نام این بخش از رمان نویسنده نامدار احمد محمود برگرفته شده و به حرف و حدیث اهل هنر اختصاص دارد. هر جا که هنرمند ایرانی هست، چه در دل گربه خفته بر میانه قاره کهن و چه در غربت و آواره در جهان خاکی…
جواد مجابی: مجوز نه
کلیات شعر “جواد مجابی” که قرار بود از سوی انتشارات نگاه منتشر شود، به دلیل مواجه شدن با حذف 144 صفحه از سوی ممیزی ارشاد و با امتناع مجابی از پذیرش این حذفیات به چاپ نخواهد رسید. این مجموعه با نام “با زمستان این شاهین” شامل شعرهای سال 86، حدود 120 صفحه است.مجابی در این زمینه می گوید: “قصد حذف چیزی را ندارم و ترجیح میدهم این اثر منتشر نشود؛ به این دلیل، تمایلی هم برای چاپ مجموعه شعر تازهام ندارم. نویسنده و شاعر نباید اینقدر درگیر سانسور آثارشان باشند، یادآور شد: به نظرم، حالا باید خوانندگان بگویند که چرا آثار به سختی چاپ میشوند؛ نمیشود که نویسنده و شاعر مدام به چاپ نشدن آثارشان غر بزنند.“
باباچاهی: در انتظار مجوز
علی باباچاهی که چهاردهمین مجموعه شعر او - “پیکاسو در آبهای خلیج فارس”- از اردیبهشتماه امسال در انتظار دریافت مجوز است، پانزدهمین مجموعه شعر خود را برای چاپ آماده کرده است. البته باباچاهی چاپ این کتاب را که شامل شعرهای نیمه دوم سال 85 و تمام امسال این شاعر است منوط به چاپ مجموعه شعر قبلی خود- پیکاسو در آبهای خلیج فارس- کرده است. همچنین، کتاب “زیباتری از جنون” هم که اثری درباره زندگی و شعر اسماعیل شاهرودی است، از 9 ماه قبل در انتظار دریافت مجوز نشر به سر میبرد.
اولین مجموعه شعر این شاعر در سال 1346 با عنوان “در بی تکیهگاهی” و آخرین مجموعه او، “رفته بودم به صید نهنگ”، در سال 83 منتشر شده است.
کیومرث منشی زاده: شعرهای رنگی
مصاحبهها و گفتوگوهای “کیومرث منشیزاده” که در طول سالها در رسانهها منتشر شدهاند، به همراه مجموعهای از شعرهای منشیزاده با نام “صفر در منقار کلاغ زرد بیآسمان” از سوی انتشارات “نگیما” به چاپ خواهد رسید.
منشی زاده در تعریف شعر رنگی می گوید: “شعرهای رنگی، دارای تصاویر رنگی هستند و تاکنون کسی اینگونه شعر نگفته است. شعرها از ایام قدیم سیاه و سفید بودهاند. شعرهای فروغ فرخزاد، نیما یوشیج، حافظ، سعدی، گوته و شکسپیر شعرهایی هستند که رنگ ندارند. مثلا در شعر حافظ، وقتی میگوید، پیرهنچاک، اگر پیراهن رنگی بود، میشد حالت شخص را فهمید؛ مثلا اگر سیاه بود، میشد فهمید در غم پیراهن چاک کرده و اگر قرمز بود، میشد فهمید که از خوشحالی این پیراهن را چاک کرده است.“
همچنین مجموعه شعر “ساعت سرخ در ساعت 25” این شاعر برای انتشار در نشر “نگیما” به سر میبرد. از سوی دیگر، ساخت فیلم “خوابهای زنگی مرد مالیخولیایی رنگپریده” ساخته زهره تیموری که درباره زندگی منشیزاده است، به پایان رسیده است.
