در شرایطی که نمایندگان مجلس قصد دارند وزیرخارجه را به خاطر پیاده روی با همتای آمریکایی خود به مجلس بکشند، یک عضو جبهه پایداری در نطق پیش از دستور خود گفته است: “اگر بمیریم جا دارد.” همزمان وزیر خارجه از احتمال نشست با وزرای خارجه ابرقدرت های جهان در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ سخن گفته و نخست وزیر اسرائیل نیز در توجیه سفر بحث برانگیز خود به ایالات متحده، آن را فرصتی برای اطلاع رسانی در خصوص “تهدید مرگبار” هسته ای شدن جمهوری اسلامی توصیف کرده است.
اصولگرایان تندرو در پارلمان هنوز درگیر پیاده روی محمد جواد ظریف و جان کری بر روی پل پنت لاماچین رودخانه رون شهر ژنو هستند؛ پیاده روی ای که ۱۵ دقیقه طول کشید اما ۱۲ روز است طیف های متعدد جناح راست جمهوری اسلامی به بهانه آن به دیپلماسی دولت حسن روحانی و وزیر خارجه وی حمله می کنند.
در آخرین مورد دیروز، ۲۱ نفر از نمایندگان مجلس نهم که اکثریت آن در اختیار اصولگرایان است طرح سؤال از وزیر امور خارجه درباره علت ۲ خطای دیپلماتیک اخیر وی در حاشیه مذاکرات اخیر هستهای را تقدیم هیأت رئیسه مجلس کردند. سوال ۱: علت خطای دیپلماتیک شما در حاشیه مذاکرات اخیر چیست؟ سوال ۲: چرا به نشانه اعتراض به توهین نشریه فرانسوی، سفر خود را به فرانسه لغو نکردید؟
نمایندگان مجلس اسلامی جان کری را مسئول شکست مذاکرات آبان و آذر ماه در مسقط و وین دانسته و استدلال کرده اند دلیلی برای “صمیمیت ” میان وی و ظریف وجود نداشته است، از همین رو در متن سوال خود نوشته اند: “چرا به این رفتارهای خارج از عرف سفیر جمهوری اسلامی پایان نمیدهید و بدون حاشیه به پیشبرد اهداف والای انقلاب اسلامی در انجام مذاکره نمیپردازید.”
دیروز همچنین حمید رسایی، نماینده تهران و از اعضای جبهه پایداری در نطق پیش از دستور حملات تندی به رئیس دستگاه دیپلماسی نظام کرد. وی که به نطق های جنجالی علیه دولت روحانی شهرت دارد می پندارد “جا دارد” به دلیل قدم زدن کری و ظریف “بمیریم”: “ملت ایران! آیا آقای ظریف نباید عذرخواهی کند؟ برادری میگوید زمان شاه آمریکاییها به شاه ما اجازه نمیدادند که با سفیر آمریکا ملاقات کند اما در این ۳۵ سال، ما کشوری شده بودیم که وزیر ما اجازه ملاقات به رئیسجمهور آمریکا نمیداد، در این ۲ سال چه شده که افتخار ما این است که با شیطان بزرگ قدم بزنیم؟! والا اگر بمیریم جا دارد..”
او در نطق خود برای مورد انتقاد قرار دادن وزیر خارجه ایالات متحده، از صنعت ادبی جناس و ایهام نیز استفاده کرده و گفته است: “در این شرایط وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اول با یک جانی به نام «جان کری» پیادهروی میکند و بعد میگوید آقای «کری» پیشنهاد کرد که من به فرانسه بروم، آن هم درست در زمانی که دولت فرانسه از این هتاکی در حال حمایت بوده است، ما را چه میشود؟! کجاست عزت و غیرت؟”
در همین حال ابوالقاسم علیزاده، معاون سیاسی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در یادداشتی که تسنیم آن را باز نشر کرده زاویه ای دیگر برای نقد پیاده روی ظریف با کری یافته و نوشته است :” آیا تعجب آور نیست که نماینده جمهوری اسلامی ایران با نماینده کشوری که اهانت به رسول خدا(ص) را (آزادی بیان) و (ضروری) دانسته است، رو در رو بنشیند؟! ای کاش به همین مقدار بسنده می گردید، که در اقدامی تعجب آورتر و بلکه برخلاف عرف شناخته شده و فرمول دیپلماتیک، به اتفاق جان کری محل رسمی مذاکره را ترک کرده و همراه ایشان در یکی از خیابانهای ژنو به قدم زدن می پردازد!”
گفتنی است 3 روز پیش نیز کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران، در مصلی و در جریان خطبه های نماز جمعه گفته بود پیاده روی ظریف و کری در ژنو در “شان نظام” نبوده است. به گفته وی: “اینکه ما در انظار عمومی در چنین شرایطی با آنها قدم بزنیم و خوش و بش کنیم در شأن دیپلماسی نظام جمهوری اسلامی ایران نیست و ملت ما این را نمیپسندد.”
