ستاره های جدید برای دانشجویان

نویسنده


حسن زارع زاده اردشیر


در حال که احضار و بازداشت دانشجویان و ممنوع الورود کردن آنها به دانشگاه همچنان ادامه دارد، مسئولان وزارت علوم در اقدام دیگری به تکرار سیاست سه ستاره کردن دانشجویان پرداخته و تعداد زیادی از دانشجویان پذیرفته شده در کنکور کارشناسی ارشد را از ادامه تحصیل محروم کرده اند.

اگرچه اسامی دانشجویان هنوز منتشر نشده، اما محافل دانشجویی به آمار ده ها نفری اشاره می کنند که در سال جدید با روش های دیگری سه ستاره شده و تعدادی از آنها هنوز کارنامه خود را هم دریافت نکرده اند. این در حالی است که نتایج آزمون کارشناسی ارشد هفته گذشته اعلام شد. در همین زمینه، علی نیکونسبتی، عضو مرکزی دفتر تحکیم وحدت به روز گفت: “تا به حال برای ما روشن شده که بیش از 50 نفر از شرکت کنندگان آزمون کنکور کارشناسی ارشد هنوز موفق نشده اند نتیجه آزمون را دریافت کنند.”

این فعال دانشجویی افزود: “دانشجویان وقتی به سازمان سنجش مراجعه کردند تا دلیل عدم دریافت کارنامه هایشان را بدانند، مسئولان سازمان سنجش به آنها گفتند این مسئله ربطی به سازمان سنجش ندارد و نهاد دیگری پیگیر این موضوع است و آنها باید در جای دیگری وضعیت خودشان را پیگیری کنند.”

علی نیکو نسبتی که سال گذشته از طرف دانشجویان، پیگیر وضعیت دانشجویان سه ستاره بود، همچنین گفت: “بعضی از دانشجویان می گویند که همخوانی بین درصد های اعلام شده برای دروس با پاسخنامه آنها وجود ندارد که این نشان دهنده دستکاری در کارنامه انهاست.”

عدم ارائه کارنامه بیش از 50 دانشجو و دستکاری در کارنامه گروهی دیگر از دانشجویان و ارجاع پرونده ها به وزارت اطلاعات، نشان می دهد که مسئولان وزارت علوم به توجه به تجربه سال گذشته خود که در پی سه ستاره کردن دانشجویان با واکنش های تندی مواجه شد، این بار قصد دارند به روش های دیگری، تعدادی از دانشجویان کارشناسی ارشد را از ادامه تحصیل محروم کنند. این در حالی صورت می گیرد که وزارت علوم اعلام کرده بود امسال دانشجوی سه ستاره وجود ندارد.

از سوی دیگر یکی از فعالان دانشجویی در این باره به روز گفت:“طبق آخرین اطلاعاتی که دارم بعضی از دانشجویان حتی فعالیت های دانشجویی سیاسی قابل توجهی هم نداشتند اما آنها هم سه ستاره شدند و این نشان می دهد که نهادهای دست اندرکار در محروم کردن دانشجویان کارشناسی ارشد از تحصیل، فقط به دانشجویان منتقد بسنده نمی کنند و به راحتی در فرآیند قانونی انتخاب دانشجو دست می برند تا مانع ورود کسانی که مورد نظر آنها نیستند، بشوند.”

سال گذشته ده ها دانشجوی کارشناسی ارشد بر اساس نامه های وزارت علوم به آنها، یک، دو و سه ستاره شدند که از بین آنها دانشجویان سه ستاره اجازه ورود به دانشگاه را نیافتند. این دانشجویان که دست کم 17 نفر بودند در اقدامی هماهنگ و گسترده دست به اعتراض زدند و حتی با مقامات مختلف نظام دیدار و نامه نگاری کردند اما وزارت علوم نه تنها اجازه ثبت نام به آنها را نداد بلکه چندین بار وجود چنین دانشجویانی را تکذیب کرد.

دانشجویان به مراجع قانونی از جمله دیوان عدالت اداری شکایت کردند که در نتیجه، این دیوان به بازگشت دو تن ازدانشجویان کارشناسی ارشد به دانشگاه حکم داد اما این حکم هرگز به اجرا گذاشته نشد.


