می خواستند بگویند برنده انتخابات موسوی نبوده

نویسنده

» اهداف محاکمه اصلاح طلبان در مصاحبه با شیرین عبادی

شیرین عبادی رییس کانون مدافعان حقوق در مصاحبه با روز ضمن غیرقانونی خواندن “محاکمه” دیروز و اخذ اعترافات اجباری از اصلاح طلبان زندانی گفت که” دادگاه برگزار شده برای متهمین نیست، بلکه برای انتخابات است که بگویند درست بوده است”.

عبادی درخصوص ویژگی های حقوقی دادگاه روز شنبه گفت: “نحوه برگزاری دادگاه کاملا مغایر با موازین مندرج در قانون آیین دادرسی کیفری است. بسیاری از متهمان در طی مدت بازداشت حتی اجازه نداشتند که با خانواده خود ملاقات بکنند چه برسد به وکیل. وکلا برای اولین بار در دادگاه موکلین خود را دیدند و امیدوارم که وکلایی باشند که بازداشت شدگان با طیب خاطر انها را انتخاب کرده باشند و وکلای تحمیلی نباشند. وکیل می بایستی صدای مظلومیت موکلش را به مردم جهان برساند.”

برنده جایزه صلح نوبل با اشاره به رفتاری صورت گرفته با زندانیان افزود: “درمورد افرادی که محاکمه می شوند طبق اطلاعاتی که از بازداشت گاه ها به دست ما رسیده است، متاسفانه نحوه برخورد با متهمین درست نبوده و حتی در بسیاری از موارد شکنجه واذیت جسمی وروحی هم گزارش شده است. بر منبای همین نوع رفتارها بود که دستور تعطیلی بازداشتگاه کهریزک صاد شد. درچنین شرایطی چگونه می توان عده ای را چهل روز در بازداشتگاه نگهداشت وبه اینها اجازه نداد که حتی خانواده شان را ببینند و بعد در یک مصاحبه نمایشی ودادگاه نمایشی بخواهند صحت انتخابات را به مردم ایران بقبولانند. هدف از این دادگاه نمایشی آن است که مردم باور کنند که برنده واقعی انتخابات آقای موسوی نبوده و به همین دلیل محور کلیه اقرارهایی که از متهمین گرفته شده و تماما نیز فاقد اعتبار است برهمین روال است.”

عبادی با شرح تکنیک های به کار گرفته شده برای اعتراف گیری از زندانیان تصریح کرد: “یکی از شیوه هایی که برای گرفتن اعتراف به کار می رود قطع ارتباط کامل زندانی با دنیای خارج است. حتی ممکن است اطلاعات غلطی به آنها داده شود. به عنوان مثال در زندان روزنامه ای را که اخبار جعلی در آن چاپ شده به داخل زندان می آورند و در آن فرضا دستگیری ویا کشته شدن کسی را می دهند وبه این ترتیب سعی می کنند روحیه فرد را بشکنند و علیه خودش وادار به صحبت کنند. من نقل قول می کنم از یکی از افراد سیاسی معروف ایران که سالها زمان شاه مبارزه می کرد برای تاسیس جمهوری اسلامی. وی مدتی به علت مخالفت با ادامه جنگ پس از فتح خرمشهر در زندان بود. وی تعریف می کرد که بازجو بعد از آزارهای روانی فراوان به او اطلاع می دهد که مهندس بازرگان دستگیر شده واعترافاتی علیه دوستان خودش از جمله این فرد کرده است. او می گوید که باور نمی کند. یک روز او را به هوا خوری می برند واز پشت شیشه واز فاصله دور کسی را می بیند که شبیه مهندس بازرگان بود ولباس زندانی به تن داشت وقدم می زد. بعد چند شماره روزنامه را اوردند که در آن حرف های عجیب وغریبی از قول مهندس بازرگان علیه وی گفته شده بود. وی می گفت وقتی بعد از دوسال از قرنطینه بیرون آمدم دیدم اساسا مهندس بازرگان دستگیر نشده بود که بخواهد علیه کسی صحبت بکند واین بحث ها همه اش دروغ بوده است.”

