شروین امیدوار
در حالی که نیروهای همسو با احمدی نژاد قرار است به زودی با انتشار روزنامه ای با نام “شهروند” بر شمار روزنامه های دولتی اضافه کنند، دیگر روزنامه دولتی، “خورشید”، که با بودجه ای چند ده میلیارد تومانی راه اندازی شده، با استعفای مدیر مسئول و سردبیر خود با بحران داخلی شدیدی مواجه شده است.
بنا برگزارش خبرگزاری ها، با استعفای محسن احمدی از سمت ریاست شورای سیاستگذاری این روزنامه که عملا نقش مدیرمسوولی و سردبیری روزنامه را نیز برعهده داشت و حضور نیافتن وی در محل کارش در چند روز گذشته، اخبار ضد و نقیضی در مورد ادامه انتشار این روزنامه به گوش میرسد.
خبرگزاری ایسنا در همین خصوص گزارش داد: “منابع مطلع در سازمان تامین اجتماعی که استعفای احمدی به ریاست آن بهعنوان صاحب امتیاز ارایه شده است، از پذیرفته نشدن آن خبر میدهند، اما نزدیکی به فضای انتخابات و اختلافهای درونی را بیارتباط با این استعفا نمیدانند.”
بنابر همین گزارش: “این منابع همچنین معتقدند که هرچند تاکنون با استعفای مشاور وزیر و مدیرکل روابط عمومی وزارت رفاه و تامین اجتماعی از سمت ریاست شورای سیاستگذاری روزنامه خورشید موافقت نشده است، اما با توجه به آن که روزنامه از هفته گذشته بدون رییس شورای سیاستگذاری، مدیر مسوول و سردبیر منتشر میشود، ادامه فعالیت آن که از ابتدا نیز با حواشی بسیار همراه بود عملا با چالشهای جدی مواجه شده است.”
روزنامه خورشید از 27 مردادماه امسال با انتشار 17 پیش شماره انتشار رسمی خود را آغاز کرد و تاکنون نزدیک به 60 شماره روزانه از آن منتشر شده است.
این روزنامه یکی از چند روزنامه ای است که دولت احمدی نژاد، به دنبال شدت گرفتن انتقاد از ناکارآمدی دولت در رسانه های وابسته به طیف محافظه کاران، برای تبلیغ خود اقدام به راه اندازی آن کرده است.
روزنامه “وطن امروز” به مدیریت مهرداد بذرپاش از نزدیکان محمود احمدی نژاد که اکنون به مدیر عاملی شرکت خودرو سازی سایپا منصوب شده، و همچنین روزنامه “شهروند” به عنوان نشریه سازمان شهرداری ها و تحت مدیریت وزارت کشور، دو روزنامه دیگری هستند که در ماه های اخیر به مجموعه رسانه های دولتی افزوده شده اند.
دولت همچنین قصد دارد غیر از مجموعه ای از سایت های اینترنتی و خبرگزاری رسمی خود، ایرنا، که هم اکنون در اختیار دارد، چند خبرگزاری دیگر از جمله “خبرگزاری شهروند” را تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری راه اندازی کند.
روزنامه ده ها میلیارد تومانی دولت
سازمان تامین اجتماعی، از متمکن ترین سازمان های دولتی ایران، که تحت نظر وزارت رفاه فعالیت می کند، پشتیبانی روزنامه خورشید را بر عهده دارد.
در شهریور ماه سال جاری، رسانه ها بودجه راه اندازی روزنامه دولتی خورشید را 20 میلیارد تومان اعلام کردند، اما پس از آن برخی از سایت های اینترنتی نزدیک به دولت گزارش دادند که وزارت رفاه و سازمان تامین اجتماعی بودجه 90 میلیارد تومانی دیگری را برای راه اندازی چاپخانه به روزنامه خورشید اختصاص داده اند.
اما به محض شروع به کار این روزنامه، اختلافات داخلی مدیران آن بالا گرفت و در جریان همین اختلافات بود که کلیه اعضای هیات مدیره موسسه فرهنگی آتیه وابسته به سازمان تامین اجتماعی، که شماری از اعضای تیم رسانه آی دولت در آن عضویت داشتند ، از سمت خود برکنار شدند.
از آن پس اختلافات درونی تیم رسانه ای احمدی نژاد با یکدیگر ادامه یافت و بخشی از تیم رسانه ای احمدی نژاد علیه بخشی دیگر به انتشار اخبار و اتهاماتی پرداختند. آنها همچنین نامه ای به احمدی نژاد نوشته و نسبت به استفاده از برخی از عکاسان و خبرنگارانی که سابقه کار در روزنامه های غیرمحافظه کار را داشتند، اعتراض کردند.
محسن احمدی مدیر روزنامه دولتی خورشید که روز یک شنبه خبرگزاری ها از استعفای او خبر دادند، خود از نزدیکان به دولت است.
وی در زمان آغاز به انتشار روزنامه خورشید اعلام کرده بود که “علی رغم گلایه های تکراری که نسبت به سیاه نمایی ها در برخی از رسانه ها انجام می شود تا کنون الگوی درست و پویایی از سفید نمایی ارائه نشده است، اما خورشید می خواهد عرصه ای برای ظهور این پتانسیل ها فراهم کند و با رویکرد استقلال حرفه ای، بستر مناسبی برای بازتاب فعالیت های نظام و دولت نهم در حوزه مباحث اجتماعی باشد.“
این در حالی است که حتی سایت اینترنتی البرز که تحت نظر مرتضی صفارهرندی عضو دفتر سیاسی سپاه پاسداران و برادر وزیر ارشاد اداره می شود، به صراحت روزنامه خورشید را “روزنامه انتخاباتی” دولت معرفی و اعلام کرده است که “عمر این روزنامه بیش از 12 ماه نخواهد بود”.
جدال درونی مقامات دولت احمدی نژاد برای در اختیار گرفتن رسانه های دولتی با بودجه های چند ده میلیارد تومانی در شرایطی ادامه دارد که روزنامه های منتقد اغلب با مشکل مالی مواجه هستند و دولت به طور مرتب برنامه هایی را برای کاهش درآمد چنین روزنامه هایی به اجرا در می آورد. از جمله این برنامه ها، عدم اختصاص سهمیه کاغذ دولتی و فشار بر شرکت ها و موسسات بزرگ برای ندادن سفارش آگهی به روزنامه های منتقد دولت است.