با وجود این انتقادات، ظریف که دیروز با همتای کروات خود در تهران دیدار می کرد بدون توجه به این سخنان همچنان نگاهی خوشبینانه و البته محتاطانه به آینده مذاکرات هسته ای داشته و گفته است: “معتقدیم مذاکرات باید به نتیجه برسد و در صورتی که طرف مقابل علاقه داشته باشد به نتیجه برسد این مذاکرات میتواند به نتیجه برسد.”
ظریف تایید کرده است که در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ در ماه فوریه گفت و گوها میان وی و نمایندگان گروه ۱+۵ انجام خواهد شد اما تاکید کرده هنوز مشخص نیست این اجلاس به محلی برای نشست رسمی وزرای خارجه تهران و ابرقدرتهای جهان تبدیل شود. به گفته وزیر خارجه: “هنوز تصمیمی گرفته نشده که در حاشیه اجلاس مونیخ نشست ایران و ۱+۵ در سطح وزرا برگزار شود. تعدادی از وزرا در مونیخ هستند و براساس اطلاعی که دارم همه وزرای ۱+۵ در مونیخ نخواهند بود. اما تعدادی از وزرا هستند.”
در این میان، اظهارات اخیر نخست وزیر اسرائیل هم در مورد توافق اتمی میان تهران و قدرت های جهانی در “چند هفته”، بازتاب گسترده ای در رسانه های جهان داشته است. بنیامین نتانیاهو که دشمن درجه یک برنامه هسته ای نظام اسلامی است و غنی سازی اورانیوم در هر سطحی در خاک ایران را تهدیدی استراتژیک برای موجودیت دولت یهود می داند خاطرنشان کرده قدرت های جهانی احتمالا در هفتههای آینده به چارچوب توافقی با ایران دست خواهند یافت که به گفته نتانیاهو، احتمالا به تهران اجازه خواهد داد تا درآستانه یک “قدرت هستهای” شدن قرار بگیرد.
نتانیاهو در جریان یک سخنرانی در خصوص دلایلش برای سفر بحث برانگیز به ایالات متحده گفته است که از هر فرصتی برای نشان دادن “تهدید مرگبار” جمهوری اسلامی علیه اسرائیل استفاده خواهد کرد.
گفتنی است هفته گذشته جمهوری خواهان در کنگره ( خانه نمایندگان و سنا) از بنیامین نتانیاهو دعوت کردند تا سوم مارس (اواسط اسفند) ضمن سفر به ایالات متحده در کنگره علیه برنامه هسته ای تهران سخنرانی کند.
قبول چنین دعوتی از سوی نخست وزیر اسرائیل به این دلیل شگفت انگیز بوده که بر اساس عرف دیپلماتیک این وظیفه کاخ سفید و دولت ایالات متحده است که از سران دولتی کشورها دعوت به عمل بیاورد. کاخ سفید با انتقاد از چنین سفری تصریح کرده است که باراک اوباما – رئیس جمهور ایالات متحده – و نه جان کری هیچ یک برنامه ای برای ملاقات با نتانیاهو نخواهند داشت.
جمهوری خواهان در کنگره برای تحت فشار قرار دادن دولت اوباما، به جز ترتیب دادن سفر نخست وزیر تندروی اسرائیل به ینگه دنیا، همچنین طرح هایی آماده کرده اند تا تحریم ها علیه جمهوری اسلامی تا اندازه ای سفت و سخت تر شود. گرچه اوباما هشدار داده است در جریان مذاکرات با تهران هر طرحی برای تحریم های بیشتر را قاطعانه وتو خواهد کرد.
با این حال دیروز یک نماینده نزدیک به جریان محمود احمدی نژاد – رئیس دولت نهم و دهم – تهدید کرد اگر طرح تازه ای برای تحریم نظام تصویب شود، مجلس حکم به غنی سازی در سطوح بالاتر خواهد داد. محمدحسن آصفری عضو کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس در گفتوگو با رادیو گفتوگو خاطرنشان کرده است: “طرحی را از سوی مجلس ارائه و دولت را ملزم کردیم از سانتریفیوژهای نسل جدید برای غنی سازی ۶۰ درصد استفاده نماید.”
آصفری توضیح داده است این طرح زمانی اجرا می شود که نمایندگان شاهد باشند که “طرف مقابل همچنان به دنبال تحریمهای جدید علیه ایران است و قصدی برای لغو تحریمها ندارد؛ در این صورت لزومی ندارد مذاکرات را ادامه دهیم و غرب نیز ایران را به صورت یک جانبه تحریم نمایند”.