روزبه میرابراهیمی
در حالی سکوت برخی نیروهای اصلاح طلب مورد انتقاد جریان های دانشجویی قرار گرفته، فعالان جنبش زنان که در سال اخیر خود از اهداف اصلی تهدید و فشار بوده اند، به حمایت از دانشجویان دربند برخاستند، و این در حالی است که ساختمان حزب جبهه مشارکت در تهران نیز دیروز، شاهد گردهمایی گسترده ای از گروه ها و فعالان اصلاح طلب در حمایت از دانشجویان بازداشتی بود.
“بهاره هدایت از افتخارات جنبش زنان ایران است و ما تا زمان آزادی اش از هیچ تلاشی فرو گذار نخواهیم کرد.” این را روز گذشته، فعالان جنبش زنان خطاب به خانواده بهاره هدایت گفتند. بهاره هدایت فعال دانشجویی؛ صبح روز دوشنبه 18تیر ماه به همراه پنج تن دیگر از اعضای دفتر تحکیم وحدت مقابل دانشگاه امیرکبیر دستگیر شده بود و روز پنج شنبه تعدادی از فعالان جنبش زنان در حمایت از او نزد خانواده اش رفتند. او سال گذشته نیز در تجمع 22خرداد میدان هفت تیرکه در اعتراض به قوانین تبعیض امیز علیه زنان برگزار شد چند روزی را در همین زندان به سر برده بود.
به گزارش سایت ادوارنیوز، مادر بهاره در این دیدار با صدای گرفته از وضعیت دخترش اظهار نگرانی می کند: “بهاره تنها دختر دستگیر شده این جمع است. همیشه از بهاره می پرسیدم اگر روزی مشکلی برایت پیش بیاید من و پدر پیرت چه کاری باید انجام دهیم که او همیشه در پاسخ می گفت مادر نگران نباش در چنین مواقعی دوستانم پی گیر کارهایم خواهند بودو لازم نیست شما کاری کنید.”
بنابرهمین گزارش، اما وقتی مادر بهاره خبر دستگیری او را به همراه همه دوستانش می شنود بسیار نگران می شود و احساس می کند او تنها مانده است.آ هی می کشد و ادامه می دهد: “اما با دیدن شما روحیه ام واقعا عوض شد و فهمیدم هنوز کسانی هستندکه به بهاره و دوستانش بیندیشد.”
مادربهاره از روز دوشنبه روز دستگیری دخترش می گوید: روزی که او صبح خیلی زود خانه را ترک کرد و به مادر ش گفت اگر دیر برگشت نگرانش نشود: “به او گفتم خدا پشت و پناهت”، و بعد ادامه می دهد: “بهاره هدف و راهش را بر گزیده و کسی هم نمی تواند مانع فعالیتهایش باشد؛ من از همه فعالیت هایش با خبرم و برایش دعا می کنم”. او که از روز دستگیری بهاره به دلیل فشار عصبی کمر درد شدیدی گرفته است از اینکه نمی تواند تلاشی برای آزادیش انجام دهد اظهار تاسف می کند. اما خدیجه مقدم فعال امور زنان دلداریش می دهد: “بدانید که دانشجویان تنها نیستند و همه گروه ها و فعالان اجتماعی از آنان حمایت می کنند.همه کسانیکه به عدالت معتقدند هرگز آنان را تنها نمی گذارند.”
او می گوید برای دیدن مادر بهاره هدایت لحظه شماری می کردم تا ببینم مادر او چگونه زنی است که دختری این چنین تربیت کرده است. دختری که همواره منافع جمع را بر منافع فردی ترجیح می دهد. به گفته او: “فعالان امور اجتماعی برای حق خواهی فرزندانشان هر کاری انجام می دهند اما هرگز التماس نمی کنند چون فرزندانشان هیچ جرمی مرتکب نشده اند.”
نوشین احمدی خراسانی، فعال جنبش زنان یادآور می شود: “این بچه ها هیچ کار غیر قانونی انجام نداده اند؛طبق اصل 27 قانون اساسی برگزاری تجمعات قانونی است ضمن اینکه این تحصن کوچک و شش نفره بوده است.بهاره هدایت از افتخارات جنبش زنان ایران است و ما فعالان امور زنان تا زمان آزادی او و دوستانش از هیچ تلاشی فرو گذار نخواهیم کرد.”
در این دیدار خدیجه مقدم، نوشین احمدی خراسانی، پروین اردلان، جلوه جواهری، مریم حسین خواه، زارا امجدیان، سوسن طهماسبی، ناهید کشاورز، سارا لقمانی، سمیه فرید و دیگر فعالان جنبش زنان و نیز دو تن از اعضای کمیسون زنان تحکیم وحدت حضور داشتند تا به خانواده این فعال دانشجویی یادآوری کنند که بهاره تنها نیست.
چرا سکوت؟
از سوی دیگر موج صدور اطلاعیه بیانیه ها از سوی انجمن های اسلامی دانشگاه های مختلف همچنان ادامه داشت و این بار پیکان انتقاد ها جدا از نیروهای هدایتگر این دستگیری ها به سوی برخی گروه های اصلاح طلب نشانه رفت.
شعبه گیلان سازمان دانش آموختگان و ادوار تحکیم در بیانیه ای که بدین منظور صادر کرد نوشت: “لازم است آنانی که 8 سال در حاکمیت حضور داشتند و داعیه اصلاح گری و تشکیل جبهه دموکراسی خواهی و حقوق بشر رادارند، و آنان را انتظاراین است که دانشجویان رای اعتماد خود را در هر انتخابات به حساب آنان واریز کنند، در احقاق حقوق شهروندی دانشجویان و فعالان سیاسی سکوت پیشه نکنند و همچنین انتظار آن را نداشته باشند که برای ورود به ساخت قدرت و خصوصا در عرصه انتخابات دانشجویان به عنوان پیاده نظام آن ها عمل کنند.”
