“فدراسیون بین المللی حقوق بشر” [FIDH] و عضو ایرانی آن “انجمن دفاع از حقوق بشر” [LDDHI] مراتب تأسف خود را از سرکوب جنبش های دانشجویی در ایران اعلام کرد.
در بیانیه ای که به همین مناسبت انتشار یافته با اشاره به حمله نیروهای امنیتی به تحصن مسالمت جویانه در دانشگاه امیر کبیر تهران” آمده است: براساس اطلاعات دریافت شده، شش تن از شرکت کنندگان این تحصن که از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت هستند، همگی دستگیر و بازداشت شده اند. پس از آن، نیروی انتظامی چندین دانشجوی دیگر را در مرکز ادوار که از سوی اعضای دفتر تحکیم وحدت تأسیس شده دستگیر کرده است.
صبح روز 9 ژوئیه 2007، شش تن از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت در ورودی اصلی دانشگاه امیر کبیر به تحصن پرداختند. براساس گزارشات رسیده، تنها 90 دقیقه پس از شروع این تحصن، دانشجویان توسط نیروهای امنیتی لباس شخصی مورد حمله قرار گرفته و دستگیر شدند. اسامی شش عضو دستگیر شده شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت عبارت است از: محمد هاشمی، علی نیکو نسبتی، مهدی عربشاهی، بهاره هدایت، حنیف یزدانی و علی وفقی. از آنجا که محل حبس این اشخاص هنوز مشخص نشده، “فدراسیون بین المللی حقوق بشر” و “انجمن دفاع از حقوق بشر” نگرانی خود را نسبت به سلامت آنها اعلام می دارند.
قابل ذکر است که این تحصن به مناسبت گرامیداشت هشتمین سالگرد جنبش دانشجویی در سال 1999 برگزار شد تا بدین ترتیب تخلفات در زمینه حقوق بشر و فضای سرکوب و خفقانی که جامعه مدنی ایران را در بر گرفته، مورد توجه همگان قرار گیرد. شرکت کنندگان همچنین از دولت خود خواستند تا به حبس هشت تن از دانشجویان خاتمه دهد. دانشجویان شرکت کننده در بیانیه ای عمومی اعلام کردند که این وظیفه نسل آنهاست تا “چهره واقعی کسانی را که پشت نقاب عدالت، آزادی و مذهب مخفی شده اند و از اختیارات خود استفاده می کنند تا مردم را تحت فشار قرار دهند و حقوق آنها را مورد تجاوز قرار می دهند، بر همگان آشکار کنند”.
پاسخ مسؤولین ایرانی به اعتراضات اخیر همچنان نگران کننده به نظر می رسد و دانشجویان و اساتید دانشگاه ها نیز اکثراً در سکوت بسر می برند. حادثه اخیر به خوبی مسأله سرکوب های خشونت بار جنبش های دانشجویی را که نقض بارز حقوق دانشجویان و خانواده های آنهاست نشان می دهد. “فدراسیون بین المللی حقوق بشر” خاطرنشان می سازد که اکبر محمدی، یکی از دانشجویان دستگیر شده در سال 1999، در ماه ژوئیه 2006 در زندان دار فانی را وداع گفت. این درحالی است که او در زمان حبس خود بدفتاری های بسیاری را متحمل شد.
دکتر کریم لاهیجی، نایب رییس “فدراسیون بین المللی حقوق بشر” و رییس “انجمن دفاع از حقوق بشر” در این خصوص اظهار داشت: “ما بی نهایت نسبت به شرایط دانشجویان دستگیر شده نگران هستیم و از مقامات ایرانی دعوت می کنیم که هر چه سریعتر محل حبس آنها را مشخص کنند. به علاوه، رفتار مسؤولین در مدت حبس آنها باید براساس استانداردهای بین المللی باشد که ایران نیز آنها را پذیرفته. ازطرف دیگر، با توجه به اینکه حبس این دانشجویان ماهیتی خودکامانه دارد، هرچه سریعتر آنها را آزاد کنند.”
“فدراسیون بین المللی حقوق بشر” و “انجمن دفاع از حقوق بشر” با توجه به اهمیت وجود یک جامعه مدنی منسجم از مقامات و مسؤولین ایرانی می خواهند که تمامی حقوق مدنی و سیاسی جنبش های دانشجویی و اعضای آنها، به ویژه حق آزادی بیان و تجمع مسالمت آمیز را رعایت کنند، زیرا این حقوق در چارچوب مفاد “میثاق بین المللی حقوق سیاسی و مدنی” که ایران نیز آن را به امضاء رسانده، ضمانت شده است.
منبع: برنامه نظارت، 11 ژوئیه 2007
مترجم: علی جواهری