هنوز سخن یک مقام نزدیک به حکومت که خلبانان ایرانی را ضعیف خوانده بود در شبکه های اجتماعی دست به دست می گردد که یک عضو انجمن خلبانان ایران با اشاره به فعالیت صد خلبان ایرانی در شرکت های هواپیمایی غیرایرانی خبر داد که موج مهاجرت خلبانان آغاز شده است.
روزنامه آرمان به نقل از غلامرضا محمدی عضو هیات مدیره انجمن خلبانان ایران در مورد فراوان شدن مورد مهاجرت خلبانان از کشور . نوشته حدود ۱۲۰۰ خلبان در کشور فعالیت دارند که نیمی از آنان کاپیتان با بیش از چهار هزار پرواز هستن در حالی که حقوق ماهانه این خلبانان قابل مقایسه با خلبانان کشورهای همسایه ایران نیست.
به گفته خلبان محمدی حقوق کم و ناوگان نامناسب در کشور موجب شده تا خلبانان ایرانی به ویژه جوانان در حال حاضر در کشورهای ترکیه، هند، امارات، قطر و سایر کشورهای همسایه و اروپایی فعالیت کنند، به گفته وی: یک «کمک خلبان در یک کشور همسایه حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار دلار] در ماه [حقوق ثابت دارد در حالی که برخی ایرلاینهای ایرانی حقوق ۳ میلیون تومانی به خلبانان پرداخت میکنند» و «میانگین حقوق خلبانان ایرانی در ماه بین ۸ تا ۱۰ میلیون است.
این عضو انجمن خلبانان ایران گفته است: «بر اساس آمار جمعآوری شده خلبانان از ابتدای انقلاب در ۳ یا ۴ مقطع کشور را ترک کردند و در ایرلاینهای کشورهای خارجی مشغول فعالیت شدند که علت عمده تصمیم آنها دریافت حقوق کم بود.» به گفته خلبان قهرمان هوشنگ شهبازی خلبانهای جوان از بهترین ها هستند و «هر کدام از این خلبانان ۱۰۰ میلیون تومان هزینه کردهاند تا در مدت پنج سال گواهینامه خلبانی بگیرند» گفته است که «خلبانان هواپیمای مسافری پس از ۵ سال آموزش باید ۱۵ سال کمک خلبان باشند و بعد از ۲۰ سال خلبان میشوند» اما «در حال حاضر خلبانان جوان ایرانی که سرمایههای آینده این مملکت هستند به دلیل نبود متولی یا خانهنشین شدهاند یا در آژانسها کار میکنند.»
شهبازی همان خلبانی است که چهار سال پیش وقتی هواپیمای بوینیگ چهل ساله هواپیمایی ایران ایر را از مسکو به تهران هدایت می کرد در حالی که یک چرخ هواپیما باز نمی شد با مهارت در فرودگاه مهرآباد به زمین نشاند و به عنوان خلبان قهرمان در جهان انعکاس یافت و فیلم این پرواز عجیب میلیون ها بار در شبکه اجتماعی دیده شد.
شهبازی قربانی سیاست پنهان داشتن اثر تحریم ها در دوران احمدی نژاد شد، چنان که به نوشته اعتماد ۲۸ مهر صدا و سیمای جمهوری اسلامی که «خبر ۳ قلو زاییدن یک گوسفند در روستاهای دورافتاده کشور را به عنوان خبری ویژه بارها در بخشهای خبری پخش میکند، به گزارش پرواز نجات به طور درست نپرداخت
گفته شد دلیل بی مهری حکومت به خلبان قهرمان مصاحبه هایی بود که وی در آن از فرسودگی هواپیماها و کمبود قطعات و اثر تحریم ها سخن گفت. وی در عین حال نشان داد که حاضر نیست سخنانی را که به وی دیکته می کردند تکرار کند بلکه با به راه انداختن کمپینی که ۱۲۵ هزار امضا جمع کرد خواهان لغو تحریم های هواپیمایی ایران توسط آمریکا شد.
