رئیس دادگستری کرمان اعلام کرد اعدام متهمان پرونده قتل های محفلی کرمان منتفی و آن ها از زندان آزاد شده اند. در این پرونده که در سال 81 به پرونده قتل های محفلی کرمان شهرت یافت، 6 متهم رسمی دارد که به ادعای خود با مهدور الدم دانستن 2 زن و 3 مرد آن ها را پس از انجام استخاره به قتل رسانده بودند.
احمد تویسرکانی رئیس دادگستری استان کرمان در حالیکه مدعی شده “منتفی شدن قصاص متهمان پرونده ی قتل های محفلی ، به معنی مجازات نشدن این افراد نیست” در عین حال از آزادی متهمان این پرونده خبر داده و گفته است: “تمام اولیا دم (خانواده 5 مقتول)رضایت دادند و این رضایت باعث شد جهت پرونده تغییر کند و تعدادی از متهمان با ضمانت آزاد شوند اما این به معنی به مجازات نرسیدن آنها نیست.“
رئیس دادگستری کرمان در یک کنفرانس مطبوعاتی که در سایت خبری “کرمان ما” منعکس شد، وجود اختلاف نظر بین محاکم قضائی کرمان و دیوان عالی کشور در مورد این پرونده را تائید کرده و گفته است: “در حواشی پرونده اختلاف نظرهایی میان محاکم قضایی رسیدگی کننده در استان کرمان و دیوان عالی کشور پیش آمد که در محاکم استان تشدید مجازات و احکم سنگین تر و در دیوان عالی کشور مجازات خفیف تر مد نظر است، و مراحل رسیدگی به این پرونده ادامه دارد”.
با این حال احمد تویسرکانی تاکید کرده که دیگر مجازات اعدام برای متهمان قتل های کرمان صادر نخواهد شد و اعدام متهمان این پرونده به کلی منتفی شده است.
قتل به اتهام منکر
در فاصله ماههای پایانی سال 1380 تا زمان افشای قتل های محفلی کرمان و دستگیری عاملان این قتل ها در 4 اسفند سال 81 ، هجده قتل با روشهای مشابه در کرمان انجام شد. پرونده این قتل ها تا افشای قتل شهره نیک پور و محمدرضا نژاد ملایری به دست اعضای پایگاه بسیج مسجد آقا غلامعلی ارگ کرمان مسکوت بود. پس از آن نیز فقط برای 5 قتل، که بعدها به “قتل های محفلی کرمان” شهرت یافت، در دادگستری کرمان پرونده ای گشوده و پرونده سایر قتل ها به بایگانی دادگستری کرمان سپرده شد.
27 آبان 81 شهره نیک پور و نامزدش محمد رضا نژاد ملایری در حالی که با اتومبیل پژوی سفید خود در حال بازگشت به خانه بودند در شهر کرمان مفقود شدند.
گزارش این مفقودی یک روز بعد از سوی خانواده آن ها به اطلاع کلانتری 11 کرمان رسید. دو هفته بعد در 13 آذر 81 جسد محمدرضا نژاد ملایری در حاشیه جاده جوپار- کرمان در حالی پیدا شد که بخشهایی از جسدش توسط حیوانات وحشی خورده یا از محل جسد دور شده بود.
به فاصله چند روزجسد متلاشی شهره نیکپورهم که در زمان قتل 28 سال داشت به فاصله کمی از محل کشف جسد نامزدش پیدا شد.
به دنبال این ماجرا تحقیقات پلیس کرمان در 4 اسفند 81 به دستگیری محمدحمزه مصطفوی منجر شد. محمد حمزه مصطفوی که در آن زمان 22 سال داشت از طلاب مدرسه الهادی قم بود که به دلیل سابقه عضویت و فعالیت در بسیج، در حال سپری کردن دوران سربازی در مرکز کنترل فرماندهی نیروی انتظامی کرمان بود.
او ابتدا منکر دست داشتن در قتل ها بود اما پس از ردیابی تماسهای انجام شده از تلفن همراه مقتولان، به قتل اعتراف و برای جلوگیری از ادامه بازداشت ها، قتل شهره نیک پور و محمد رضا نژاد ملایری را به تنهایی بر عهده گرفت.
گسترش تحقیقات و بروز اختلاف میان فرمانده وقت نیروی انتظامی کرمان با امام جمعه و فرماندهان سپاه کرمان که متهمان با آن ها در ارتباط بودند، پیگیری این پرونده را به دنبال داشت. به ترتیب بود که علی ملکی، سلیمان جهانشاهی، محمد یاعباسی و محمد سلطانی سرباز قرارگاه سیدالشهداء و چنگیز سالاری همگی از اعضای بسیج کرمان به عنوان 6 متهم پرونده دستگیر شدند.
