تلویزیون، کیفیت فدای کمیت؟
حشمت الله آرمیده ازبازیگران سینما و تلویزیون ایران است که این روزها او را درنقش پرویزدرسریال رستگاران می بینیم. آرمیده پیش از این ودرتجربه های سینمایی خودبیش از 15 فیلم سینمایی را بازی کرده است. نرگس، سفرپرماجرا، شاهرگ، چشم عقاب، رززرد، بوی بهشت، عشق گمشده، این زن حرف نمی زند، احضار شدگان ودل خون از جمله آثار سینمایی این بازیگر 68 ساله ایرانی است. روز دراین شماره خود گپ وگفتی را باایشان ترتیب داده که می خوانید…
بازیگری را ازچه زمانی شروع کردید؟
بازیگری سینما و تلویزیون را خیلی درسن بالا شروع کردم. نزدیک به 35 سالم بود که با این حرفه درتصویر آشنا شدم.
قبل ازآن سابقه کار هنری نداشتید؟
چرا. کارمی کردم. درتئاتر وسالن های نمایشی. اما کارهای تئاترم کمتر از سینما است.
الان که از تئاتر فاصله دارید مایل هستید دوباره این تجربه را داشته باشید؟
من همیشه تئاتر را دوست دارم. ازان فاصله هم نگرفته ام. همچنان به سالن های نمایش می روم وکارها را می بینم اما تاکمتر فرصتی در تئاتر برایم پیش می آید. ضمن آنکه بازیگری تئاتر بسیار سخت تر تصویر است.
آخرین باری که تئاتر دیدید مربوط به چه سالی می شود؟
آخرین بار هفته گذشته تئاتر دیدم. (می خندد). نمایش باغ شکرپاره که قطب الدین صادقی آن را درجشنواره آیینی وسنتی به صحنه برد والحق که نمایش بسیار خوبی بود. دست مریزاد.
حاضرید با قطب الدین صادقی در تئاتر کار کنید؟
خیر. شنیده ام بسیار سختگیر است وتمرینات سختی را انجام می دهد(می خندد).
بازیگری سینما را ازچه سالی شروع کردید؟
به طورجدی درسال 1370 بود که درفیلم “نرگس”بازی می کردم. آن فیلم وکارگردان عزیزشان خانم رخشان بنی اعتماد را بسیار دوست دارم. ایشان با کمک عوامل دراجرای نقش به من اعتماد به نفس بسیار دادند تا کارم را دنبال کنم.
جوایز زیادی را هم کسب کرد.
بله. سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی وموسیقی متن والبته دربخش های بازیگری هم تقدیر شد.
مهم ترین کارگردانی که با او درسینمای ایران تجربه داشته اید چه کسی است؟
خانم رخشان بنی اعتماد. او فنی ترین کارگردانی است که من با ایشان همکاری داشته ام. البته درسینمای ایران کارگردانان خوبی وجوددارند ولی این گزینه انتخاب من است.
درفیلم هایتان هم آثار اکشن بازی کرده اید، هم ملودرام عشقی وهم کمدی. به کدام یک از این ژانرها علاقه بیشتری دارید؟
هرسه را دوست دارم. اما درام های جدی را بیش از همه این گزینه ها می پسندم. به نظرم مردم پسند است. دربرخی از کارها به دلیل فیزیکم انتخاب شدم وبرخی دیگر را به تناسب ویژگی های درونی نقش انتخاب کرده ام.
ازمیان هم بازی هایتان چه کسی را بیش از دیگران قبول دارید؟
به دلیل شعوری درستی که کارگردانان ما درانتخاب بازیگران دارند همه کسانی که من درکنارشان قرار می گیرم دارای ویژگی های متععدی هستند که من می توانم نکات پیپیده وقابل تاملی ر اازهریک بیاموزم اما کار کردن درکنار خانم گلاب آدینه برایم بسیار جذاب است. ایشان هم به لحاظ شخصیتی و هم ازنظر بازیگری کاملا حرفه ای و کامل است.
ازسریال رستگاران بگویید. چگونه به این پروژه دعوت شدید؟
برای بازی در این سریال از من دعوت به عمل آمد وبا مطالعه فیلمنامه ازآن خوشم آمد. از ویژگی های سریال رستگاران تنوع در لوکیشن ها و همخوانی اینها با فضای داستان بود. اتفاقی که درکمتر سریالی شاهد آن هستیم. بنابراین نقشی را که پیشنهاد شد دارای ویزگی های قابل قبولی بود که می توان ا زجمله آن خاکستری بودن این کاراکترنامید. کارگردان دراین سریال مخاطب را می شناسد و می داند که اورا چگونه هدایت کند.
به نظرتان داستان سریال قدری کشدار نشده است؟
این خاصیت همه سریال های ایرانی است. به هرحال ریشه این شکل نتایج درسیاست هاوچیدمان آنهاست ونه مساله دیگری. هیچ هنرمندی دلش نمی خواهد که ببیند ویا بشنود که بگویند اثرش تکراری و یا به قول شما کشدار است. برای ارائه یک سریال زمان بندی وتعداد قسمت هایی را پیش پای تهیه کنند می گذارند ومی گویند که شما موظف هستید این قدر کار کنید و فلان تعداد شب آنتن را با سریال پرکنید.
ودخالت مستقیم دراندازه ومقیاس متری فیلمنامه!
بله. خوب این سیاست از بالا تا پایین اشتباه است. به این شکل همه مجبور می شوند خود را با قرار داد امضاء شده تطبیق دهند واین گونه است که کیفیت فدای کمیت می شود.
ریتم تند سریال رستگاران آمده از همین دلایل است؟
خیر. ریتم سرعتی این سریال یک عملیات ازپیش طراحی شده است. دراین سریال کارهای پلیسی شکل می گیرد ومعماها وارتباطات پشت سرهم گره می خورد. برای تماشاگر این سریال حوصله باقی نمی ماند اگر ریتم چیزی غیر از این باشد.
فکرنمی کنید که سوژه سریال کمی دستخوش تکرارمکررات است؟
به نظر من مهم این نیست که سوژه، کلیشهای باشد، مهم این است که به این کلیشه چطور پرداخته شده و چگونه نشان داده شود و مردم آن را دوست داشته باشند.
درطول فیلم برداری سریال چه کسی بیشترین راهنمایی را به شما ارائه می دهد؟
کارگردان ونویسنده. مخصوصا نویسنده اثر آقای سعید نعمت الله درهمه لوکیشن ها وجوددارند ودرحال بررسی پیشنهادات وارائه راهکاری بسیارمنطقی هستند.
کمی درباره “دل خون”برایمان بگویید.
دراین فیلم درنقش پدر عماد بازی می کردم. کوتاه اما بسیار سخت بود. تصور اینکه پسر تو قرار است درنقش یک اعدامی روبروی تو بنشیند بسیار سخت است.
مهم ترین ویژگی نقشی که در”دل خون”بازی کردید چه بود؟
آرامشی که این پدرومادر درطول فیلم داشتند می توانست برای مخاطب اطمینان بخش باشد. درواقع حضور پدرومادر عماد درفیلم به عنوان سوپاپ تخلیه تماشاگراتفاق می افتاد.
چرابا آغاز فیلم تا انتهای آن هیچ روبرویی با پدرومادرعروس مقتول نداشتید؟
فیلمنامه اجازه نمی داد. آن وقت این موضوع به عنوان یک پرش در فیلمن محسوب می شد. وکیل کار خود را انجام می داد و داستان حول انها می چرخید.