اما یه نوشته وی سایت پرنده آزاد هما که متعلق به میهمانداران هواپیماهای هما است کسی که ۲۵۰ نفر را از مرگ حتمی نشان داد نه تنها دست درد نکند نگفتند بلکه سال بعد هشت سال مانده به زمان بازنشستگی خلبانان، زودتر از موقع بازنشسته کردند. وی هم اعلام داشت که «آقای قاسمی معاونت عملیات به من گفت که اگر از فعالیتهایم دست بردارم میتوانم به پست خود بازگردم، اما این شرط را نپذیرفتم چون اشتباهی مرتکب نشده و در همه شرایط و همه کنفرانسها از وطنم حمایت کردم
جالب تر این که در همان زمان جواد لاریجانی که برای جلوگیری از صدور یک قطعنامه حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی به ژنو رفته بود با چربزبانی شهبازی را راضی کرد که همراه وی به اجلاس سازمان ملل برود و از تاثیر تحریم ها در سرنوشت انسان های بی گناه بگوید. شهبازی در نطق شورانگیزی گفت «چه بسیار هواپیماهای مسافربری که در اثر فرسودگی و کـمبود قطـعات ضـروری در پـهـنه آسمانها دچار نقص فنی شدند. و چه بسیار انسانهای بیگناه و به دور از سیاست که جان باختند، و چه بسیارخانوادههایی که ناخواسته قربانی این بازی سیاست جهانی شوم شدند.»
اما سخن جنجال برانگیز علیه خلبان های ایرانی از سوی رئیس سابق انجمن صنفی شرکت های هواپیمایی کشور ایراد شد که با اشاره به ضعف شدید آموزشی خلبانان ایرانی، گفت: متاسفانه این روزها همه برای اخذ گواهینامه خلبانی اقدام می کنند در صورتی که در این کار مهارت و حرفه ای بودن مهم است. میانگین سن هواپیماها تا 50 سال هم می تواند باشد ولی در ایران کمتر است.
موسوی که در عین حال عضو هیات مدیره شرکت هواپیمایی زاگرس است ادعاهایی کرد که درست نقطه مقابل نظر خلبان شهبازی است که در همان زمان اجلاس حقوق بشر در وبلاگ خود نوشت «چه بسیار هواپیماهای مسافربری که در اثر فرسودگی و کـمبود قطـعات ضـروری در پـهـنه آسمانها دچار نقص فنی شدند. و چه بسیار انسانهای بیگناه و به دور از سیاست که جان باختند، و چه بسیارخانوادههایی که ناخواسته قربانی این بازی سیاست جهانی شوم شدند.»
موسوی به نوشته خبرگزاری جام جم ادعا کرده در ایران به اندازه از هواپیماها بهره برداری نمی کنیم، به عنوان مثال در اروپا یک ایرباس ممکن است در ماه 350 تا 400 ساعت پرواز داشته باشد اما در ایران این رقم 200 ساعت است البته تا چند روز دیگر تحریم ها رفع می شود و امکان واردات هواپیما و قطعات آن میسر می شود و امیدواریم در آینده شاهد رونق صنعت هوایی کشور باشیم. هر کسی برای دل خودش گواهینامه خلبانی گرفته است اما خلبان باسوادی که از هوش کافی برخوردار باشد کم داریم. خلبانان ایرانی فوق العاده ضعیف هستند
یک خلبان ایرانی در نامه ای برای رسانه های ایرانی یادآور شده که زمانی خلبانان ایرانی و بعد از آنان آمریکایی و پاکستانی و انگلیسی بهترین خلبانان جهان شناخته می شدند اما اینک که مصیبت های مدیریت افراد بی سواد و در عین حال تحریم ایران توسط جهان باعث شد که هواپیماهای کهنه جان صدها را به هدر دادند، به جای تقدیر از این خلبانان، از قول یک فرد که مدتی در انجمن صنفی شرکت های هواپیمایی به کمک نهادهای دولتی ریاست گرفت انتشار می دهند که خلبانان ایرانی ضعیف اند و علت سقوط هواپیماها همین است.
اشاره این خلبان به اعلامیه هایی است که بارها در ادامه سقوط های وحشتناک و فاجعه آفرین هوایی صادر شده و برای پوشاندن علت اصلی که تحریم های سازمان ملل و آمریکا و اروپا بود، علت را خطای انسانی - یعنی اشتباه خلبان یا گروه فنی - جلوه دادند. در آخرین بار گروهی از خلبانان پرده از این وارونه نمایی برداشتند و نشان دادند دولتی که تحریم ها را ورق پاره می خواند همه کار برای بی خطر نشان دادن آن انجام می داد حتی توهین به گروهی متخصص فداکار.