در جریان بازجوئی ها علی ملکی به قتل مصیب افشاری نیز اعتراف کرد؛ پس از وی سلیمان جهانشاهی پذیرفت که با همدستی افراد دستگیرشده، مصیب افشاری نوجوان 19 ساله را به قتل رساندهاست. در ادامه تحقیقات روشن شد محسن کمالی و جمیله (زهرا) امیراسماعیلی هم دو قربانی دیگر این گروه بوده اند. محمد رضا نژاد ملایری و شهره نیکپور نیز در 27 آبان در حالی که اعضای محفل کرمان در حال ربایش شخص دیگری به نام هادی یزدانفر با قصد کشتن وی بودند به طور اتفاقی و به دلیل مشاهده این صحنه از سوی محفلی ها بازداشت و به پایگاه بسیج ارگ کرمان در کوچه علی اصغر مولای میدان ارگ این شهر منتقل شده و پس از استخاره در باغ پدر یکی از متهمان به قتل رسیده بودند.
قاتلان عضو بسیج بودند
همه عاملان پرونده قتلهای کرمان بنابر اعترافات رسمی خود در دادگاه از اعضای پایگاه بسیج مسجد آقا غلامعلی مسجد ارگ کرمان بودند و در زمان ارتکاب قتلها، کارت شناسایی بسیج داشتند. وکیل محمدحمزه مصطفوی و محمد یاعباسی در دادگاه اول آنان تاکید کرد که این دو متهم عضو فعال بسیج کرمان بودند وبه ترتیب در سمت فرمانده و جانشین فرماندهی پایگاه مقاومت علی اصغر مولا، کارت و احکام ممهور به مهر ناحیه مقاومت بسیج را در اختیار داشتند.
آن ها هم چنین چهار دستگاه بیسیم، خودرو، دستبند و مکان پایگاه بسیج آقا را هم در زمان ارتکاب قتلها در اختیار داشتند.
با این حال وقتی دادگاه از بسیج کرمان در این مورد استعلام کرد فرماندهی ناحیه مقاومت بسیج سپاه کرمان در پاسخ، طی نامه ای اعلام کرد پایگاهی که قاتلان از آن استفاده می کردند یک روز بعد از آخرین قتل افتتاح شده است.
متهمان در جریان برگزاری دادگاه اول گفتند تحت تاثیر سخنرانی آیتالله مصباح یزدی تصمیم به انجام قتلها گرفته اند و این اقدام خود را “امر به معروف و نهی از منکر” دانستند و مقتولان را نیز مهدور الدم اعلام کردند.
محمدحمزه مصطفوی در جریان دادرسی مجدد به این پرونده و در پاسخ به قاضی دادگاه که از او پرسید “آیا مجوز قتلها کتبا یا شفاها به شما داده شده؟” گفت: “کسی به ما دستور کتبی یا شفاهی نداده، اما با توجه به نواری که از آقای مصباح داشتیم، به این نتیجه رسیدیم.” این متهم همچنین در پاسخ به این سئوال قاضی که “آیا چنین نواری موجود است؟” در دادگاه اعلام کرد: “این نوار را ندارم، اما فکر میکنم در حسینیه کرمان موجود باشد”.
در اینجا بود که اداره کل اطلاعات کرمان در پاسخ به استعلام دادگاه در خصوص شناسایی آمران احتمالی قتل های کرمان طی نامه ای به دادگاه اعلام کرد که این متهمان “راسا تصمیم به قتل افراد مورد نظر خود گرفتهاند. ضمنا دلیلی بر آمریت فرد یا افراد دیگری جهت انجام قتلها به دست نیامده است. متهمان انگیزه خود را از ارتکاب آدمربایی و قتل، مبارزه با مفاسد اجتماعی اعلام کردهاند.“
اما بسیجیان مزبور، جرایم دیگری نیز مرتکب شده بودند؛در همین ارتباط چهار تن از عاملان قتلهای کرمان در جریان دادگاه اول به روابط نامشروع نیز اعتراف کردند. از جمله محمد حمزه مصطفوی که از سوی دادگاه و ”بابت ارتباط نامشروع با خانم م. ذ معروف به نازی (بازیگر تئاتر) به نود و نه ضربه شلاق تعزیری” محکوم شد.
دادگاه هرگز به شکایت نازی که به علت “تجاوز به عنف” علیه مصطفوی شکایت کرده بود رسیدگی نکرد ولی این زن جوان را به دلیل ارتباط نامشروع به شلاق محکوم کرد.
شش سال برای پایمال کردن خون مقتولان
قاضی امیری تبار، رئیس شعبه نهم دادگاه عمومی کرمان در پایان دادگاه اول، هر یک از متهمان را به چندین بار قصاص محکوم کرد.
بنابر رای دادگاه محمد حمزه مصطفوی سردسته باند به اتهام شرکت در چهار فقره قتل (مصیب افشاری، محسن کمالی، جمیله اسماعیلی و شهره نیک پور) به قصاص و اعدام در ملاءعام و به خاطر 6 فقره آدم ربایی (مصیب افشاری، محسن کمالی، جمیله اسماعیلی، هادی یزدانفر، شهره نیک پور ومحمدرضا نژادملایری)به 15 سال حبس، به خاطر سرقت اموال آنها به تحمل سه سال حبس و 74 ضربه شلاق محکوم و علی ملکی متهم ردیف دوم به اتهام مشارکت در چهار فقره قتل (شهره، جمیله، محسن و محمدرضا) به 4 بار قصاص و به اتهام مشارکت در ربودن آنها به 15 سال حبس و به خاطر رابطه نامشروع به 99 ضربه شلاق محکوم شد.
