آرش معتمد
چهار روزنامه نگار گیلانی به نام های “آرش بهمنی”، “بابک مهدیزاده“، “کوهزاد اسماعیلی” و “علی انجم روز” با آرای محاکم دادگستری به زندان و جریمه محکوم شدند. بر این اساس آرش بهمنی به 16 ماه حبس، مهدیزاده و اسماعیلی به چهار ماه حبس و در پرونده ای دیگر، انجم روز به جریمه نقدی بدل از حبس محکوم شد.
شعبه یازدهم دادگاه تجدید نظر استان گیلان، پس از بررسی اعتراض “آرش بهمنی”، “بابک مهدیزاده” و “کوهزاد اسماعیلی” حکم دادگاه بدوی را در مورد آنان تایید کرد تا به این ترتیب براساس رای شعبه 106 دادگاه جزایی رشت که 22 آبان گذشته صادر شده بود این سه تن از حیث “نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی” به تحمل 4 ماه زندان محکوم شوند. آرش بهمنی علاوه بر این به خاطر اتهام “ توهین به امام زمان (عج)” به یکسال حبس نیز محکوم شده است.
پنجم اسفند سال گذشته همزمان با سفر محمود احمدی نژاد به گیلان، آرش بهمنی، بابک مهدیزاده و کوهزاد اسماعیلی که از اعضای سازمان ادوار دفتر تحکیم وحدت (شعبه گیلان) نیز بودند، بازداشت شدند. این بازداشت برای مهدیزاده و اسماعیلی پنج روز بود اما آرش بهمنی دو هفته در بازداشت بسر برد. این سه تن پس مدتی آزاد شدند اما دادگاه آبان گذشته با صدور حکمی بهمنی را به 16 ماه زندان و دو تن دیگر را به 4 ماه حبس محکوم کرد.
بخشی از روایت این بازداشت را اینجا بخوانید
شعبه 106 دادگاه جزایی رشت 22 آبان گذشته حکم زیر را صادر کرد:
در مورد اتهام: آقایان 1- آرش بهمنی، 2- سید کوهزاد اسماعیلی، 3- بابک مهدی زاده دائر به توهین به امام زمان (عج) و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی بتوسط متهم ردیف اول و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی بتوسط متهمان ردیف دوم و سوم دادگاه با توجه به گزارش مامورین و مفاد کیفر خواست 3/6/86 – 1233 و تقاضای مجازات متهمین بتوسط نماینده محترم دادستان و اقرار صریح متهمین در تحقیقات مقدماتی و در جلسه دادگاه و اظهارات بلاوجه آنان در مورد عدم اطلاع و با عنایت به نامه ها و گزارش های ارسالی از طریق وبلاگ و مجموع محتویات پرونده بزه انتسابی مشارالیهم محرز و مسلم فلذا مستندا به مواد 513 و 698 ق مجازات اسلامی هر یک از متهمین را بابت نشر اکاذیب به تحمل چهار ماه حبس و متهم ردیف اول را بابت توهین به امام زمان (عج) به تحمل یک سال حبس محکوم مینماید رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدید نظر استان می باشد.
اشاره قاضی در این حکم به دو ماده قانونی 513 و 698 است که می گوید:
ماده 513: هر کس به مقدسات اسلام و یا هر یک از انبیاء عظام یا ائمه طاهرین (ع) یا حضرت صدیقه طاهره (س) اهانت نماید اگر مشمول حکم ساب النبی باشد اعدام می شود و در غیر این صورت به حبس از یک تا پنج سال محکوم خواهد شد.
ماده 698: هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هرگونه اوراق چاپی یا خطی با امضاء یابدون امضاء اکاذیبی را اظهار نماید یا با همان مقاصد اعمالی رابر خلاف حقیقت رأساً یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا نه علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا 74 ضربه محکوم شود.
درخواست تجدید نظر
پس از صدور این حکم هر سه تن در اعتراض به صدور این رای، تقاضای تجدید نظر کردند که پرونده به شعبه یازده دادگاه تجدید نظر استان گیلان ارجاع شد و این دادگاه هفته جاری ضمن صدور رای، احکام قبلی را عینا تایید کرد تا به این ترتیب این سه روزنامه نگار برای تحمل کیفر، به زندان برده شوند.
در همین ارتباط اسحاق راستی، مدیر مسوول هفته نامه گیلان بهتر با تایید صدور حکم دادگاه تجدید نظر، به “روز” گفت که پس از صدور حکم تجدید نظر مذاکراتی با رییس دادگستری استان گیلان انجام شده و قرار است این سه تن با انتخاب وکیل، پرونده خود را پیگیری کنند. راستی مدیر مسوول نشریه ی گیلان بهتر است که آرش بهمنی دبیر تحریریه آن بود.
آرش بهمنی غیر از این، پرونده ای مفتوح در دادگاه انقلاب گیلان نیز دارد که هنوز رای آن صادر نشده است.
محکومیت مالی برای یک روزنامه نگار دیگر
اما حکم دیگر مربوط به “علی انجم روز” سردبیر هفته نامه “گیلان بهتر” است که با اتهامی مشابه سه روزنامه نگار دیگر یعنی “نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی” توسط دادگاه جزایی شعبه 109 به جریمه نقدی بدل از شلاق محکوم شده است.
وی در مقاله ای که در وبلاگ شخصی اش ]شیرخفته[ منتشر کرد از عملکرد مدیران ارشد استان از جمله سردار سرتیپ علی عبداللهی استاندار سابق گیلان و استاندار فعلی سمنان به شدت انتقاد کرد. پس از آن، با شکایت استانداری گیلان، دادگاهی در رشت، انجم روز را به خاطر نداشتن سوپیشینه کیفری مستحق تخفیف دانست و به جای شلاق او را به جریمه نقدی محکوم کرد.
انجم روز در بلاگش “شیر خفته” در این مورد نوشته است:
اینهم انتهای ماراتنی که از نوشتن شروع شد، بله باور کنید نوشتن یک مقاله انتقادی، که نهایتا منجر به محکومیت ام شد. از واژه ی انتها استفاده کردم به خاطر اینکه قصد تجدید نظر ندارم. قصد خیلی از کارها را هم ندارم و در عوض از این پس خود را بیش از پیش به بسیاری از امور ملتزم می دانم. زمانی می گفتند “هر ایرانی یک پیکان!” حالا ظاهرا باید بگویند هر روزنامه نگار با یک سابقه ی کیفری!! لازم به توضیح است این حکم امروز از طریق پست به منزلم ارسال شد.
رای پرونده پرونده “علی انجم روز” در دادگاه بدوی صادر شده است و او فرصت دارد ظرف بیست روز نسبت به آن در محاکم تجدید نظر استان گیلان اعتراض کند.