عزل نیازی، بازداشت کامران

نویسنده


محبوبه نیک‌نهاد

در سومین هفته پس از انتشار افشاگری‌های عباس پالیزدار علیه روحانیون صاحب مقام و سران محافظه‌کار نظام ‏که به رویاروئی بی‌سابقه مجلس و دستگاه قضایی منجر شد، پس لرزه های این جنجال سیاسی همچنان قربانی ‏می‌دهد. تازه ترین حادثه عزل حجت الاسلام نیازی رئیس سازمان بازرسی کل کشور و دستگیری حسن کامران، ‏نماینده مجلس و رئیس هیئت تحقیق و تفحص مجلس از قوه قضاییه است که اولی تائید اما دومی هنوز تائید نشده ‏است.


یک مقام آگاه به روز گفت گرچه هنوز هیچ مرجع رسمی بازداشت حسن کامران نماینده هوادار دولت و از چهره ‏های صاحب نام جناح راست در اصفهان را تائید نکرده اما با توجه به اطلاعیه رسمی بازپرس پرونده پالیزدار در ‏خصوص احضار وی و دهقان، دیگر نماینده عضو هیئت تحقیق و تفحص، چنین احتمالی چندان غیرممکن به نظر ‏نمی‌رسد.


در نامه صادقیان، بازپرس شعبه دوم دادسرای کارکنان دولت، خطاب به هیئت رئیسه مجلس که روز سه شنبه هفته ‏گذشته در روزنامه‌ها منتشر شد، تصریح شده بود که: “ً… به ضرورت استماع اظهارات آقایان حسن کامران و ‏محمد دهقان پیرامون معاونت در افشای اسناد سری و محرمانه و دارای طبقه بندی که صرفاً چند نمونه مطالب ‏قابل انعکاس آن حسب دستور دادستان محترم عمومی و انقلاب تهران اعلام گردید، هرگونه همکاری آن مرجع ‏محترم در جهت تسریع حضور نامبردگان و تکمیل تحقیقات و کشف همه لایه های این فتنه تبلیغاتی و امنیتی ‏موجب امتنان است.”


این نامه در حقیقت پاسخی است به اظهار نظر هیات رییس مجلس نسبت به نامه قبلی دادسرا که در آن نسبت به ‏لحن و محتوای آن درباره اتهامات نمایندگان مجلس گلایه شده است.


رئیس کمیته حقوقی هیئت رئیسه مجلس به این نامه جدید هم واکنش نشان داد و گفت: “احضاریه‌ای از سوی هیئت ‏رئیسه مجلس به آقایان کامران و دهقان ابلاغ نشده و نخواهد شد.” محسن کوهکن، سخنگوی هیئت رئیسه، نیز در ‏مصاحبه‌ای دادسرا را به کار غیرقانونی متهم کرد و گفت: “احضار اعضای تحقیق و تفحص روند حقوقی پرونده ‏را خدشه‌دار می‌کند.”


حسن کامران تنها نماینده مجلس که همسرش هم با وی نماینده شده است و یکی از تندروترین نمایندگان ادوار ‏مختلف مجلس که از جمله هواداران دولت احمدی نژادست، در دو روز اخیر در مصاحبه‌هایی که از بخش‌های ‏مختلف خبری سیمای جمهوری اسلامی هم پخش شد، صراحتا قوه قضاییه را به “سیاسی‌کاری” و “مقابله به مثل” ‏متهم و احضارهای اخیر و بازجویی و تفتیش منزل فاطمه آجرلو، دیگر نماینده عضو هیئت تحقیق و تفحص، را ‏واکنش غیرمنطقی قوه قضاییه به تحقیق و تفحص مجلس ارزیابی کرد.‏

اکنون اگر خبر بازداشت کامران تایید شود، روابط مجلس تازه‌تأسیس هشتم با قوه قضاییه در اولین روزهای کاری ‏این مجلس به شدت مخدوش خواهد شد. این مجلس که دو نماینده دارای پرونده اخلاقی را از مجلس هفتم به ارث ‏برده است، بدین ترتیب تبعات پرونده تحقیق و تفحص دیگری را نیز به ارث می‌برد که مشخص نیست سرانجام آن ‏چه خواهد بود.‏