متهم ردیف سوم به نام سلیمان جهانشاهی به اتهام مشارکت در سه فقره قتل (شهره، محمدرضا و محسن) به قصاص و اعدام در ملاءعام، و به دلیل 5 فقره آدم ربایی به 15 سال حبس، به اتهام سرقت اموال مقتولان به سه سال حبس و 74 ضربه شلاق محکوم شد.
متهم ردیف چهارم محمدیا عباسی به اتهام دو فقره قتل به قصاص در ملاءعام، به جرم سرقت اموال مقتولان به سه سال حبس، به اتهام 6 فقره آدم ربایی به 15 سال حبس و به دلیل ارتباط با نامشروع به 99 ضربه شلاق محکوم شد.
محمد سلطانی متهم ردیف پنجم به جرم مشارکت در یک فقره قتل به قصاص در ملاءعام، مشارکت در سه فقره آدم ربایی به 15 سال حبس و سرقت اموال مقتولان به سه سال حبس محکوم شد. چنگیز سالاری متهم ردیف ششم هم به علت مشارکت در یک فقره آدم ربایی به 15 سال حبس، به اتهام مشارکت در یک فقره قتل به قصاص در ملاءعام، و به اتهام رابطه نامشروع با یک دختر جوان به 99 ضربه شلاق محکوم شد.
اما شعبه 31 دیوان عالی کشور به دنبال اعتراض وکلای متهمان قتلهای کرمان به حکم صادره از سوی شعبه نهم دادگاه عمومی کرمان، این حکم را نقض و رسیدگی به آن را به دادگاه عمومی دیگری در کرمان محول کرد.
این شعبه به علت “فقدان دلیل بر ارتباط نامشروع متهمان ردیفهای 1 تا 3” و اینکه “اقاریر آنان در اداره اطلاعات در شرایط عادی صورت نگرفته زیرا در مراحل بعدی منکر شده اند” حکم را نقض کرد. شعبه 31 دیوان عالی کشور همچنین اعلام کرد با توجه به “اعتقاد به مهدورالدم بودن مقتولان” و اینکه “متهمان بعضا از خانوادههای شهید داده یا ایثارگر هستند و خود آنان در دادگاه بر این اعتقاد اصرار ورزیده و مستندات و مستمسکهایی برای آن (مهدورالدم بودن مقتولان) ذکر کردهاند” نمی تواند حکم صادره در مورد متهمان بسیجی قتل های کرمان را تائید کند.
آزادی پس از این همه قتل
در طی 6 سال گذشته پرونده قتل های محفلی کرمان چند بار با صدور احکام سنگین از سوی محاکم کرمان مواجه شده اما همه این احکام در دیوان عالی کشور نقض شده است.
تا اینکه بالاخره سومین قاضی رسیدگی کننده به این پرونده در کرمان، نظر دیوان عالی مبنی بر “اعتقاد متهمان به مهدورالدم بودن مقتولان” را پذیرفت و آنان را تبرئه کرد.
خانواده مقتولان به این احکام اعتراض کردند اما دیوان عالی کشور در اینجا اعتراض آنان را وارد ندانست.
سردار جورکش فرمانده وقت نیروی انتظامی کرمان مدتی بعد از تشکیل این پرونده از کار برکنار شد، و از دوسال پیش انتشار اخبار تازه در این خصوص تحت فشار نهادهای نظامی و امنیتی به شدت کاهش یافته است. در این شرایط در حالی که نعمت احمدی، وکیل خانواده برخی از مقتولان این پرونده چندی پیش تاکید کرده بود که خانواده دو نفر از مرحومان یعنی خانواده شهره نیکپور و محمدرضا نژادملایری بر شکایت خود باقی مانده اند، رئیس دادگستری کرمان ضمن تائید آزادی متهمان بسیجی قتل های کرمان به طور رسمی از گریختن آن ها از مجازات خبر داده است.
بدین ترتیب پرونده ای که رئیس قوه قضائیه در خصوص آن به رئیس دادگستری کرمان نوشته بود “با قاطعیت پیگیری فرمایید جهت بررسی نقش و مداخله سایر اشخاص احتمالی در ارتکاب جنایت و کشف نفسالامر قضیه و اینکه متهمان خودسرانه راساً مرتکب قتل گردیده یا اینکه فرد یا افرادی بهعنوان آمر در قضیه مدخلیتی داشتهاند یا خیر؟” با آزادی متهمان بسیجی این پرونده عملا خاتمه یافته است تا نگرانی آمرانی که اکنون دوستان قدرتمندی در دولت دارند نیز به پایان برسد.