فشار بر فعالان حقوق زنان را پایان دهید

نویسنده

برنامه نظارت بر حمایت مدافعین حقوق بشر، برنامه ای مشترک از “سازمان جهانی مبارزه علیه شکنجه” [OMCT] و “فدراسیون بین المللی حقوق بشر” [FIDH]، اطلاعات جدیدی را درخصوص دو تن از فعالان حقوق زن در ایران دریافت کرده است.

اطلاعات جدید:

برنامه نظارت از سوی منابع قابل اطمینان مطلع شده که شش تن از فعالین حقوق زن، به عنوان سازمان دهندگان گردهمایی مسالمت آمیز 12 ژوئن 2006 و کمپین “یک میلیون امضاء” که در آن لغو تبعیض نسبت به حقوق زنان خواسته شده، از سوی دادگاه محکوم شده اند. این فعالین عبارتند از: خانم آزاده فرقانی، خانم سوسن طهماسبی، خانم فریبا داوودی مهاجر، خانم پروین اردلان، خانم شهلا انتصاری و خانم نوشین احمدی خراسانی.

با توجه به اطلاعات رسیده، شعبه 15 دادگاه انقلاب تهران در تاریخ 11 آوریل 2007، خانم آزاده فرقانی را به دلیل “شرکت در یک گردهمایی غیرقانونی و اقدام علیه امنیت ملی” به دو سال زندان تعلیقی محکوم کرده است.

ازطرف دیگر در تاریخ 18 آوریل 2007، خانم سوسن طهماسبی و خانم فریبا داوودی مهاجر از سوی دادگاه انقلاب به “اقدام علیه دولت” و “به خطر انداختن امنیت ملی” محکوم شده اند [ماده 610 قوانین کیفری اسلامی]. خانم داوودی مهاجر که درحال حاضر در خارج از کشور بسر می برد، به چهار سال زندان محکوم شده که سه سال آن تعلیقی است. خانم طهماسبی نیز به دو سال زندان شده که یک سال و نیم آن تعلیقی است.

در تاریخ 24 آوریل 2007، شعبه ششم دادگاه انقلاب تهران خانم نوشین احمدی خراسانی، خانم شهلا انتصاری و خانم پروین اردلان را به دلیل “تبانی و گردهمایی علیه امنیت ملی” به سه سال زندان محکوم کرده [ماده 610 قوانین کیفری اسلامی] که دو سال و نیم آن تعلیقی است.

قابل ذکر است که محاکمه این فعالین علنی نبوده و محکومیت های تعلیقی آنها در صورت “ارتکاب جرم در 5 سال آینده” اجرا خواهد شد. وکلای آنها در این رابطه تقاضای فرجام کرده اند.

به علاوه، برنامه نظارت مطلع شده که خانم ناهید کشاورز و خانم محبوبه حسین زاده، به عنوان دو تن از دیگر فعالین جنبش زنان که در تاریخ 3 آوریل 2007 از سوی دادگاه انقلاب محاکمه و به زندان اوین منتقل شده بودند، در تاریخ 14 آوریل 2007 به قید وثیقه آزاد شده اند.

اطلاعات اولیه:

در تاریخ 4 مارس 2007، تعداد 33 فعال حقوق زن به دنبال یک گردهمایی مسالمت آمیز و آرام در مقابل دادگاه انقلاب تهران که به منظور یادآوری روز بین المللی زن [8 مارس] انجام شده بود، دستگیر و بازداشت شدند. انگیزه دیگر این گردهمایی اعتراض به محاکمه شش مدافع حقوق زن بود که به گردهمایی مسالمت آمیز ژوئن 2006 و “کمپین یک میلیون امضا” مربوط می شد.

اسامی 33 نفر دستگیر شده عبارت است از: خانم آسیه امینی، خانم ژیلا بنی یعقوب، خانم محبوبه عباسقلی زاده، خانم محبوبه حسین زاده، خانم سارا لقمانی، خانم زهرا امجدیان، خانم مریم حسین خواه، خانم جلوه جواهری، خانم نیلوفر گلکار، خانم پرستو دوکوهی، خانم زینب پیغمبر زاده، خانم مریم میرزا، خانم ساغر لقایی، خانم خدیجه مقدم، خانم ساقی لقایی، خانم ناهید کشاورز، خانم مهناز محمدی، خانم نسرین افضلی، خانم طلعت تقی نیا، خانم فخری شادفر، خانم مریم شادفر، خانم الناز انصاری، خانم فاطمه گوارایی، خانم آزاده فرقانی، خانم سامیه فرید، خانم مینو مرتاضی و خانم سارا ایمانیان.


قابل ذکر است که پنج تن از شش نفری که در حال حاضر در دادگاه انقلاب تهران محاکمه می شوند، جزو آن دسته اشخاصی بوده اند که در تاریخ 4 مارس 2007 دستگیر شده اند: خانم ناهید جعفری، خانم سوسن طهماسبی، خانم پروین اردلان، خانم نوشین احمدی خراسانی و خانم شهلا انتصاری. خانم فریبا داوودی مهاجر ششمین نفری است که در این رابطه محاکمه می شود. این درحالی است که خانم شادی صدر، یکی از وکلای آنها نیز، دستگیر شده است.

بین تاریخ 6 و 9 مارس، 31 تن از این 33 نفر به قید وثیقه آزاد شده اند. در تاریخ 19 مارس 2007 نیز، خانم محبوبه عباسقلی زاده و خانم شادی صدر به قید وثیقه آزاد شده اند. آنها همچنین باید به ترتیب مبلغ 250 هزار و 200 هزار دلار به قید وثیقه بپردازند.

