پرستو سپهری
دوازدهمین جشن بزرگ سینمای ایران، دیروز در پشت بام یکی از ساختمان های برج میلاد تهران، و با حضور هنرمندان سینماو بیش از ده هزار نفر از علاقه مندان سینما برگزار شد. این مراسم با شعار صلح و دوستی وبا بزرگداشت هنرمندان پیشکسوت سینمااز جمله بهرام بیضایی، جمشید مشایخی، سیف الله داد، و کاظم فریبرزی کار خود را آغاز کرد.
بعد از ساعتها انتظار مراسم در ساعت ده و سی دقیقه و با دو ساعت تاخیر وطبق معمول مراسم با سرود جمهوری اسلامی آغاز شد. سپس هجده نفر به قرائت قرآن پرداختند، و پس از آن توسط همین گروه، سرودی مذهبی به زبان های عربی وترکی اجرا شد. سپس نوبت به امین تارخ، دبیر این جشن رسید که بر خلاف انتظار سخن زیادی نگفت؛ همان طور که دیگر مسئولین سخنرانی نکردند تا کار به معرفی برگزیدگان برسد.
در لابلای معرفی برگزیدگان و اهدای جوایز چندین کلیپ پخش و موسیقی زنده نیز با حضور گروه های” پارسیان” به رهبری”مازیار ظهیر اللهی”، وگروه “محمد نوری” به رهبری علی شفقی نژاد” اجرا شد. خواننده این گروه ها” علی رضا قربانی” بود.
در جریان این مراسم با اینکه بیشتر هنرمندان از وضع سینمای ایران گله کردندو آن را “مریض” خواندند، کلیپی هم از گزیده سخنان برخی سینماگران پخش شد که در آن به مدح جمهوری اسلامی پرداخته و سینما را مدیون انقلاب اسلامی خوانده بودند. همزمان سینمای قبل از انقلاب هم به شدت مورد حمله واقع شد. قرار گرفت. از جمله سخنرانان این برنامه می توان به سیف الله داد، علی رئیسیان، محمد آفریده، مهدی حیدریان و یک روحانی گمنام اشاره کرد.
بدین ترتیب نوبت به معرفی برگزیدگان خانه سینما رسید و برنامه با معرفی عکاسان پی گرفته شد.
این بخش نامزدی نداشت، اما تندیس و نشان طلای خانه سینما به “علی نیک رفتار “برای فیلم ” دستهای خالی”اهدا شد.
چهره پردازی
این بخش 5 نامزد داشت: “مهرداد میر کیانی” برای فیلم “خاک آشنا”، مهین نویدی برای فیلم “دعوت”، مهرداد میر کیانی برای فیلم “در میان ابر ها” محسن بابایی برای فیلم “فرزند خاک”.
تندیس و نشان طلای این بخش به مهین نویدی برای فیلم دعوت داده شد.
جلوه های ویژه
در این بخش نیز 5 نامزد اعلام شد: “علاالدین پژهان”، “آن مرد آمد” داوود رسولیان، “فرزند خاک” محسن روزبهانی ”خواب لیلا” امیر سحرخیز “خواب لیلا” و جواد شریفی برای فیلم “آن مرد آمد”.
در این بخش دیپلم افتخار به “امیر سحرخیز” برای فیلم “خواب لیلا” وتندیس و نشان طلا به “داوود رسولیان” برای فیلم ”فرزند خاک” تعلق گرفت.
صدابرداری
نامزدهای برگزیده این بخش عبارت بودند از: احمد صالحی، “باد در علفزار میپیچد”. حسن زاهدی، “خاک آشنا”. حسین بشاش، “در میان ابرها”. مهران ملکوتی، “دعوت”. عباس رستگارپور، “فرزند خاک”. و تندیس و دیپلم افتخار به “عباس رستگارپور” برای فیلم “فرزند خاک” تعلق گرفت.
