تلاش محرمانه و ناموفق دولت برای نزدیکی به آمریکا

سامناک آقایی
سامناک آقایی

» موضوع دومین پیام کروبی بر روی یوتیوب:

روز گذشته دومین پیام  ویدئویی دبیرکل حزب اعتماد ملی از سوی سایت ها و خبرگزاری های هوادار جنبش سبز منتشر شد. مهدی کروبی در پیام کوتاه خود خطاب به ملت ایران با تشریح بخشی از اتفاقات پیش آمده در روز 13 آبان برای وی و رفتارهای خشن نیروهای دولتی با مردم معترض بوِیژه با زنان و دختران، ضمن زیر سوال بردن سیاست
 خارجی دولت احمدی نژاد تاکید کرد: اتخاذ سیاست های دوگانه در قبال امریکا حاکی از سردرگمی جمهوری اسلامی است.
 
سیزده آبان از زبان کروبی
مهدی کروبی دومین پیام ویدئویی خود را با تشریح بخشی از درگیری ها و حمله نیروهای دولتی به وی و همرانش در راهپیمایی 13 آبان، آغاز کرده و در این خصوص می گوید: یکی از حوادث بسیار مهمی که در کشور رخ داد بعد از انقلاب تسخیر سفارت آمریکا بود، چه برای آنهایی مخالف بودند چه آنهایی که موافق بودند. و هر ساله هم حرکتی به این مناسبت انجام میشد. امسال با توجه به اوضاع و احوالی که در کشورهست، باز گروه های سیاسی اعلام کردند، من هم اعلام کردم که می آیم به 7 تیر و از 7 تیر میرویم به سمت سفارت، و بخصوص به جمعیت گفته بودم هرکجا شعار انحرافی داده بشود من آنجا توقف می کنم که شعارهای انحرافی داده نشود و مردمی که می خواهند شعار انحرافی بدهند از من جدا بشوند. ما تا نزدیک 7 تیر که آمدیم، آنجا جلوی ما را گرفتند، نیروی پلیس هم بود، بسیار هم خشن با مردم رفتار می کرد. من یک مقدار توقف کردم، گفتم شاید تجدید نظر کنند، بنده به عنوان یک عضو کوچک به من بگویند شما بیا بگذر برو، ولی دیدم نه شدّت عمل بیشتر شد و حتی پاسداران و محافظینی که با من بودند را کتک زدند و 2 تای از آنها را مجروح کردند و گاز اشکاور هم زدند آن هم خیلی شدید و تند و این موجب شد که جمعیت متفرق شد و حالت خفگی شدیدی هم برای ما پیش آمد.  
 دبیر کل حزب اعتماد ملی در ادامه پیام خود به برخود تند و زننده نیروهای دولتی با زنان و دختران شرکت کننده در راهپیمایی 13 آبان اشاره کرد و گفت: خشونت ها بخصوص نسبت به خانم ها بیشتر بود و این خیلی برای ما زشت و بد است. آن چه سوال است برای من این است که این کار برای چه شد.
کاندیدای اصلاح طلب و معترض به نتیجه دهمین دور انتخابات ریاست جمهوری، با اشاره به این که امسال برخلاف روال سال های گذشته، نیروهای دولتی مانع رفتن مردم مقابل سفارت سابق امریکا شدند، بیان کرد: این جمعیت می آمدند و دور سفارت جمع می شدند، و حداکثر عده ای مرگ بر آمریکا می گفتند، عده ای مرگ بر آمریکا نمی گفتند، یک مسئله معمولی دیگری می گفتند، جمهوری اسلامی می گفتند، امّا تلاش می کردیم که شعار انحرافی ندهند. و آن چه که سوال مهم تر برای من است، سیاست دوگانه جمهوری اسلامیست و دم خروس و قسم حضرت عباس است.

سیاست های دوگانه، نشانه سردرگمی
مهم ترین بخش پیام ویدئویی مهدی کروبی، در خصوص سیاست های دوگانه جمهوری اسلامی در قبال امریکا و تلاش های محمود احمدی نژاد برای برقراری رابطه با امریکا بود. کروبی صراحتا  در پیام خود به مواردی اشاره دارد که محمود احمدی نژاد برای رابطه با ایالات متحده به آنها متوسل شده در حالی که امریکا تمایلی برای پاسخ دادن به احمدی نژاد از خود نشان نداده است.
 کروبی در این باره می گوید: جمهوری اسلامی تا چندی پیش مدام تلاش می کرد که تغییر سیاست بدهد، تبریک می گفت، مکاتبه می کرد، حتی آنها جواب نمی دادند، اما بازهم از ادامه مذاکره حرف به میان می آمد.  
 دبیر کل حزب اعتماد ملی سپس به یک نمونه از مذاکرات محمود احمدی نژاد و هیات همراه او در سفر اخیر به نیویورک با یک هیات پنحاه نفره امریکایی متشکل از چهرهای سیاسی، نظریه پردازان، اقتصاد دانان و روزنامه نگاران، به اظهارات یک نماینده اصولگرای مجلس هشتم اشاره می کند که گفته: “یک جلسه ای بوده که حدود 50 نفر از شخصیت های مهم آمریکایی، از سیاستمدار، دانشگاهی، روزنامه نگار، نظریه پرداز… همه حضور داشتند، و دو ساعت با حضور رئیس جمهور خودمان جلسه و بحث خوبی داشتیم.”
کروبی تاکید دارد:  من به عنوان یک عنصر سیاسی عرض میکنم، اگر یک دهم چنین جلسه ای در زمان کل دولت های گذشته در این 20 سال انجام می شد قطعاً کفن پوشان بخصوص در قم و تهران و تبریز معرکه راه می نداختند، و حالا چگونه است این چنین مذاکراتی می شود هیچ اشکالی ندارد و روزنامه های زنجیره ای هم مانند کیهان هیچ بحثی نمی کنند.  
 