سابقه دستگیری نمایندگان مجلس شورای اسلامی به اولین دوره آن می رسد و بعد از سه دوره که در این مورد ‏اقدامی نشد، هاشمی رفسنجانی با استفاده از نفود خود مانع از تکرار این حادثه در مجلس دوم و سوم شد و علی ‏اکبر ناطق نوری هم در دو دوره ای که ریاست مجلس را به عهده داشت با قاطعیت در مقابل هر نوع تعرض و ‏حتی انتقاد می ایستاد. تا بازداشت حسین لقمانیان، نماینده اصلاح‌طلب مجلس ششم از سوی قوه قضاییه، در ‏شرایطی که تقابل سیاسی بین این قوه و جریان اکثریت مجلس ششم به اوج رسیده بود، باعث شد که نمایندگان ‏مجلس دست به اعتراض زدند و رییس مجلس مهدی کروبی به نمایندگی از سوی آن ها جلسه مجلس را تعطیل کرد ‏که همین حرکت باعث ازادی نماینده همدان و از سر گرفته شدن کار مجلس شد.‏

اما بازداشت دو نماینده مجلس اصولگرای هفتم به اتهام فساد اخلاقی، سپس تفتیش منزل و بازجویی از یک نماینده ‏اصولگرای در مجلس تازه با رییس تازه اش علی لاریجانی، کار را برای اکثریت اصولگرای مجلس فعلی و رئیس ‏آن به شدت دشوار کرده است. از یک سو آن ها مایل نیستند که در مقابل روحانیون صاحب مقام قرار گیرند که ‏متهم شوند که با افشاگری علیه آن ها موافقند. از سوی دیگر نگرانند که احترام و شان نمایندگی مجلس صدمه ببیند.‏

به نظر آگاهان شاید حضور دو برادر [جواد و علی لاریجانی] یکی در معاونت بین الملل قوه قضاییه و دیگری در ‏راس مجلس مشکل گشا شود.‏


برکناری رئیس سازمان بازرسی

همزمان با انتشار غیررسمی خبر بازداشت حسن کامران در اینترنت، رسانه‌ها به طور رسمی از برکناری محمد ‏نیازی، رئیس سازمان بازرسی کل کشور، خبر دادند.


البته خبر برکناری نیازی در رسانه‌ها با عنوان “پایان مأموریت” وی و انتصابش به عنوان معاون دیوان عالی ‏کشور بازتاب یافت، اما همان‌طور که در گزارش سایت تابناک هم آمده، بعید است کسی در این نکته تردیدی داشته ‏باشد که عزل ناگهانی نیازی با پرونده عباس پالیزدار مرتبط است.


سایت تابناک عزل نیازی را ناشی از “بالا گرفتن موضوع پرونده عباس پالیزدار و کشیدن موضوع به اختلاف ‏میان قوا” دانسته و به بازداشت رئیس دفتر او در سازمان بازرسی کل کشور به عنوان متهم پرونده پالیزدار اشاره ‏کرده است.


محسن قائمی‌نسب، مدیرکل دفتر ریاست و مسئول روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور، چند روز پس از ‏بازداشت پالیزدار و به اتهام همدستی با وی در ربودن و اختفای اسناد محرمانه بازداشت شد. اما مسئولان این ‏سازمان به صراحت اتهام وی را رد کردند و اقدامات وی را در چارچوب وظایف اداری ارزیابی کردند.


گفتنی است که نیازی رییس سابق سازمان قضائی نیروهای مسلح است که رسیدگی به پرونده مشهور به قتل های ‏زنجیره ای هم به عهده اش قرار گرفت. دستگیری سعید امامی و بیست تن از مدیران وزارت اطلاعات، و ‏بازجوئی از همسر سعید امامی که نوار آن در سراسر جهان به عنوان نمونه ای از شکنجه پخش شد، در زمان ‏ریاست وی بر آن سازمان رخ داد.


سایت تابناک همچنین نامه جمعی از اساتید، دانشجویان و تشکل‌های دانشگاهی را منتشر کرده که در آن به شدت از ‏مطرح شدن موضوع کنکور در پرونده پالیزدار انتقاد شده و امضاکنندگان خواستار برخورد قاطع با پالیزدار و ‏همدستان او شده‌اند.


برخی سایت‌های حامی احمدی نژاد در روزهای اخیر از قول زاکانی نماینده اصولگرای مجلس، سعید مرتضوی ‏را به دست داشتن در پرونده فروش سؤالات کنکور متهم کرده بودند .به نظر می‌رسد نامه اخیر، واکنشی به نامه ‏چند روز قبل 600 فارغ‌التحصیل دانشگاههای کشور (همفکران بسیج دانشجویی) است که در آن خواستار ‏برکناری و محاکمه مرتضوی شده بودند.‏‎ ‎