میترا الیاتی: نخستین رمان
اولین رمان میترا الیاتی- سردبیر سایت ادبی جن و پری- که کار نوشتن آن حدود یک سال به طول انجامیده است، به زودی و بعد از بازنویس نهایی منتشر خواهد شد.
”کافه پری دریایی” اثر دیگر این نویسنده که شامل 11 داستان کوتاه است سرانجام توانست بعد از چند ماه انتظار مجوز چاپ از ارشاد را دریافت کند. این کتاب از سون نشر چشمه و برای نمایشگاه متاب منتشر خواهد شد.
شاملو به روایت محمدعلی
”شاملویی که من میشناختم” که شامل عکسهایی از احمد شاملو و خاطرات و گفتوگویی است که محمدعلی با این شاعر داشته، برای چاپ به انتشارات کاروان سپرده شد.
محمدعلی همچنین در حال نگارش رمان بلند “افسانه و افسون” است.و به تازگی چاپ هشتم رمان “آدم و حوا” و چاپ سوم “مشی و مشیانه” و “جمشید و جمک” در قطع جیبی از سوی نشر کاروان منتشر شدهاند. این کتابها دربرگیرنده داستان آفرینش آدم و حوای اسلامی - سامی، افسانه و اسطورهی آفرینش ایرانی - آریایی و داستان به قدرت رسیدن نخستین شهریار هفت اقلیم ایرانی، جمشید جم باستانی، هستند.
بزرگ علوی:پس از چهار سال انتظار
رساله استادی بزرگ علوی که به گفتهی فیروزآبادی، از چهار سال پیش در انتظار انتشار به سر میبرده، بهتازگی از سوی انتشارات جامی منتشر شده است.
رسالهی استادی بزرگ علوی با نام “ادبیات معاصر فارسی” شامل درسگفتارهای او در دانشگاه آلمان است، که به تاریخ ادبیات معاصر ایران و جریانهای مختلف آن، از زمان انقلاب مشروطه تا حدود سال 40 میپردازد از جمله مواردی که در این کتاب بررسی میشود، تشکیل گره “ربعه” متشکل از صادق هدایت، عبدالحسین نوشین، بزرگ علوی، مجتبی مینوی و… است. از دیگر فصلهای مهم کتاب هم بررسی رماننویسی در ایران و زمینههای تاریخی آن است.
همچنین آثاری از این نویسنده به تازگی از سوی انتشارات نگاه تجدید چاپ شدهاند؛ “چمدان” و “گیلهمرد” هر دو به چاپ چهارم رسیده، و “چشمهایش” برای نوبت هشتم و “سالاریها” برای نوبت دوم منتشر شدهاند. “حماسه ملی ایران” (ترجمه بزرگ علوی از اثر تئودور نولدکه)، “موریانه”، “ورقپارههای زندان”، “پنجاه و سه نفر” و “نامهها” از جمله آثار این نویسنده بهشمار میروند.
بزرگ علوی 13 بهمن 1282 در تهران بهدنیا آمد و 28 بهمن سال 1375 در برلین درگذشت.
شمس لنگرودی: ملاح خیابانها
”ملاح خیابانها”، نهمین مجموعه شعر که به گفته شاعر تلفیقی از تغزل دفتر “پنجاه و سه ترانه عاشقانه” و فضاهای روزمره و طنز دفتر “باغبان جهنم” است، تو سط “انتشارات آهنگ دیگر” منتشر شد.
هم چنین نشر “ثالث” زندگینامهی شمس لنگرودی را در سری کتابهای تاریخ شفاهی ایران به کوشش “محمد هاشم اکبریانی” و “کیوان باﮊن” برای دریافت مجوز فرستاده است. انتشارات “نگاه” نیز کلیات اشعار وی و نیز گزینه شعری به نام “هیچ کس از فردایاش با من نگفت” به انتخاب “آزاده کاظمی” را در صف دریافت مجوز دارد. همچنین، از ”شمس لنگرودی” گزینهی شعری به انتخاب “فیض الله شریفی” در مراحل آماده سازیست. این گزینه را انتشارات ”مروارید” چاپ خواهد کرد. گفتنیست کتاب دیگری از ایشان را انتشارات “آهنگ دیگر” در ارشاد منتظر مجوز دارد. این کتاب رمانیست به نام “شکست خوردگان را چه کسی دوست دارد.” رمان به نحوی ادامهی حال و هوا و عناصر مشخصهی رمان پیشین شمس است. رمانی به نام “رژه بر خاک پوک”.
