نام این بخش از رمان نویسنده نامدار احمد محمود برگرفته شده و به حرف و حدیث اهل هنر اختصاص دارد. هر جا که هنرمند ایرانی هست، چه در دل گربه خفته بر میانه قاره کهن و چه در غربت و آواره در جهان خاکی…
اخبار نمایشگاه کتاب
شفیعی کدکنی : گزیده دوزبانه شعرها
“در آیینهی رود” گزیدهای از شعرهای شفیعی کدکنی با انتخاب، نقاشی و ترجمه پریآزرم معتمدی به زبان انگلیسی است که در مجموعه “شعر معاصر ایران؛ دوزبانه”، از سوی نشر سخن منتشر شده است. ویراستاری این کتاب را هم آلن ویلیامز انجام داده است.
همچنین چاپ دوم کتاب “قلندریه در تاریخ؛ دگردیسیهای یک ایدئولوژی”، تحقیق 40 ساله شفیعی کدکنی درباره جنبش قلندریه در تاریخ ایران از مزدکگرایی تا تشیع صفوی، به نمایشگاه کتاب رسیده است.
“الهینامه”، از مجموعه تصحیحات او بر آثار عطار نیشابوری، هم در نمایشگاه عرضه شده است.
حسین منزوی: همه ی اشعار در یک کتاب
“مجموعه اشعار” حسین منزوی منتشر و در نمایشگاه کتاب عرضه شد. این کلیات شامل مجموعههای شعر “حنجره زخمی تغزل”، “از ترمه و تغزل”، “عشق در حوالی فاجعه”، “به همین سادگی”، “از شوکران و شکر”، “با عشق تاب میآورم” (مجموعه شعرهای نیمایی)، “با سیاوش از آتش”، “از کهربا و کافور” و “از خاموشی و فراموشی” است، که با 40 غزل منتشرنشده این شاعر به تازگی از سوی انتشارات نگاه منتشر شده است.
این مجموعه با تفکیک محتوایی شعرهای منزوی به غزل، نیمایی، سپید، مثنوی و… با مقدمه محمدعلی بهمنی همراه است.
حسین منزوی متولد اول مهرماه سال 1325، شعر گفتن را از اواسط دهه 40 شروع کرد و در قالب آزاد، نیمایی و غزل به طبعآزمایی پرداخت. بیشتر شهرتش به خاطر غزلهایش است و او را از پایهگذاران غزل نو میدانند؛ منزوی در حرکت غزل از فضای سنتی به سمت شعر و پیام نیما یوشیج تأثیر بسزایی داشت.
این شاعر غزلسرا اردیبهشتماه سال 83 در سن 58سالگی بهعلت بیماری قلبی و تنفسی درگذشت.
چوبک و هدایت : جمع آوری کتاب ها از نمایشگاه
کتابهای “دیوار”، “زند و هومن یسن”، “زنده به گور”، “سگ ولگرد”، “سه قطره خون”، گروه محکومین”، “مسخ” و “وغ وغ ساهاب” صادق هدایت از غرفه نشر جامه دران جمع آوری شد.
همچنین کتابهای “انتری که لوطی اش مرده بود”، “چراغ آخر” و “خیمه شب بازی” نوشته صادق چوبک از همین ناشر جمع آوری شد. این کتابها در سال های 83، 84 و 85 تجدیدچاپ شده بودند.
محمدعلی موحد: روایت زندگی شمس و مولانا
کتاب “قصه قصهها” (کهنترین روایت از ماجرای مولانا و شمس تبریزی) به صورت تنظیم جدیدی از “ولدنامه”با توضیح مختصر واژگان و عبارتهای دشوار و مقدمهی مفصلی از محمد علی موحد بهمناسبت سال مولانا تدوین و از سوی نشر کارنامه منتشر شده است.
جلد سوم “خواب آشفته نفت” این نویسنده نیز از سوی نشر یادشده منتشر شده است و در نمایشگاه کتاب امسال حضور دارد. همچنین جلد چهارم کتاب “خواب آشفته نفت” در حال حروفچینی توسط نشر یادشده است.
این پژوهشگر پیشکسوت مولانا و شمس که پیشتر نیز تصحیح مقالههای شمس را منتشر کرده است، “از صدای شمس” را شامل شرح و تفسیر تعدادی از مقالههای شمس تبریزی در چهار مجلد تا بعد از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از سوی نشر کارنامه منتشر خواهد کرد.
مجموعه شعر این نویسنده هم با عنوان “زیر این آسمان بیستاره” در روزهای بعد از نمایشگاه کتاب تهران به چاپ میرسد.
از سوی دیگر، “باغ سبز” که مجموعهای از مقالههای موحد درباره مولاناست، قرار بود به نمایشگاه کتاب برسد که به احتمال زیاد در روزهای آینده منتشر خواهد شد.
نادر ابراهیمی : دو کتاب تازه
نادر ابراهیمی با دو کتاب “بر جادههای آبی سرخ” و “تضادهای درونی” در نمایشگاه کتاب امسال حضور پیدا خواهد کرد.