در تاریخ 2 آوریل 2007، خانم ناهید کشاورز و خانم محبوبه حسین زاده مجدداً درحال جمع آوری امضاء برای عریضه “مبارزه با تبعیض علیه حقوق زنان” در پارک لاله تهران دستگیر شدند. خانم سارا ایمانیان، آقای همایون نامی و خانم سعیده امین نیز به عنوان سه تن از دیگر اعضای کمپین، پس از گذراندن یک روز بازداشت در اداره پلیس آزاد شده اند.

در تاریخ 3 آوریل 2007، خانم ناهید کشاورز و خانم محبوبه حسین زاده به دادگاه انقلاب برده شده و در مدت بازجویی از آنها خواسته شده تا موافقت خود را مبنی بر خاتمه دادن به فعالیت هایشان در “کمپین” اعلام کنند. و زمانی که از انجام این کار سرباز زدند، آنها را به “اقدام علیه امنیت ملی” محکوم و به زندان اوین منتقل کردند.

به علاوه، به آنها گفته شده بود که خواسته های “کمپین” برخلاف موازین اسلامی است: رعایت حقوق مساوی زنان در وراثت؛ ارزش برابر بین زن و مرد به عنوان شاهد در دادگاه؛ پرداخت دیه مساوی برای زن و مرد؛ لغو داشتن چند همسر در آن واحد [برای مردان].

خانم ناهید کشاورز همچنین یکی از اعضای مرکز فرهنگی زنان می باشد که به طور مرتب گزارشات و مقاله هایی را برای وب سایت این سازمان غیردولتی مهم [www.herlandmag.info] و وب سایت “کمپین” [www.weforchange.net] تهیه و تنظیم می کند. به علاوه، خانم کشاورز به عنوان یک جامعه شناس با نشریات مهم کشور نیز همکاری مرتب دارد.

ازطرف دیگر، خانم محبوبه حسین زاده نیز یکی از اعضای مرکز آموزش و تحقیقات سازمان جامعه مدنی ایران است که اخیراً توسط نیروی انتظامی بسته شد [www.koneshgaran.net]. وی به عنوان روزنامه نگار وب سایت این سازمان غیردولتی برجسته با هدف تحکیم و تعمیق جامعه مدنی فعالیت داشته و همچنین به مدت 7 سال با برخی از روزنامه های اصلاح طلب همکاری کرده است.

اقدامات مورد درخواست:

از شما خواهشمندیم که برای مقامات جمهوری اسلامی درخواست های زیر را مکتوب نمایید:

  1. تحت هر شرایطی، سلامت روحی و جسمانی خانم سوسن طهماسبی، خانم فریبا داوودی مهاجر، خانم پروین اردلان، خانم نوشین احمدی خراسانی، خانم آزاده فرقانی، خانم شهلا انتصاری و همچنین دیگر فعالین ذکر شده در این درخواست را تضمین کنند.

  2. اطمینان دهند که خانم سوسن طهماسبی، خانم فریبا داوودی مهاجر، خانم پروین اردلان وخانم نوشین احمدی خراسانی، در دادگاه استیناف، به شکلی عادلانه و بی طرف مورد محاکمه قرار گیرند تا اتهامات خودکامه وارده بر آنها که به کلی مغایر با حقوق بشر است، از آنها رفع شود.

  3. سریعاً به هرگونه اتهام خودکامه علیه این فعالین و دیگر مدافعین حقوق زن که نام آنها پیشتر ذکر شد پایان دهند.

  4. سریعاً به هرگونه اقدام تهدیدآمیز و آزاردهنده علیه تمامی مدافعین حقوق بشر در ایران پایان دهند.

  5. به مواد بیانیه مدافعین حقوق بشر، تصویب شده توسط مجمع کل سازمان ملل در تاریخ 9 دسامبر 1998، احترام گذاشته و آن را رعایت کنند. به ویژه ماده پنجم آن [قسمت اول] که می گوید: “هر شخصی به صورت فردی یا گروهی و به هدف حمایت و ارتقای حقوق بشر و آزادی های اصلی، این حق را دارد که در سطوح ملی و یا بین المللی اقدام به تجمع مسالمت آمیز نماید” و همچنین ماده 8.2 که می گوید: “هر شخصی به صورت فردی یا گروهی این حق را دارد که در راستای عملکرد بهتر و ترقی سازمان ها و ارگان های دولتی کشورش و همچنین حمایت از حقوق بشر و تحقق بخشیدن به آزادی های اصلی، پیشنهاد یا انتقادهایی را مطرح نماید و توجه این سازمان ها را به جنبه های بازدارنده ای که در عملکرد آنها وجود دارد جلب نماید”.

  6. به طور کلی، تحت هر شرایطی اطمینان دهند که در ایران مفاد حقوق بشر و آزادی های اصلی مطابق با استانداردهای بین المللی حقوق بشر و دیگر دستگاه های بین المللی که توسط ایران نیز مورد تأیید است، رعایت خواهند شد.

رونوشت:

لطفاً رونوشت این نامه را به دیگر نمایندگان دیپلماتیک جمهوری اسلامی در دیگر کشورها نیز ارسال فرمایید.

پاریس – ژنو، 30 آوریل 2007

لطفاً در پاسخ خود ما را از هرگونه اقدام انجام شده درخصوص این درخواست ها مطلع فرمایید.

برنامه نظارت، برنامه مشترکی است از “فدراسیون بین المللی حقوق بشر” و “سازمان جهانی مبارزه علیه شکنجه” که به حمایت از مدافعین حقوق بشر اختصاص داشته و هدف اصلی آن، پشتیبانی از این افراد در زمان احتیاج می باشد.

برنامه نظارت، همچنین برنده جایزه حقوق بشر در سال 1998 از کشور فرانسه است.