شمس لنگرودی این روزها سرگرم تحریر کتابی پیرامون رباعی، تاریخ آن، رباعی سرایان سرآمد و چگونگی شکلگیری و تطور این قالب شعر کلاسیک است.
گفتنیست چاپ چهارم دفتر شعر “پنجاه و سه ترانه ی عاشقانه” و چاپ سوم دفتر “باغبان جهنم” را انتشارات “آهنگ دیگر” روانهی نمایشگاه کتاب ۸۷ خواهد کرد.
بهمن فرزانه :چرک نویس
داستان بلند “چرک نویس” نخستین اثر تالیفی “بهمن فرزانه” که پیش از انتشار این رمان، به عنوان مترجم در محافل ادبی شناخته میشد، از سوی نشر ققنوس به چاپ سوم رسید.
در این کتاب بهمن فرزانه با نگارش داستانی بلند، خاطرات یک ارباب و نوکر عاشق سینما را روایت کرده است. بهرام و قاسم که از بچگی با هم بزرگ شدهاند در یک خانه قدیمی زندگی میکنند. بهرام از خانوادهای متمول است که همه چیز برای او مهیاست. قاسم نوکر وفادار اوست. علاقه بیش از حد آن دو به سینما و فیلمهای خارجی حوادث جالب و بامزهای را رقم میزند. فضای زمانی داستان در تهران قدیم رخ میدهد. این دو از همه چیز خود میزنند تا بتوانند به سینما بروند و پای تماشای یک فیلم سینمایی بنشینند.
محمود دولت آبادی: کلیدر
چاپ هجدهم رمان “کلیدر” در 5 جلد، و با قیمت 240000ریال از سوی انتشارات “فرهنگ معاصر” منتشر شد. محمود دولت آبادی نوشتن رمان کلیدر را در سال 1347 آغاز کرد و در سال 1362 به پایان رساند. 2 سال از 15 سال زمانی که نوشتن کلیدر برای دولت آبادی زمان برده است در زندان گذشته و در این مدت رمان تنها در ذهن او پیش می رفت.
دولت آبادی یکی از دلایل اقبال “کلیدر” را انتشارات “فرهنگ معاصر” می داند: “فرهنگ معاصر ناشر با سلیقه ای است و با کار فنی که روی این کتاب کرده است، نمونه خوبی از کتاب را به مخاطب ارائه کرده است. البته در ابتدا حروفچینی این کتاب خام بود، اما در چاپ های بعدی به شکل امروزی در آمد.“
بدیعالزمان فروزانفر: تقریرات
تقریرات استاد بدیع الزمان فروزانفر در شعبه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در فاصله 1320 تا 1322 درباره تاریخ ادبیات ایران با مقدمه و حواشی محمد دبیرسیاقی به کتابفروشی ها آمد.
کتاب حاضر تقریرات سودمند شادروان بدیع الزمان فروزانفر به عنوان درس “تاریخ ادبیات” در سالهای دوم و سوم شعبه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران است؛ تقریراتی حاصل سال ها مطالعه پردامنه و عمیق و دقیق و استخراج شده از خلال بسیاری متون ادبی، تاریخی، علمی و دینی منثور و منظوم فارسی و عربی. “تقریرات استاد بدیع الزمان فروزانفر” در 464 صفحه، 1500 نسخه و بهای هشت هزار تومان توسط نشر خجسته منتشر شده است.