در جشنواره نظامی تئاتر فجر که امسال سوت وکور هم بود، چندجرقه درخشید. کی هم اجرای محموداستاد محمد. د ر تهران بااو گفت وگوئی کرده ایم.
حرف های محموداستادمحمد
بازهم شکست مشروطیت
آقای استاد محمد برای اجرای این نمایشنامه چه زمانی را به تمرین پرداختید؟
حدود 5 ماه در فرهننگسرای هنر به تمرین پرداختیم.روزهای سخت وشیرینی را دوباره پس از مدتها تجربه کردم واز نتیجه کارم تقزیبا راضی هستم.
به نظر می آید که مدت زمان تمرینات زیاد مساله ای است که بسیاری از گروهها به فراموشی سپرده اند.
بله.متاسفانه این جزو نواقص بزرگ درتئاتر ایران شده است.آثار ضربات آن را هم درارائه تولیدات می بینیم ومدت کوتاه تمرین واجرا باعث عقب افتادگی جامعه تئاتری ما شده است.متاسفم که می بینم پتانسیلی که تئاتر ایران دارد به این شیوه غلط وبا سیاست گذاری های نادرست به هرزمی رود.
امافکرنمی کنید یکی از مسائلی که باعث می شود تمرینات به این شکل صورت گیرد واجراهای ضعیفی داشته باشیم، مساله عدم پشتیبانی درست از عوامل تولید یک تئاتر است؟
کاملا درست است.بازیگران امروزی درشرایط اقتصادی خوبی به سر نمی برند و هریک از آنها را اگر به صورت خوشبینانه هم ببینیم به غیر ازبازیگری وتئاتردارای شغل دیگری هم هستند واین مساله باعث تمرکززدایی است.به نظرم نمایش باید درطول تمرین شکل بگیرد واین نیازمند تمرینات پراستقامت است واین هم به وجود نمی آید به غیر ازپشتیبانی اقتصادی مسئولین.
دراجرای نمایش “تهرن” از شیوه های تئاتری سنتی ایرانی استفاده کرده بودید؟
تا جایی که توانستم سعی کردم اعتقادات خود را به کار بگیرم و به عنوان یک کارگردان ایرانی و با شمایل های نمادین فکری خودم کارراپیش ببرم.حالا چقدر درایراه موفق بودم این نظر تماشاگر است.گاهی مخاطبان می گویند که از این شیوه هایی که مد نظر شماست استفاده کردم وگاهی هم نظرات دیگری دارند.
درگفتگویی که از شما چاپ شده بود گفته بودید که یکی از بازیگران شما در طول تمرینات عوض شده است.
کاملا درست است.خانم پردیس افکاری بودند که بنا به دلایلی نتوانستند به اجرا برسند ومجبور به تعویض ایشان شدیم.
نقش ایشان را دراجرای جشنواره چه کسی به عهده گرفتند؟
خانم هدی ناصح که الحق هم خوب آن را اجرا کردند.ایشان درمدت زمانی سه چهارشبه مجموعه نمایشنامه را حفظ کردند وبقیه بازیگران هم به او کمک کردند تا به نقش خود برسند.
به فضاهای تاریخی و قدیمی ایران و نمایشنامه های این چنینی علاقمندید؟
بله.اتفاقا همین نمایش “تهرن”هم براساس مستندات تاریخی ایران و دوران مشروطیت نوشتم واجرا کردم.
درانتخاب سوژه و ساختمان نمایشنامه علاوه براشارات این چنینی به تاریخ ازآداب وآئین هم استفاده کردید.
بله. ”تهرن”عنوان یک نوع بیماری است که باعث نازایی است. یک باد کافر است که زایمان نمی کند. نمایش براساس خرافه های عده ای از مردم و تاثیرات آن برروی زندگی آنهاست که تلفیقی است با دوران مشروطیت و دلایل شکست وعدم پیروزی مشروطه است.
آیا درانتخاب کار شما مواردی به عنوان سانسور وجود داشت؟
ازآنجایی که خط قرمزها درهرمملکتی به گونه های مختلف وجود دارد و البته شدت آن در برخی کشورها بیشتر یا کمتراست، بنابراین تلاش کردم کمتر پا را فراتر از آنها قرار دهم اما باز هم متاسفانه مواردی تذکر وحذف شدند.