هجری: ایران از داعش استفاده می کند

روداو
روداو

» گفتگوی روداو با رئیس حزب دموکراتیک کردستان

روداو اخیرا با مصطفی هجری رئیس حزب دموکراتیک کردستان ایران، طی سفری که برای دیدار با نمایندگان کنگره و مقامات آمریکا به واشنگتن داشته دیدار کرده است. گروه هجری در کردستان عراق مستقر است و برای آزادی بیشتر کردهای ایران تلاش می‌کند. او گفت، به این دلیل به واشنگتن آمده تا درباره سیاست‌های ایران در منطقه هشدار بدهد. وی گفت، تهران داعش را تقویت می‌کند تا دست خود را بالا نگه دارد.

به عقیده او توافق هسته‌ای با ایران مقامات این کشور را علیه شهروندان و اقلیت‌های قومی و مذهبی تقویت می‌کند. او می‌گوید، حزبش مبارزه مسلحانه علیه ایران را به‌خاطر ملاحظات منطقه کردستان متوقف کرده اما تا ابد نمی‌تواند مبارزه مسلحانه را کنار بگذارد. متن پیش رو بخشی از گفتگو با اوست.

 

روداو: آیا سفر شما به واشنگتن رسمی است؟ هدف از این سفر چیست؟

مصطفی هجری: من به ابتکار خودم به آمریکا آمده‌ام و قبلا هم این کار را کرده بودم. این بار به خاطر اتفاقات خاورمیانه، جنگ داعش و مذاکرات کشورهای غربی با ایران بر سر برنامه هسته‌ای آمده‌ام. می‌خواستیم جنبه‌های منفی بالقوه توافق برای کردها را به اطلاع آمریکایی‌ها برسانیم.

 

با نمایندگان کنگره درباره چه حرف زدید؟

گفتم توافق با ایران خوب است اما به شرط آن‌که از دستیابی به سلاح هسته‌ای جلوگیری شود. این برای صلح منطقه و جهان خوب است. اما جنبه منفی توافق هسته‌ای، نظیر لغو تحریم‌ها برای ما بسیار مهم است. این باعث می‌شود ایران درآمد بیشتری کسب کند و موجب تقویت این کشور در منطقه شود. دست ایران برای صدور انقلاب بازتر می‌شود و به متحدانش نظیر رژیم بشار اسد، حزب‌الله لبنان و حوثی‌های یمن کمک بیشتری می‌رساند. این موضوعات سیاست‌های ایران را در منطقه پیش‌تر می‌برد و تنش بیشتری در خاورمیانه ایجاد می‌کند. دلیل دیگر داعش است. اوباما گفته است، ایران و آمریکا نقاط مشترکی دارند. اما برعکس، ایران با داعش نمی‌جنگد، یکی از بازیگران کلیدی است که می‌خواهد داعش را قوی‌تر کند. این گفته بنابر اطلاعات موثقی است که از داخل جمهوری اسلامی به ما رسیده است. سقوط موصل و رمادی شاهدی در باره سیاست‌های ایران برای تقویت داعش است.

 

آیا مطمئنید که سقوط موصل و رمادی مهندسی ایران بوده است؟

بله، طبق گفته منابع و واقعیات موجود. اگر به شعارهای داعش دقت کرده باشید ضد شیعه است. اما به مناطق شیعه‌نشین حمله نمی‌کنند. وقتی موصل سقوط کرد همه انتظار داشتند داعش به سمت بغداد برود. اما مسیرش را به سمت کردستان تغییر داد، چون ایران این را می‌خواست. ایران می‌خواهد تمدن، هویت، هنر و فرهنگ عراق را نابود کند. بعلاوه تهران می‌خواهد عراق را به ایرانی دیگر تبدیل کند. نشانه آن تشکیل واحدهای بسیج مردمی است که توسط ایران آموزش می‌بییند و مسلح و تجهیز می‌شوند. ایران می‌خواهده مطمئن شود عراق تحت کنترل کامل است. ایران از یک طرف حملات داعش را به سمت کردستان هدایت می‌کند و از طرف دیگر می‌گوید، آمده‌ایم به شما کمک کنیم. متاسفانه غرب با اهداف ایران در منطقه آشنا نیست و می‌خواستیم چیزهایی را که می‌دانیم به اطلاع غرب برسانیم.