طراحی صحنه و لباس
این بخش 6 نامزد داشت: ژیلا مهرجویی و شعله نواب صفوی، برای آتش سبز؛ ایرج رامین فر برای پرچم های قلعه کاوه، فرهاد ویلکلجی برای خاک آشنا؛ ایرج رامین فر برای خواب لیلا و عباس بلوندی به خاطر فیلم فرزند خاک.
تندیس و نشان طلا هم مشترکا به ژیلا مهرجویی و شعله نواب صفوی برای فیلم آتش سبز رسید.
موسیقی متن
نامزدهای این قسمت عبارت بودند از: کارن همایون فر برای خاک آشنا؛ محمد رضا علی قلی، برای فیلم دعوت ؛آریا عظیمی نژاد به خاطر فیلم فرزند خاک ؛ محمد رضا علی قلی برای فیلم کتاب قانون وکارن همایون فر برای فیلم صد سال به این سالها. تندیس و نشان طلا این بخش به کارن همایون فر برای فیلم خاک آشنا اهدا شد.
تدوین
نامزدهای بخش تدوین عبارت بودند از: عباس گنجوی، حسن حسندوست، مهدی حسینی وند، محمد رضا مویینی و تندیس و نشان طلا نیز به عباس گنجوی، تدوینگر پرسابقه سینمای ایران رسید.
فیلمبرداری
در بخش فیلمبرداری مرتضی پور صمدی، محمود کلاری، تورج منصوری، علیرضا زرین دست و محمود کلاری نامزد بودند که علیرضا زرین دست برای فیلم فرزند خاک به تندیس و نشان طلا دست یافت.
نقش مکمل زن
نامزدهای این بخش عبارت بودند از: نگار جواهریان، نیکو خردمند، فریده سپاه منصور، مهتاب نصیرپورورویا نونهالی. تندیس و نشان طلا هم به مهتاب نصیر پور برای فیلم فرزند خاک اهدا شد.
نقش مکمل مرد
نامزدهای این بخش عبارت بودند از: امیر آقایی، حامد بهداد، بابک حمیدیان، داوود فتحعلی بیگی، رضا کیانیان.
تندیس و نشان طلا اما از آن بابک حمیدیان برای فیلم ریسمان باز شد.
نقش اول زن
نامزدهای ایفای بهترین نقش اول زن دارین حمزه، گوهر خیراندیش، مریلا زارعی، الناز شاکردوست و فاطمه معتمدآریا بودند. تندیس و نشان طلای این بخش به گوهر خیراندیش، بازیگر نام اشنای سینمای ایران برای فیلم دعوت اهدا شد.
نقش اول مرد
نامزدهای نقش اول عبارت بودند از:صابر ابر، عزت الله انتظامی، زنده یاد خسرو شکیبایی، پرویز پرستویی و علی شادمان. تندیس ونشان طلای این بخش به خسرو شکیبایی برای فیلم “ ستاره بود” رسید هر چند خسرو خود ستاره شده بود.
فیلمنامه
نامزدهای بهترین فیلمنامه عبارت بودند از: رضا میرکریمی وشادمهر راستین، ابراهیم حاتمی کیا و چیستا یثربی، اصغر فرهادی، بهمن فرمان آراو محمدعلی آهنگر و محمدرضا گوهری.
تندیس ونشان طلا هم، مشترکا به محمد علی آهنگر ومحمدرضا گوهری برای فیلم فرزند خاک اهدا شد.
کارگردانی
کارگردانان برگزیده خانه سینما به این شرح معرفی شدند: رضا میرکریمی، ابراهیم حاتمی کیا، محمد علی طالبی، بهمن فرمان آرا ومحمد علی باشه آهنگر وتندیس ونشان طلا به بهمن فرمان آرا برای فیلم خاک آشنا اهدا شد.
تهیه کنندگی فیلم
نامزدهای این بخش عبارت بودند از: فتح الله جعفری جوزانی، محمد پیر هادی، هارون پشایانی، بهمن فرمان آرا واحمد میرعلایی.
تندیس ونشان طلا به احمد میر علایی برای فیلم فرزند خاک اهدا شد.