گزارش ها حاکی از آن است که نیروی انتظامی تصمیم گرفته گستره طرح امنیت اجتماعی را افزایش دهد و محیط اینترنت را هم در حوزه برخورد هایی قرار دهد که از سه سال پیش برای برقراری امنیت در جامعه ایران انجام شده است.
فرمانده نیروی انتظامی روز سه شنبه در حاشیه یک گردهمایی از اجرای طرحی جدید تحت عنوان “گشت اینترنتی ” خبر داد که به گفته آقای احمدی مقدم بر اساس آن مسئولان این نهاد، به مبارزه با جرایم “رایانه ای” و ”اینترنتی” مشغول خواهند شد.
وی که در جمع خبرنگاران، سابقه نیروی انتظامی در رصد “اینترنتی و آنلاین” را چند ساله قلمداد کرده است، سایت های “مستهجن” و “پایگاه های اینترنتی” راکه قصد کلاهبرداری دارند از جمله سایت هایی دانسته است که نیروی انتظامی قصد “شناسایی” و “برخورد” با آن ها را دارد.
اسماعیل احمدی مقدم که خویشاوندی نزدیکی با محمود احمدی نژاد دارد، انگیزه دیگر نهاد تابع وی را مبارزه ”پیشگیرانه” با منتشر کنندگان آگهی های غیرمجاز در زمینه “مسکن” و “مبادلات اتومبیل” در اینترنت دانسته است. سردار احمدی مقدم با تاکید بر اینکه عدم وجود “قوانین مشخص” در حوزه اینترنت، از علل تمایل خلافکاران به استفاده از اینترنت برای کلاهبرداری است، از فاش شدن خبر “گشت اینترنتی ناجا” ابراز تاسف کرد.
فرمانده نیروی انتظامی بر این اساس استدلال کرد که انتشار این خبر متخلفان را “هوشیار” خواهد کرد. قابل توجه است که انتشار این خبر چند روز قبل توسط یکی از مقامات بلند پایه نیروی انتظامی صورت گرفت و به درستی مشخص نیست که اگر انگیزه احمدی مقدم مخفی ماندن طرح مذکور بوده است چرا سرهنگ مهرداد امیدی در یک کنفرانس خبری به صورت رسمی از راه اندازی گشت اینترنتی در کشور خبر داده بود. سردار احمدی مقدم همچنین از تداوم “با شدت” این طرح در برخورد با سایت هایی که “فرهنگ مردم” را مورد هدف قرار داده است خبر داد.
نیروی انتظامی به همراه سپاه پاسداران در چند ماه اخیر توجه ویژه خود را به برخورد با آنچه جرایم اینترنتی یا ”سایبر” نامیده اند، معطوف کرده است. سپاه پاسداران تاکنون در چند بیانیه با لحنی مرعوب کننده از زیر نظر قرار داشتن محیط مجازی توسط مسئولان سپاه سخن گفته و تهدید کرده است افرادی که به زعم سپاه “برانداز نرم” هستند توسط این نهاد در هم کوبیده خواهند شد. سپاه در اطلاعیه اخیر خود اورده بود: “ هرشخصی حقیقی یا حقوقی به هر طریق نرم و در فضای مجازی اقدام به گسترش عملیات ضد دین، ضد فرهنگ و براندازانه کند، این نیرو لحظه ای از او غافل نخواهد بود.“
اگرچه مرکز مبارزات با جرایم سایبری سپاه در اطلاعیه های خود کوشیده است تا به طور آشکار به برخورد با فعالین سیاسی اشاره نکند اما گزاره های مبهمی همچون “برانداز نرم” بسیاری از فعالین و کنشگران سیاسی راکه اغلب در عرصه اینترنت نیز فعالیت دارند نگران کرده است.
دشمن اصلی اینترنت در خاورمیانه
در همین راستا گزارشگران بدون مرز اواخر اسفند سال گذشته ایران را دشمن “درجه یک” اینترنت در خاورمیانه توصیف کرده بود. ایران در حالی از رقیبان عربی خود چون عربستان ، سوریه و مصر در تنگ کردن فضای تنفس اینترنتی پیشی گرفته که طبق گزارش این نهاد بین المللی حقوق بشری، تنها در سال 2008 پنج میلیون سایت و وبلاگ در ایران فیلتر شده است.
لازم به یاداوری است بهار سال گذشته رئیس پلیس “امنیت اخلاقی”، از اجرای طرح برخورد با بدحجابی در اینترنت خبر داده بود. طرحی که به درستی مشخص نیست ابعاد اجرای آن در چه وسعتی قرار دهد. بسیاری از دختران و زنان ایرانی که در جامعه مجبور به رعایت پوشش اسلامی هستند در محیط های مجازی از این قید گریزان هستند و از تصاویری در معرفی خود استفاده می کنند که نسبتی با خواسته حاکمیت مبنی بر رعایت حجاب ندارد.
جمهوری اسلامی از ابتدای آمدن اینترنت به جامعه ایران نگاهی بدبینانه به آن داشته است و در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی طرحی برای فیلترینگ سایت ها در شورای انقلاب فرهنگی به تصویب رساند. اما در روزگار دولت اصلاحات برخورد با اینترنت عمدتا به فیلترینگ ختم می شد؛ اما از زمان روی کار امدن دولت محمود احمدی نژاد این روند تغییر کرده است و مقامات امنیتی به برخورد قضائی با کسانی که آنان را مجرم اینترنتی می نامند پرداخته اند.در آخرین نمونه دادستان تهران برای افراد بازداشت شده ای که به گفته جمهوری اسلامی به مقدسات مذهبی مردم توهین کرده اند تقاضای مرگ کرده است.