 

می‌گویید هدف ایران فقط سیاسی و نظامی نیست و با نابودی فرهنگ و تمدن عراق هدف فرهنگی هم دارد؟

البته. هدف ایران درازمدت است. می‌خواهد نفوذش در آینده هم باقی بماند و این با پاک کردن فرهنگ و تمدن عراق ممکن است. این فقط در عراق نیست، در سوریه و یمن و هرجا بتواند همین است.

 

توفق هسته‌ای ایران چه تاثیر منفی می‌تواند بر کردهای ایران داشته باشد؟

ما این خطر را دیده‌ایم و به مقامات آمریکایی گفته‌ایم که توافق هسته‌ای می‌تواند چشم‌ها را بر مسئله حقوق بشر ببندد. نگران این هستیم که آمریکا چشمش را بر روی خشونت در ایران ببندد. ایران طبق تحریم‌ها نمی‌تواند سلاح بفروشد اما حدود 10 میلیارد دلار به عراق سلاح فروخته است. آمریکا این چیزها را دیده اما حرفی نزده. مسلح شدن گروه‌ها توسط ایران مسئله دیگری است که آمریکا به خاطر مذاکرات هسته‌ای نادیده می‌گیرد. از برداشته شدن تحریم‌ها هیچ سودی به مردم نمی رساند و همه پول‌ها صرف اهداف سیاسی ایران خواهد شد.

 

آیا از موضع آمریکا درباره حادثه مهاباد راضی بودید؟

آمریکا هیچ موضعگیری در مورد اعتراضات مهاباد نکرد. صد کرد هنوز در زندان هستند و شکنجه می‌شوند. تهران می‌خواهد آن‌ها را به سختی مجازات کند تا دیگران بترسند و عبرت بگیرند.

 

آیا کانالی برای گفتگو با تهران برای یک توافق سیاسی بر سر مسئله کردها دارید؟

ما با تهران ارتباطی نداریم و فکر نمی‌کنیم ایران قدمی در جهت اقلیت‌های مذهبی بردارد. ایران به حقوق اقلیت‌ها و کردها اعتقادی ندارد. تجربه به ما ثابت کرده که مذاکره با ایران بیهوده است. به این خاطر نیست که ما به مذاکرات اعتقاد نداریم بلکه به این خاطر است که ایران عقیده‌ای به گفتگو ندارد. دکتر عبدالرحمن قاسملو را زمانی از دست دادیم که می‌خواستیم با رژیم ایران در وین مذاکره کنیم و او را کشتند.

 

آیا وضعیت اجتماعی سیاسی کردها در زمان آقای روحانی بهتر شده؟

باید به شما بگویم که مسئله تغییر مقامات در ایران یک امر صوری است. کسانی که در ایران انتخاب می‌شوند ایدئولوژی یکسانی دارند. وعده‌هایشان برای کشاندن مردم پای صندوق‌ها رای است. اما وقتی به عمل می‌رسد کاری نمی‌کنند.

 

قصد دارید مبارزه مسلحانه علیه ایران را ادامه دهید؟

قصد داریم مبارزات خود را از طریق پیشمرگه‌ها ادامه دهیم. نمی‌خواهیم با دولت ایران سرشاخ بشویم اما می‌خواهیم پیشمرگه‌هایمان در ایران باشند و با مردم ارتباط داشته باشند. اما اگر ایران به پیشمرگه‌ها حمله کند طبیعی است که آن‌ها از خود دفاع کنند. برنامه ما این است.

 

فکر نمی‌کنید مبارزه مسلحانه برای دولت اقلیم کردستان مشکلات دیپلماتیک ایجاد کند؟

ممکن است ایران به دولت کردستان فشار بیاورد. ما سال هاست مبارزه مسلحانه خود را بخاطر خودداری از ایجاد مشکل برای دولت کردستان متوقف کرده‌ایم. اما نمی‌توانیم تا ابد ادامه بدهیم. فکر می‌کنم مشکلاتی برای دولت کردستان ایجاد شود اما اگر احزاب سیاسی کردستان بتوانند یکصدا به تهران پاسخ بدهند می‌توان از مشکلات جلوگیری کرد.

منبع: روداو - 15 ژوئن 2015