برنده جایزه صلح نوبل خاطرنشان کرد: “ متاسفانه این نوع اذیت وآزارهای روانی در زندان ها رواج دارد و چیز جدیدی نیست. به همین خاطر عده ای را آزاد کردند و عده کثیری را اجازه ندادند که حتی با اجازه مامور با خانواده های خود ملاقات کنند. زیرا می دانستند که در این زمان آنها در جریان قرار خواهند گرفت که وضعیت بیرون چگونه است و چگونه بایستی از خود دفاع کنند. تمامی اینها در علم حقوق شکنجه روانی محسوب می شود وافرادی که تحت چنین شرایطی صحبت کرده باشند از درجه اعتبار ساقط است.”

وی درخصوص ویژگی های حقوقی چنین اعتراف هایی گفت: “کلیه تشریفات مربوط به دستگیری متهمین و شیوه برخورد با انها و نحوه بازجویی و تحقیق مفصلا در قانون آیین دادرسی کیفری پیش بینی شده است. متاسفانه از بای بسم الله تا تای تمت در مورد متهمین خلاف قانون رفتار شده است. هم دستگیری ها برخلاف قانون بوده است هم شیوه نگهداری و هم کیفیت رفتار با انها در بازداشتگاه و هم نحوه دادرسی. بنابراین هر حکمی که صادر بشود از درجه اعتبار ساقط است. خصوصا که مستند صحبت های دادستان شخصی است که حتی حاضر نیستند نام او را بیاورند وطبق حدسی که زده می شود مربوط است به فردی با ماموریت خاص که اساسا نه ماه قبل هم دستگیر شده است.”

شیرین عبادی با اشاره به ادبیات به کار گرفته شده در اعتراف های مطرح شده افزود: “متاسفانه آنچه که به عنوان اتهام برای تعداد کثیری از سیاستمداران و دلسوزان رژیم مطرح می شود اساسا بر فرض تحقق جرم هم نیست. برای این گفتم متاسفانه چرا که به عنوان یک وکیل همواره نگران صحت عملکرد دادگستری هستم. بسیار متاسفم که چرا دادگستری به حال و روزی رسیده که ما شاهد این گونه محاکمات باشیم. محور کیفرخواست اطلاعات فردی است که حتی نامش اعلام نشده و مشخص است چرا اعلام نکرده اند. چرا که از ۹ ماه قبل در زندان بوده و نمی توانست اظهاراتش درست باشد.”

این وکیل مدافع حقوق بشر اظهار داشت: “ اساسا آنچه که  این روزها به عنوان کودتای مخملی نام برده می شود، به این معناست که کسی در انتخابات برنده بشود ویا اینکه مردم خواست خودشان را به صورتی مسالمت آمیز بیان کنند. گویا برد در انتخابات ویا بیان مسالمت آمیز خواست مردم ممنوع است ومردم وظیفه دارند برای همیشه از فردی که در حکومت است طرفداری کنند ونمی توانند به افراد دیگری تمایل پیدا کنند. به عنوان مثال آنچه می گویند در گرجستان پیش آمد مردم قیام کردند وسیستم دیگری را جایگزین کردند و موفق هم شدند. کجای این کار با ضوابط دموکراسی همخوانی ندارد؟ اگر گروهی بگویند که ما به روش دیگری مایل هستیم کشور اداره شود آیا نام این کودتای مخملی است؟ کودتای مخملی چه ویژگی هایی دارد؟‌ تنها چیزی که حکومت اعلام می کند آن است که عده ای در اعتراض به وضعیت موجود به خیابان آمده اند. مردم به صورت خودجوش آمده اند. اما دادستان عنوان می کند که اینها با تشویق اجانب آمده اند.”

شیرین عبادی در پایان تاکید کرد: “ این حرف توهین به مردم است. این گونه محاکمات در حقیقت توهین به شعور ملتی است که بلوغ سیاسی خود را با راهپیمایی مسالمت آمیز میلیونی نشان داد.”