بهروز عطاردی
یک مقام دادگاه انقلاب اراک خبر داد که 2 تبعه چین به نامهای شیانو و گوانگ در حال عکسبرداری از تاسیسات نظامی در اراک شناسائی و بازداشت شدند.
به گفته بازپرس شعبه اول دادسرای انقلاب اراک این دو شهروند چینی که با ویزای توریستی به ایران آمدند “به بهانه اشتغال در یک شرکت تولیدی مشغول عکس برداری از تاسیسات نظامی و انتظامی استان مرکزی بودند”.
علی خاقانی بازپرس شعبه اول دادسرای انقلاب اراک گفت از این دو نفر دو دستگاه رایانه همراه، یک دستگاه سیستم موقعیت یاب و دوربین حساس دیجیتالی کشف شده است. وی موقعیت یاب همراه این دو تبعه چین را غیر کاری نامید یادآور شد از دستگیرشدگان سیستم موقعیت یاب با اندازه 360 درجه که مورد مصرف کاری ندارد کشف شده است.
این قاضی دادگاه انقلاب افزود: “متهمان گوانگ و شیانو با ویزای توریستی و برای اقامت معین وارد کشور شده بودند که در هنگام دستگیری مدعی شده اند که برای دو شرکت خصوصی ساخت تلفن همراه و ساخت و نصب دکل های مخابراتی فعالیت می کردند اما با توجه به این که هیچ گونه ویزای کار از آن ها به دست نیامده است، لذا قانونا انجام کار برای شرکت های مزبور توسط این دو تبعه ممنوع می باشد.”
خاقانی اتهام این دو تبعه چین را عکسبرداری از مناطق نظامی عنوان کرد و گفت: “این دو تبعه کشور چین که با ویزای توریستی وارد کشور شده و به بهانه اشتغال در یک شرکت تولیدی مشغول عکس برداری از تاسیسات نظامی و انتظامی استان مرکزی بودند.”
وی گفت که “متعاقب این مسئله مسئولان شرکت احضار شدند و از آن ها تحقیق به عمل آمد و مشخص شد، شرکت کارفرمای اتباع چینی از شرکت های اقماری و پیمانکاری این شرکت ها بوده است و این عکس برداری مرتبط با کار شرکت مزبور نمی باشد.”
بازپرس شعبه اول دادگاه انقلاب اراک با اشاره به فعالیت دیگر اتباع کشور چین در استان مرکزی گفت: “با توجه به احتمال ارتباط این افراد با دیگر اتباع چین مقیم استان، دستور جلوگیری از کار اتباع دیگر کشور چین که بدون مجوز قانونی و صرفا با ویزای توریستی و بدون پرداخت حقوق دولتی فعالیت دارند از سوی این شعبه صادر شده است.”
علی خاقانی از جزئیات بیشتری در مورد دو تبعه چینی بازداشت شده در اراک ارائه نکرد اما گفت: “تحقیق از این افراد ادامه دارد.”
استان مرکزی به دلیل وجود برخی از مراکز هسته ای از نقط حساس کشور به شمار می رود. با این وجود رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب توضیح نداد که عکسبرداری این دو تبعه چین از تاسیسات نظامی استان مرکزی ربطی به مراکز هسته ای این استان و به ویژه راکتور هسته ای 40 مگاواتی اراک داشته است یا خیر.
با این حال مقامات و رسانه های دولتی که در ماههای اخیر بارها اتهامات تندی را به رقبای خود وارد کرده اند، 2 روز پس از اظهارات رئیس شعبه اول بازپرسی دادگاه انقلاب اراک در روزنامه خراسان از انتشار هرگونه خبری در خصوص بازداشت دو تبعه چین امتناع نموده اند..
چین از کشورهائی است که طی دو سال اخیر حکومت ایران تلاش کرد تا با دادن امتیازهای تجاری از آن به عنوان متحد استراتژیک در بحران هسته ای استفاده کند.
افزون بر یک قرار داد 100 میلیارد دلاری گاز ارزش مبادلات تجاری ایران و چین در هفت ماه نخست سال 2007 با رشدی 40 درصدی نسبت به سال قبل به 11 میلیارد دلار رسید.
از زمان روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد چند گردشگر از جمله دونالد کلاین آلمانی، استفان لربیه فرانسوی، استفان یوهانسون و هیور تمار دو تبعه سوئد به در آبهای جنوبی ایران با اتهامی مشابه دستگیر شدند.
همه این افراد محاکمه و به زندان محکوم شدند و هر یک با گذراندن چندین ماه از زندان آزاد شدند.