رسا قاضی نژاد
پانزده روز مانده به پایان دوره مجلس هفتم، اعضای هیئت تحقیق و تفحص از قوه قضائیه می خواهند گزارش خود را در صحن علنی مجلس بخوانند؛ آن هم در حالیکه برخی “چهرههای موثر مجلس” در صددند تا از قرائت این گزارش در مجلس ”جلوگیری کنند”. یکی از کسانی که در همین ارتباط این روزها در صحن مجلس دیده می شود سعید مرتضوی، دادستان تهران است که خود پرونده های نخوانده زیادی دارد.
تصمیم تحقیق و تفحص از قوه قضائیه 29 دی ماه سال 83 با 165 رای مثبت از مجموع 232 نماینده حاضر در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید؛ با این حال سه سال و نیم پس از تصویب این طرح، هنوز دست اندرکاران این پرونه نتوانسته اند گزارش خود را علنا منتشر کنند. این طرح ابتدا به دلیل “عدم همکاری قوه قضاییه”، کند پیش رفت، اما اکنون هم که گزارش آماده شده، “چهره های موثر مجلس” از خواندن آن جلوگیری می کنند.
سایت “دسترنج” که معمولا اخبار کارگری را منعکس می کند روز گذشته محتوای این گزارش را دلیل جلوگیری از قرائت آن دانسته و به نقل از یکی از اعضای کمیته تحقیق و تفحص نوشته است: موارد تخلف بسیاری از مسوولان قوه قضاییه در این گزارش قید شده است. از جمله این موارد میتوان به بررسی پروندههای مهمی اشاره کرد که قوه قضاییه با آنها “با اغماض” برخورد کرده و آنها را بررسی نکرده است. قوه قضاییه “به شدت” در حال رایزنی با اعضای هیات رییسه مجلس و برخی چهرههای موثر مجلس است تا از قرائت گزارش کمیته تحقیق و تفحص مجلس از این قوه جلوگیری کند.
این عضو کمیته تحقیق و تفحص قوه قضاییه همچنین گفته است: “در طول 3 سال بررسی طرح تحقیق و تفحص قوه قضاییه، هیچکدام از مسوولان این قوه حاضر به همکاری با این کمیته نشدند. مسوولان مربوطه نه اطلاعات لازم را در اختیار کمیته میگذاشتند و نه در جلسات این کمیته شرکت میکردند.
وی همچنین با اشاره به پایان گزارش مزبور، افزوده است: “اکنون که طرح تحقیق و تفحص در کمسیون قضایی مجلس نهایی شده و قرار است گزارش آن در صحن علنی مجلس قرائت شود، قوه قضاییه قصد دارد قرائت این گزارش را به تاخیر بیندازد”.
هر چند سایت “دسترنج” به حضور سعید مرتضوی، دادستان استان تهران و عباسعلی علیزاده معاون اداری و نیروی انسانی قوه قضائیه در مجلس اشاره کرده اما این را هم نوشته است که هیچکدام حاضر نشدند در مورد گزارش تحقیق و تفحص به پرسشهای خبرنگاران پاسخ دهند.
با این حال شهاب نیوز در خبری با عنوان “مرتضوی و علیزاده در مجلس چه میکردند؟” به بیان جزییاتی از حضور این دو چهره سرشناس قوه قضاییه در مجلس پرداخته است. بر اساس این گزارش مرتضوی و علیزاده بعد از ظهر دیروز با اعضای کمیسیون حقوقی قضایی مجلس جلسه ای داشتندکه محور بحث آن قرائت گزارش تحقیق و تفحص از قوه قضائیه بوده است.