 هشدار در مورد منافع ملی و اعتماد مردم
 مهدی کروبی در پایان دومین پیام ویدئویی خود با بیان این که” از یک سو شاهد افشای تلاش های پشت پرده دولت در ارج از کشور برای نزدیکی و برقراری رابطه با امریکا هستیم و از سویی دیگر در داخل نیز شاهد راه انداختن هیاهو و تبلیغات گسترده ضد امریکایی از سوی حامیان دولت هستیم”، نسبت به آینده منافع ملی ایران با اتخاذ چنین سیاست های دوگانه و غیرشفاف در قبال امریکا هشدار داد و تاکید کرد: من می گویم منافع ملّت ایران یک چیزی نیست که دستخوش ما حکومتی ها باشد که هر روز بر یک تحلیلی که اسرارش را هم مردم خبر ندارند و چیزی هم گفته نمی شود، و در یک جلسه بنشینند، 50 تا شخصیت مهم آمریکایی باشند، راجع به روابط دو طرف، افغانستان، مذاکرات هسته ای، مسایل نفت بحث بشود، و یک روز دیگر همه چیز را بهم بزنند.
 کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری دهم می افزاید: من احساس می کنم با این سیاست ها برای وضع مردم ما مشکل ایجاد خواهند کرد و معلوم می شود که حکومت سردرگم است و نمی داند چکار می کند. من این را وظیفه خودم می دانم که اعلام کنم و بگویم، ولو این که عوارضی و سختی هم برای من داشته باشد، هیچ اشکالی برای من ندارد. این دوگانگی اعتماد مردم را از بین می برد و آن وقت فردا به گفتار ما مردم اعتماد نمی کنند، و حقشان هم هست نکنند.  
 
 تلاش های پیدا و پنهان برای رابطه با امریکا
 بحث رابطه با امریکا، به ویژه بعد کودتای انتخاباتی، یکی از بحث های داغ و جنجالی بین محافل و گروه های سیاسی در داخل و خارج از کشور بوده است. طی ماه های اخیر بارها منتقدان محمود احمدی نژاد حتی در بین اصولگرایان
 به اقداماتی اشاره کرده اند که برخلاف سیاست های کلی جمهوری اسلامی در سیاست خاجی، در جهت ایجاد ارتباط مستقیم و انجام مزاکرات بر سر، مسائل مهمی نظیر برنامه هسته، وضعیت امنیتی کشورهای همسایه و تامین سوخت و
 انرژی بوده است.
در همین ارتباط چند روز بعد از انتخابات 22 خرداد، نواری ویدیووی از محمد باقر قالیباف شهردار تهران منتشر شد که در جمع عده ای از محافظه کاران با انتقاد از سیاست خارجی دولت احمدی نژاد صراحتا می گفت: “شواهد و قرائن نشان می دهد که محمود احمدی نژاد بر خلاف ادعای خود، حقیرانه به دنبال رابطه با امریکاست.” بعد از آن نیز چندین تن دیگر از چهره های برجسته سیاسی به مواردی، از رد و بدل کردن نامه های محرمانه با دولت اوباما  گرفته تا انجام مذاکرات پی درپی هیات های درجه دو و سه در ژنو، اشاره کردند که همه این موارد با اصرار و تاکید محمود احمدی نژاد انجام گرفته بود.
 همزمان با تلاش های پیدا و پنهان دولت احمدی نژاد برای جلب نظر واشنگتن، که از بعد از روی کارآمدن باراک اوباما افزایش یافته اند، رسانه های دولتی حامی محمود احمدی نژاد همچنان رهبران اصلاحات و اعضای دولت سید محمد خاتمی را متهم به داشتن رابطه های پنهانی با آمریکایی ها می کنند و از سوی دیگر همین رسانه ها با انعکاس سخنان “ضدآمریکایی” هوادارن دولت سعی در سرپوش گذاشتن بر مواردی می نمایند که نشان از تلاش شدید احمدی نژاد برای برقراری رابطه مستقیم با امریکا دارند.
 در تازه ترین مورد، علی رضا پناهیان روحانی تندروی حامی احمدی نژاد و از نزدیکان مصباح یزدی، در سخنانی ضد امریکایی زمان فعلی برای مذاکره با امریکا را مناسب ندانست وگفت: مذاکره ایران با امریکا در شرایط فعلی، به امریکا جان تازه ای می بخشد. این روحانی افراطی سپس خواستار ادامه عملیات ذلیل کردن امریکا شد و گفت منافع ما در گروی ذلت نهایی امریکاست.
 به عقیده اصلاح طلبان، اظهارات متناقض نزدیکان احمدی نژاد که در سایت های دولتی منتشر می شود، علاوه بر این که ادعای کسانی چون کروبی در خصوص دوگانگی و سردرگمی در سیاست خارجی احمدی نژاد در قبال امریکا را اثبات می کند، می تواند موید این نکته نیز باشد که دولت فعلی حتی در صورت برگزاری مذاکرات علنی دو طرفه، توان دفاع از منافع ملی کشور در قبال امریکا را ندارد.