در همین حال، روز گذشته یک نشست خبری از طرف کمیته پیگیری وضعیت دانشجویان محروم از حق تحصیل در محل دفتر سازمان ادوار تحکیم برگزار شد که در آن نمایندگان دانشجویان ازسیاست های وزارت علوم انتقاد کردند.

روزبه کریمی، عضو کمیته پیگیری وضعیت دانشجویان ستاره‌‏دار در این نشست گفت: “پیگیری‌‏ها ما را به اینجا رسانده است که وزارت علوم و سازمان سنجش به عنوان متصدیان اصلی تحصیلات تکمیلی به جای حمایت از دانشجویان، ما را به دستگاه‌‏های امنیتی ارجاع می‌‏دهند.”

کریمی با اشاره به تجمعات دانشجویان ستاره‌‏دار مقابل مجلس و وزارت علوم، شکایت به دیوان عدالت اداری و دیدار با چهره‌‏های سیاسی مطرح، گفت: “همه این اقدامات هنوز ما را به نقطه مشخصی نرسانده و جالب اینجاست که دیوان عدالت اداری برای دو تن از دانشجویان که در سال قبل مشغول تحصیل در دوره کارشناسی ارشد بودند و محروم شدند، دستور موقت بازگشت به تحصیل صادر کرده است اما وزارت علوم از اجرای آن سرپیچی می‌‏کند.”

وی این اقدام وزارت علوم را نقض صریح قانون خواند و افزود: “ما به دلیل این استنکاف وزارت علوم و همچنین به دلیل اینکه وزیر علوم بارها وجود چنین دانشجویانی را منکر شده یا به آنها توهین کرده است، حق قانونی خود می‌‏دانیم که جرایم اتفاق‌‏افتاده در این حیطه را پیگیری کنیم”.

کریمی، ندادن کارنامه به دانشجویان را که در آزمون کارشناسی امسال رخ داده است، ‏ کاملا غیرقانونی خواند و گفت: “سرنوشت علمی یک نفر کاملا نامعلوم و نامشخص می‌‏ماند، در حالی که طبق قانون سیکل آزمون تا اعلام نتیجه حتما باید طی شود.”

همچنین مهدی زمانی، دیگر عضو کمیته پیگیری دانشجویان ستاره‌‏دار با اشاره به تشکیل این کمیته و اعضای آن، گفت: “از سال گذشته فعالیت خود را در دو جنبه انعکاس خبری و بازتاب آن مانند طومارهای امضاشده دانشجویان در سراسر کشور دنبال کردیم و همچنین ملاقات‌‏هایی با مسوولان داشتیم تا شاید فارغ از مباحث سیاسی، مشکل حل شود.”

در ادامه این مراسم مهدی امینی‌‏زاده، یکی از دانشجویان محروم از تحصیل گفت: “از آغاز فعالیت دولت جدید روند ممانعت از تحصیل دانشجویان آغاز و در سال گذشته زیادتر شد.”

وی با بیان اینکه این روند ما را به این نتیجه می‌‏رساند که برای حل این مشکل امیدی در داخل وجود ندارد، گفت: “چگونه دولت خود را پیگیری حقوق مسلم همه ملت‌‏ها از جمله مطالبات مردم آمریکا می‌‏داند اما در یک قدمی آن دانشجویان از ادامه تحصیل محروم می‌‏شوند. وزیر علوم در کمال شگفتی وضعیت را تکذیب می‌‏کند و در نهایت هم اتهامات واهی به دانشجویان می‌‏زند.”

این دانشجوی محروم از تحصیل با طرح این سئوال که آیا اگر ما فقط بخواهیم ادامه تحصیل بدهیم، در چارچوب مرزهای جغرافیایی ایران این امکان را داریم یا باید از کشور برویم، گفت: “ما از حق خود صرف نظر نمی‌‏کنیم. تاکنون دو سال گذشته است اما اگر سالیان دیگری هم بگذرد، ما همچنان موضوع را از هر طریق که صلاح بدانیم، دنبال می‌‏کنیم. دیدارهایی با مسوولان داشتیم، نامه‌‏نگاری‌‏هایی صورت گرفته است، شکایتی در دیوان عدالت ثبت کردیم که تا امروز پاسخ نگرفته‌‏ایم. همه اینها اتمام حجت بوده است تا کسانی نگویند ما از موضوع اطلاع نداشتیم.”