یک گزارش کهنه
با اینکه اخبار از تلاش برای خوانده نشدناین گزارش حکایت دارد اما برخی از نمایندگان از جمله موسی قربانی عضو هیات رییسه مجلس معتقد است که این گزارش تنها به این دلیل که در برخی موارد دچار “کهنگی” شده است، به شکل کنونی به درد عرضه در صحن مجلس نمی خورد
وی با بیان اینکه “هیئت رئیسه مجلس بنایی برای قرائت نشدن گزارش تحقیق قوه قضاییه ندارد”، گفته است:” گزارش در جلسه هفته گذشته تصویب و نهایی شده است، منتهی اشکالی که وجود دارد این است که با توجه به اینکه تحقیق و تفحص از قوه قضائیه در سال 1383 به تصویب مجلس رسیده است و الآن سه سال و نیم از آن زمان آن گذشته است، لذا برخی از اطلاعات آن بهروز نیست. بحثی که الآن در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس مطرح است، این است که با توجه به فاصلهای که ایجاد شده است بعضی از اطلاعات این گزارش بهروز نیست و باید آن موارد به روز رسانی شود. به عنوان مثال در گزارش هیئت تحقیق و تفحص عنوان شده که فلان پرونده در قوه قضائیه رسیدگی نشده است و دیروز مسئولین قوه قضاییه حکم آن را به مجلس ارائه دادند.”
قربانی همچنین گفته است: “موضوعی که امروز مورد بحث کمیسیون بود این است که مواردی که قوه قضائیه مستنداتی دارد که در مورد آنها اقداماتی صورت گرفته است، این مستندات را بررسی و در گزارش اعمال کنند تا مطلبی که منطبق با واقعیت نباشد، در گزارش نیاید. ما نمیتوانیم حرفی بزنیم که فردا قوه قضائیه اطلاعیه بدهد و بگوید آن چیزی که مجلس گفته است، واقعیت ندارد.“
این عضو هیات رئیسه مجلس همچنین در خصوص حضور برخی از مسئولین قوه قضائیه (مرتضوی و علیزاده) در مجلس گفته است: “این افراد به کمیسیون نیامدند بلکه به صورت انفرادی رایزنیهایی را داشتهاند. البته قرار نیست در این جلسه از مسئولین قوه قضائیه حضور داشته باشند، چون گزارش نهایی شده و به تصویب کمیسیون هم رسیده است.“
قربانی در عین حال درباره زمان قرائت این گزارش در صحن علنی مجلس گفته است: “به محض اینکه اطلاعات این گزارش بهروز شود، روز بعد، قرائت آن در دستور کار مجلس قرار میگیرد و احتمالا هفته آینده در مجلس قرائت شود.”
نماینده قائنات تاکید کرده: “این گزارش حتماً در مجلس هفتم قرائت میشود. هیات رئیسه مجلس ضمن اینکه بنایی برای قرائت نشدن این گزارش ندارد بنایی به سمبلکاری هم ندارد. این گزارش سال گذشته در اختیار قوه قضائیه قرار گرفته بود و قرار بود اگر قوه قضائیه جایی از گزارش پاسخی دارد، پاسخ خود را در اختیار هیئت تحقیق و تفحص از قوه قضائیه قرار دهد اما متأسفانه پاسخهای قوه قضائیه به هیئت دیر رسید.“
هفته دیگر خوانده می شود
تحقیق و تفحص از قوه قضائیه حدود 40 ماه است که در دستور کار مجلس قرار دارد.با وجودی که گفته می شود آیت الله شاهرودی ضمن استقبال از تحقیق و تفحص مجلس، از آن حمایت کرده است اما برخی هنوز به قرائت آن خوشبین نیستند.
دو هفته پیش یک عضو کمیسیون تحقیق و تفحص از قوه قضاییه اعلام کرده بود در پایان فروردین این گزارش قرائت می شود. در این ارتباط دیروز برای چندمین بار “محمد دهقان” عضو هیئت تحقیق و تفحص از قوه قضائیه، این بار در گفتگو با خبرگزاری فارس خبرداد که این گزارش هفته آینده در مجلس خوانده می شود.
وی در حالی گفته است “خود من هم با هیئت رئیسه و نواب رئیس مجلس و بعضی اعضای هیئت رئیسه صحبت کردم تا در فرصت مناسب قرائت این گزارش در دستور کار مجلس قرار گیرد” که تنها دو هفته به پایان عمر این مجلس مانده است.