در همین زمینه انجمن دموکراسی خواه دانشگاه تهران نیز با صدور اطلاعیه ای نوشت: “این فرهنگ استبداد زده خود را آن چنان بی مرگ پنداشته که قوانین تاریخ و سیاست را نا دیده بگیرد تا بر خویش بقبولاند که دارای عمری جاودانه است. شاید از همین روست که نگهبانان آن این گونه بی محابا با شمشیر زهر آلود به پیش می تازند و یاران ما را به خیال خویش، یک به یک درو کرده و به سیاه چالهای آزادی خواهی روانه می کنند.”
انجمن اسلامی دانشجویان دموکراسی خواه دانشگاه تهران، ضمن ابراز نگرانی نسبت به وضعیت بازداشت شدگان، “بار دیگر به قدرت مستان یادآوری می کند با اتخاذ سیاست “مشت آهنین” و سرکوب مخالفان، نمی توانند نا کارآمدی و عدم مشروعیت خویش را از دیدگان پنهان سازند و بهتر آنست که اندک عقلای حاضر در ساختار قدرت، پیش از آنکه سرنوشت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور عزیزمان ایران به نقطه ای برگشت نا پذیر برسد، تدبیری اساسی اتخاذ کنند تا ایران عزیزمان از گزند این باران بلا مصون بماند.”
انجمن اسلامی شهرکرد نیز در بیانیه خود ضمن محکومیت دستگیری ها خاطر نشان کردند: “اما در این میان نبود فرهنگ نقد پذیری در میان دلباختگان عرصه قدرت و جلوگیری از اعمال خبر رسانی آزاد و صحیح و برخورد های به دور از قانون در مواجهه با دانشجویان به هیچ وجه دور از انتظار نبوده و نیست، ولی سکوت معنی دار عده ای که خود را داعیه دار آزادی خواهی و اصلاح طلبی می دانند آن هم در این مقاطع حساس کنونی، حقیقتی را در مقابل دیدگان بیدار و وجدان آگاه جامعه، روشن خواهد ساخت که، تا چه اندازه داعیه داران شعارهای آزادی خواهانه و عدالت طلبانه به شعارهای خود معتقدند و مشخص خواهد شد که، آیا کاربرد این شعارها تنها در عرصه انتخابات و در جهت کسب اریکه قدرت است و یا در جهت حمایت از اقشار مظلوم جامعه.”
از سوی دیگر جبهه ملی ایران نیز با صدور اطلاعیه ای به موج اخیر دستگیری دانشجویان اعتراض کرد. جبهه ملی در بیانیه خود حطاب به اقتدارگرایان می نویسد: “دانشجویان، زنان، کارگران، نویسندگان، جوانان و اکنون دوباره دانشجویان… اگر همه اینها مخالف شما هستند و باید به زندان بیافتند، آیا تعدادشان را جمع زده اید؟ به این جمعیت، شمار بیکاران را نیز بیافزایید. به این جمعیت، شمار خانواده های زیر خط فقر را هم بیافزایید. به این جمعیت هم میهنان محروم نگهداشته شده استانهای مرزی را هم بیافزایید. تا کی تصور می کنید با بازداشت و زندان و تهدید و ارعاب می توانید مخالفت ها و اعتراض های فزاینده را زیر خاکستر نگه دارید؟ تا کی می خواهید با خشونت و ارعاب بر ناکارآمدی ها و نابخردی های خود سرپوش بگذارید؟ تا کی می خواهید از این ستون به آن ستون حکومت کنید؟ تا کی میخواهید با همه کشورهای جهان در ستیز باشید و خشم و نفرت آنها را برانگیزید؟ تا کی تصور می کنید میتوانید با درآمد نفت آتش بازی کنید؟ حتی شاه هم با همه نخوت و خودبزرگ بینی و خودخواهیش سرانجام صدای مردم را شنید. آیا اکنون صدای مردم به اندازه کافی بلند نیست؟”
نشست جبهه مشارکت
در واکنشی جداگانه، در نشستی که روز یکشنبه با دعوت شاخه دانشجویی جبهه مشارکت دیروز در تهران برگزار شد، سخنرانانی از طیف های مختلف به اعلام موضع پرداختند و خواهان اتحاد بیشتر برای مقابله با اقتدار گرایان شدند.
“علیاکبر موسوی خوئینی” دبیرکل سازمان ادوار تحکیم وحدت عصر در این مراسم که با عنوان “دانشگاه و چشمانداز آینده” برگزار شد، از شاخه دانشجویی جبهه مشارکت و حزب مشارکت برای برگزاری این مراسم و دفاع از حقوق بازداشتشدگان دفتر تحکیم وحدت و سازمان ادوار تحکیم تشکر کرد.
وی سه موضوع دستگیری غیرقانونی دانشجویان، یورش بیسابقه به تشکلی قانونی و ضرب و شتم اعضا و پلمپ ساختمان آن را در رابطه با بازداشتهای اخیر قابل توجه دانست و با اشاره به بیسابقه بودن چنین برخوردی با یک تشکل قانونی از سایر احزاب وتشکلها درخواست کرد که در برابر این حرکات ساکت ننشینند زیرا این برخوردها به زودی به تشکلهای دیگر نیز تسری خواهد یافت.
موسوی خوئینی تاکید کرد: “از سازمانها، شخصیتها و حتی مراجع تقلید میخواهیم در برابر این موضوع موضعگیری نمایند.”