“برجادههای آبی سرخ” از آخرین رمانهای ابراهیمی، شامل پنج جلد و در سه مجلد است که براساس زندگی میرمهنای دوغابی، یکی از مبارزان جنوب ایران علیه متجاوزان پرتغالی، هلندی و انگلیسی به نگارش درآمده است.
وی بر خلاف آنچه که در یکی از دایرةالمعارفهای انگلیسی به عنوان راهزن دریایی معرفی شده، یکی از سرداران مبارز و مردمی ایران در خلیج فارس بوده است.
این کتاب در سال 1386 توسط نشر روزبهان منتشر شده و برای اولین بار در نمایشگاه کتاب تهران عرضه میشود.
کتاب “تضادهای درونی” نیز پس از 30 سال به چاپ مجدد رسیده و این کتاب نیز برای اولین بار در نمایشگاه حضور پیدا میکند.
“تضادهای درونی” مجموعه هشت داستان کوتاه از نادر ابراهیمی است که درونمایههای اجتماعی ـ روانشناسی دارد و توسط ناشر اختصاصی آثار این نویسنده، یعنی نشر روزبهان منتشر شده است.
روزبهان، در نمایشگاه امسال کتابهای “آتش بدون دود”، “یک عاشقانه آرام”، “چهل نامه کوتاه به همسرم”، “غزلداستانهای سال بد”، “فردا شکل امروز نیست”، “انسان، جنایت و احتمال”، “افسانه باران”، “رؤیا و مصائب گاجرات”، “خانهای برای شب” و… از نادر ابراهیمی برای چندمین بار ارائه میکند.
خسرو شاکری: تقی ارانی در آینه تاریخ
کتاب “تقی ارانی در آینه تاریخ” نوشته خسرو شاکری مجوز نشر گرفته و طی روزهای آینده توسط نشر اختران به نمایشگاه کتاب می آید.
شاکری مولف آثاری چون “میلاد زخم، جنبش جنگل و جمهوری شوروی” و “هشت نامه به چریکهای فدایی خلق”، در این کتاب سرگذشت و افکار تقی ارانی را از زمان پیوستن به حزب توده تا تاثیرگذاری ها و رخدادهای مربوط به این حزب بررسی کرده است.
ارانی از اعضای برجسته گروهی بود که از اواخر سال 1315ش تا اوایل سال 1316 به تدریج دستگیر و در زندان قصر زندانی شدند.
این گروه - موسوم به گروه ۵۳ نفر - متهم بودند که از مرام اشتراکی و کمونیستی پیروی می کنند. اعضای گروه 53 نفر تا پیش از دستگیری با هم ارتباطی نداشتند و این نام پس از دستگیری به آنها اطلاق شد. آنها عمدتا زیر شکنجههای مأموران اداره آگاهی (تأمینات) شهربانی رضاشاه قرار گرفتند و با پروندههایی که برای آنها ساخته شد به زندان های طویلالمدتی محکوم شدند.
تقی ارانی بین روزهای 10 تا 14 بهمن ماه 1318 به طرز مشکوکی در زندان درگذشت. اولیای بهداری زندان گواهی دادند که او در اثر ابتلا به بیماری تیفوس (که مرض بسیار شایع زندانهای مخوف عصر رضاشاه بود) جان خود را از دست داده است.
بزرگ علوی ماجرای مرگ دکتر ارانی را این چنین روایت می کند: “… مرگ دکتر ارانی از آن مصیبتهایی است که کلیه کسانی که در زندان بوده و اسم او را شنیده و یا یک بار او را در سلولهای مرطوب کریدر سه و چهار زندان موقت دیده بودند هرگز فراموش نخواهند کرد… روز چهاردهم بهمن 1318 نعش دکتر ارانی را به غسالخانه بردند. یکی از دوستان نزدیک دکتر ارانی، طبیبی که با او از بچگی در فرنگستان معاشر و رفیق بود، نعش او را معاینه کرد و علائم مسمومیت را در جسد او تشخیص داد. مادر پیر دکتر ارانی زن دلیری که با خون دل وسایل تحصیل پسرش را فراهم کرده، روز چهاردهم بهمن 1318 لاشه پسر خود را نشناخت. بیچاره زبان گرفته بود که این پسر من نیست. این طور او را زجر داده و از شکل انداخته بودند. همین مادر چندین مرتبه دامن پزشک معالج دکتر ارانی را گرفته و از او خواسته بود که پسرش را نجات دهد و به او اجازه دهد دوا و غذا برای پسرش بفرستد. دکتر زندان در جواب گفته بود که این کار میسر نیست. برای آنکه به من دستور دادهاند که او را معالجه نکنم…”
مجله “دنیا” یکی از آثار مبارزه فکری ارانی بود که آن را به همراهی ایرج اسکندری و بزرگ علوی منتشر کرد.