اسفندیار صفاری
وزارت کشور که با برگزاری مراسم روز کارگر در شهرها مخالف است، به تشکل های کارگری پیشنهاد کرد این مراسم را در بیابان برگزار کنند. دبیر اجرائی خانه کارگر کرج در انتقاد به نظر وزارت کشور و فرمانداران گفت: “راهپیمایی در بیابانها شایسته قشر زحمتکش کارگران که سالها در جبهه ها جنگیده اند، نیست”.
دبیر اجرائی خانه کارگر ساوه نیز از مخالفت وزارت کشور با چهار مکان پیش بینی شده جهت تجمع کارگران در روز کارگر خبر داد، و گفت: “طی تماس باتشکل کارگری تهران، متوجه شدیم که وزارت کشور با چهار مکان پیشنهادی تشکل های کارگری مخالفت کرده است”.
روز گذشته سخنرانی منصور اسانلو، فعال کارگری و رییس هیات مدیره سندیکای شرکت واحد هم که بنا بود در ساعت 15 یک شنبه در دفتر انجمن اسلامی دانشکده حقوق و علوم سیاسی برگزار شود، توسط حراست دانشگاه و به دستور وزارت اطلاعات لغو شد.
اختلاف نهادهای کارگری با وزارت کشور و فرماندارها بر سر محل برگزاری مراسم روز جهانی کارگر در تهران و سایر شهرستان ها کماکان ادامه دارد. در تهران وزارت کشور به این نهادها پیشنهاد کرده این مراسم را در بیابان های اطراف آرامگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی برگزار کنند.
دو روز قبل رییس سابق کانون عالی شوراهای اسلامی کار با اشاره به اینکه مجوز استانداری تهران برای راهپیمایی روز جهانی کارگر، برای استادیوم آزادی یا حوالی آرامگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی صادر شده است، گفت: “برای برگزاری تجمع و راهپیمایی روز جهانی کارگر در بیابانها، نیازی به مجوز آقایان نداریم، بلکه هدف جامعه کارگری مقابل لانه جاسوسی آمریکاست”. حسن صادقی هم به خبرگزاری ایلنا گفت” حتی حاضر نشده اند کارگران در داخل حرم امام تجمع داشته باشند و حوالی حرم را برای حضور کارگران تعیین کردهاند”.
صادقی با تاکید بر اینکه در حال حاضر کارگران، وزارت کار را به عنوان عامل اصلی مشکلات جامعه کارگری شناختهاند و باید هدف اصلی راهپیمایی روز جهانی کارگر برای استیفای حقوق از دست رفته کارگران، مقابل وزارت کار باشد، گفت: “اما به دلیل اینکه سال 86 سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی است، حاضر شدهایم راهپیمایی و تجمع مقابل سفارت سابق آمریکا باشد”.
وی افزود: “سئوال جامعه کارگری از تصمیم گیرندگان این است که افزون بر منافع ملی چه منافعی وجود دارد و آقایان چه اهدافی را دنبال می کنند که با تجمع و راهپیمایی کارگران در مقابل لانه جاسوسی مخالفت کرده و کارگران را به بیابانها هدایت میکنند؟”
تجمع کارگران ترافیک ایجاد می کند
در همین حال، مدیرکل سیاسی انتظامی استانداری تهران در این زمینه به این خبرگزاری ها گفت: “نیروی انتظامی و راهنمایی و رانندگی به دلیل مسائل ترافیکی و مشکلاتی که برای عبور و مرور مردم ایجاد می شود، با مکانهایی که خانه کارگر برای برگزاری تجمع کارگران پیشبینی کرده بود، موافقت نکرد”.
علی جهانبخشی اضافه کرد: “به استناد نظر نیروی انتظامی، دو مکان برای تجمع کارگران پیشنهاد کردهایم که یکی از آنها مرقد حضرت امام و دیگری استادیوم آزادی است که کارگران میتوانند از جاده قدیم کرج به سمت استادیوم راهپیمایی کرده و در محل استادیوم تجمع کنند… این مطالب را به خانه کارگر اعلام کردهایم اما هنوز آنها مکان مشخصی را قطعی نکردهاند که احتمالا فردا این مساله نهایی خواهد شد”.
تصمیم وزارت کشور در رد مکان های پیشنهادی خانه کارگر برای برگزاری مراسم روز جهانی کارگر با اعتراض تشکل های کارگری مواجه شده است.
دبیر اجرایی خانه کارگر کرج در واکنش به صدور مجوز برگزاری روز جهانی کارگر در بیابان، گفت:“متاسفانه مسوولان اجازه راهپیمایی در مرکز شهر را به ما ندادهاند و تجمع ما در خارج از شهر انعکاس خوبی ندارد، ضمن اینکه محل در نظر گرفته شده برای این راهپیمایی به هیچ عنوان شایسته قشر زحمتکش کارگران که سالها به جبهه رفته و بعد از آن در بخشهای مختلف به پیشرفت کشور کمک کردهاند، نیست”.
لغو سخنرانی اسانلو در دانشگاه
سخنرانی منصور اسانلو، فعال کارگری و رییس هیات مدیره سندیکای شرکت واحد، که بنا بود در ساعت 15 شنبه در دفتر انجمن اسلامی دانشکده حقوق و علوم سیاسی برگزار شود، توسط حراست دانشگاه و به دستور وزارت اطلاعات لغو شد. اسانلو در گفت و گو با روزنامه اعتماد، عدم اجازه ورودش به دانشگاه را خلاف قوانین موضوعه کشور خواند و گفت: “اگر دستگاه قضایی کشور در این زمینه حکمی را صادر کرده باشد مبنی بر اینکه اجازه ورود به دانشگاه های کشور را ندارم، قانونی بود ولی دستگاه قضایی هیچ حکمی در این زمینه نداده است”. اسانلو در عین حال به خبرنگاران گفت: “جامعه کارگری به دنبال بهبود وضعیت معیشتی خود است و صراحتاً اعلام می کنم کارگران هیچ گاه به دنبال ایجاد بحران نیستند اما زمانی به اعتراض روی می آورند که شرایط آنها سخت شود و تقاضایشان برای بهبود وضعیت معیشتی و رفاهی شان با کم توجهی یا بی توجهی مواجه شود”.
زندان، و ضرب و شتم در هفته کارگر
در روزهای اخیر که به عنوان هفته کارگر نامگذاری شده اخبار ناخوشایند دیگری از بازداشت و محاکمه برخی فعالان کارگری نیز در رسانه ها انتشار یافت.
از جمله جلسه رسیدگی به اتهامات “غلامرضا غلامحسینی” از اعضای سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی صبح دیروز در شعبه ششم دادگاه انقلاب تهران برگزار شد. به گفته پرویز خورشید، وکیل این عضو سندیکای شرکت کارگران شرکت واحد، وی به تبلیغ علیه نظام متهم شده است. محمود صالحی یکی دیگر از فعالان کارگری که در جریان روز کارگر سال 83 در سقز دستگیر شده بود نیز بعد چندبار دادگاهی شدن، دستگیر و روانه زندان شد.
در جدیدترین مورد از رفتار دولت با کارگران نیز خبرگزاری ایلنا شنبه از ضرب و شتم 200 کارگر کاغذ سازی کارون توسط سربازان نهاد ریاست جمهوری خبر داد. براساس این گزارش کارگران اخراجی کارخانه کاغذ سازی کارون شوشتر که از یک هفته قبل در مقابل نهاد ریاست جمهوری تجمع کرده بودند، در حالی که در خواست دیدار با یکی از مسئولان این نهاد را داشتند مورد ضرب و شتم قرار گرفتند.