنش زیادی به دنبال داشته نیز چنین گفته است:“ من تا حدی قبول دارم که فضای امنیتی در حال حاضر وجود دارد و افراد برای صحبت کردن راحت نیستند. اما مطمئنم که این وضعیت تغییر میکند و معتقدم از جمله تغییراتی که باید در کشور بهوجود بیاید این است که بیشتر از امنیت، برای فرهنگ ارزش و اصالت قائل شویم. من قبول ندارم که احزاب حتما باید وابسته به قدرت باشند. مثالش همین جمعیت ایثارگران است. خب این جمعیت زمانی که تاسیس شد نه وزن سیاسی داشت و نه از پشتوانه قدرت برخوردار بود. این جمعیت اما هم اکنون تعدادی از کرسیهای مجلس را در اختیار دارد و در معادلات سیاسی نقش آفرین است. به نظرم همین نمونه ثابت میکند که احزاب میتوانند مولد قدرت باشند”.
او در حالی به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت اطلاعات معرفی شده که دو سال قبل در انتخابات مجلس نهم به دلیل “عدم التزام عملی به اسلام” از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد و نتوانست در انتخابات شرکت کند.
او در همان زمان با وجود آنکه عضو مجلس خبرگان رهبری بود، در گفت و گویی با ایلنا به شدت به شورای نگهبان حمله کرد و چنین گفت: “اگر به موقع به مشکلات مطرح شده در مورد شورای نگهبان رسیدگی نشود این مشکلات ناخواسته به رسانهها کشیده خواهد شد. ممکن است رد صلاحیت من قداست شورای نگهبان را تا حدودی تنزل داده و این نهاد اعتبار خود را در جامعه از دست بدهد اما تا جایی که من اطلاع دارم اشکالاتی که به کار شورای نگهبان وارد میکنند با علنی شدن جلسات آن رفع خواهد شد. همانطور که بسیاری از بزرگان نیز اذعان دارند شورای نگهبان چه به لحاظ قانون و چه به لحاظ نحوه عملکرد نیازمند بازنگری است. در کمیسیون سیاسی اجتماعی مجلس خبرگان رهبری نیز آیت اله یزدی عنوان کرد که به رئیس مجلس اعلام کردند که ساز و کار شورای نگهبان به لحاظ برخی قانونها دچار کمبودهایی است و عملکرد این نهاد نیاز به بازنگری و قوانین بیشتری دارد یعنی اعضای شورای نگهبان نیز این احساس را دارند که خلاءهای این نهاد باید از راههای صحیح حل شود”.
او افزوده بود: “همه افرادی که در جریان کم و کیف مساله هستند بر این باورند که برای حفظ جایگاه و قداست شورای نگهبان باید بدون رسانهای شدن مشکلات آن این مساله چاره اندیشی شود. بنابراین با محفوظ ماندن علنی شدن جلسات شورای نگهبان میتوان در عملکرد آن بازنگری کرد و راهکار صحیحی پیش بینی شود تا آن زمان باید از رسانهای شدن جلسات شورای نگهبان جلوگیری شود اما پس از برطرف شدن این مشکلات میتوان صحبت از رسانهای شدن این جلسات داشت. به طور قطع اصلاحاتی باید در عملکرد شورای نگهبان و برخی از اعضای آن ایجاد شود و امیدواریم هرچه زودتر این مساله محقق شود تا این نهاد جایگاه سازنده خود را حفظ کند و کمترین آسیبی متوجه آن نشود. نباید فراموش کرد کسانی که باید بیش از همه شان و جایگاه این نهاد را حفظ کنند خود اعضای آن هستند چراکه عملکرد آنها میتواند اولین فاکتور در افزایش اعتبار شورای نگهبان محسوب شود”. او در عین حال خود را “سرباز ولایت در هر سنگری” معرفی کرده بود.
هم اکنون وی برای وزارتخانه ای که حساسیت های شدیدی، هم از سوی نظام و هم از سوی مخالفان نظام نسبت به آن وجود دارد، مطرح شده. حال با توجه به سابقه رد صلاحیت اش از سوی شورای نگهبان مشخص نیست با وجود آنکه به جای علی یونسی به مجلس معرفی شده، بتواند از مجلس اصولگرایان رای اعتماد بگیرد.