سامناک آقایی
سرانجام بعد از درخواست های مکرر از مسئولان قضائی استان کردستان و هفته ها انتظار، خانواده های عدنان حسن پور و هیوا بوتیمار موفق شدند برای دقایقی کوتاه از پشت شیشه با آنان ملاقات کنند. این ملاقات 8 روز بعد از انتقال آنان از سلول انفرادی وزارت اطلاعات به بند عمومی زندان مرکزی سنندج صورت می گیرد.
آخرین گزارشات منتشر شده در خصوص این دو فعال کرد محکوم به اعدام حاکی ازآن است که آنها در بندعمومی نیز کماکان از نظر روحی و جسمی در شرایطی دشوار و نگران کننده بسر می برند و با محدودیت های ویژه ای روبرو هستند.
بنابه گزارش سایت خبری خورهه لات نیوز، خانواده های این دو زندانی بعد از ملاقات با فرزندانشان می گویند: “در زندان عمومی سنندج، در بند نظامی از فرزندانشان نگهداری می کنند و با این حال به آنها اجازه استفاده از امکانات عمومی زندان را نمی دهند. حسن پور و بوتیمار به خانواده های خود گفته اند که در بند نظامی که در آن بسر می برند امکاناتی نظیر کتابخانه، تلفن عمومی، باشگاه ورزشی و درمانگاه و دکتر برای استفاده و مراقبت از زندانیان وجود دارد اما به آنان اجازه استفاده از این امکانات را نمی دهند. آنان همچنین گفته اند که تمامی هم بندانشان جزو زندانیان خطرناک هستند که به اتهام قتل، مواد مخدر و سرقت و … در این بند بسر می برند به این دلیل امنیت جانی ندارند”.
عدنان حسن پور روزنامه نگار و عضو هیات تحریریه هفته نامه توقیف شده کردی ـ فارسی “آسو” 9 ماه پیش از سوی نیروهای امنیتی و اطلاعاتی شهرستان مریوان در منزل شخصی خود دستگیر شد. وی به مدت هفت ماه در یکی از بازداشتگاه های محافل امنیتی و اطلاعاتی تحت شدید ترین شکنجه های روحی و جسمی قرار گرفت و تحت این فشارها از او اعترافاتی گرفته شد که نهایتا بر حسب این اعترافات ساختگی دادگاه انقلاب مریوان 26 تیرماه سال جاری وی را به اتهام محاربه به مجازات اعدام محکوم کرد.
هیوا بوتیمار نیز که عضو هیات موسس انجمن “سبزچیا” (کوه سبز) و از گزارشگران نشریه این انجمن غیر دولتی بود، 10 ماه پیش در محل کار خود دستگیر و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات انتقال داده شد. این فعال مدنی هم بعد از تحمل هشت ماه آزار و اذیت و شکنجه از سوی بازجویان و ماموران امنیتی شهرستان مریوان در دادگاه انقلاب همین شهرستان و به اتهام محاربه، همزمان با صدور حکم اعدام عدنان حسن پور با حکم اعدام روبرو شد.
عدنان حسن پور و هیوا بوتیمار بعد صدور حکم اعدام بلافاصله به یکی از بازداشتگاه های وزارت اطلاعات در سنندج انتقال داده شدند. آنها حدود دو ماه در وزارت اطلاعات سنندج در سلول انفرادی و تحت فشارهای مضاعف جسمی و روحی قرار گرفتند و در اعتراض به صدور حکم اعدام خود و همچنین ادامه رویه برخورد های غیر قانونی مسئولان امنیتی و قضائی، به مدت 47 روز دست به اعتصاب غذا زدند.
در این مدت و در حالی که روزبروز وضعیت سلامتی آنان وخیم تر می شد، مسئولان امنیتی و قضائی استان هرگز به هیچ یک از خواسته های آنان توجهی نکردند. این دو نفر سرانجام به درخواست خانواده های خود، سازمان گزارشگران بدون مرز و نهادهای حقوق بشری بعداز 47 روز به اعتصاب خود پایان دادند.
پنج شنبه گذشته صالح نیکخت یکی از وکلای عدنان حسن پور و هیوا بوتیمار در آخرین اظهار نظر خود در مورد وضعیت پرونده آنان به خبرگزاری ایسنا گفت: “پرونده این دو متهم حدود 15 روز پیش برای رسیدگی به اعتراض اینجانب و دیگر وکیل این متهمان به دیوان عالی کشور ارسال شده ولی هنوز نمی دانیم به کدام شعبه ارجاع شده است”. وی در ادامه گفتگوی خود افزود: “اگر چه اتهام این متهمان مطبوعاتی نیست ولی جرایم انتسابی به آنان نیز هیچ کدام از مصادیق اعمالی که وصف مجرمانه محاربه داشته باشد نیست. امیدواریم در دیوان عالی کشور به این نکته اساسی توجه شود زیرا هر اتهامی برای اینکه مصداق وصف خاص مجرمانه ای داشته باشد، باید محدود به قیود و شرایط تصریح شده ای در قانون برای آن دو باشد”.
صدور حکم اعدام برای این دو فعال مطبوعاتی و مدنی با واکنش و اعتراضات وسیع جهانی روبرو شد. به طوری که با گذشت بیش از دو ماه از صدور این حکم ناعادلانه هنوز اعتراضات نهادها و سازمان های بین المللی دفاع از حقوق بشر و حتی نهادهای دولتی کشورهای مختلف نیز ادامه دارد.