حسین محمدی
محمد عطریان فر از سرشناس ترین چهره های حزب کارگزاران سازندگی است. هم اهل سیاست است هم اهل مطبوعات. با وی از انتخابات، رد صلاحیت ها و شرکت اصلاح طلبان در انتخابات سخن گفته ایم. وی می گوید: ”توسط بزرگان نظام به هیات های نظارت و شورای نگهبان توصیه شده که حتما به صورت قانون مند عمل کنند و از ملاک های قانونی تجاوز نکنند”. متن این مصاحبه در پی می آید.
آقای عطریان فر، با توجه به وضع پیش آمده، حزب کارگزاران در انتخابات چه موضعی اتخاذ خواهد کرد؟
حزب کارگزاران فعالیت های انتخاباتی را در قالب ائتلاف اصلاح طلبان تعریف کرده و موضع انفرادی اتخاذ نخواهد کرد. به عبارت دیگر ما تصمیمات انتخاباتی را در رایزنی با ائتلاف اصلاح طلبان اتخاذ خواهیم کرد. اما اینکه الان در چه وضعیتی هستیم، باید کمی به خودمان فرصت دهیم تا زمان بررسی شکایت چهره های اصلاح طلبی که رد شده اند در شورای نگهبان مشخص شود و ببینیم نتیجه بررسی آن چه خواهد شد. اگر در حوزه های انتخاباتی، که بیش از 200 حوزه در کشور وجود دارد، چهره های مورد تایید اصلاح طلبان تایید شده باشند و امکان رقابت وجود داشته باشد کارگزاران هم همراه با بقیه اصلاح طلبان شرکت خواهد کرد.
فکر می کنید نتیجه بررسی صلاحیت ها چه خواهد شد؟
ما بر اساس برآوردی که در حال حاضر داریم، احتمال می دهیم در بیش از 50 درصد حوزه ها، انتخابات به صورت رقابتی برگزار خواهد شد. آنچه الان مورد نظر ما است این است که هر چه بیشتر چهره های مورد قبول ما صلاحیتشان تایید شود تا بتوانیم حضور پررنگ تری در انتخابات داشته باشیم.
شما گفتید در بیش از 50 درصد حوزه ها امکان رقابت وجود دارد. در حالی که آماری که سازمان مجاهدین و مشارکت داده اند، خلاف این است.
منظور ما 50 درصد کرسی های مجلس است. بعضی از حوزه ها هستند که بیش از یک کرسی در مجلس دارند. وقتی حدودا 200 حوزه داریم و حدود 300 کرسی، یعنی به ازای هر حوزه 5/1نماینده انتخاب خواهد شد. حدود 24 – 25 حوزه هستند که نمایندگانی بیش از 2 نفر به مجلس می فرستند.
یعنی با این آماری که شما دادید، باز هم در بیش از 50 درصد حوزه ها امکان رقابت وجود دارد؟
منظور همه افرادی که آماری ارائه می کنند، 50 درصد کرسی های پارلمان است.
در مورد آمار مشارکت و مجاهدین چطور؟ یعنی آن ها اشتباه کرده اند؟
برخی از اطلاعاتی که در اختیار ما بوده مربوط به مرحله تایید صلاحیت ها در هیات های اجرایی است. ولی در وضعیت فعلی برخی از چهره ها بعد از ارائه شکایت به هیات های نظارت تایید صلاحیت شده اند.
یعنی شما بر روی آمار خود که رقابت در بیش از 50 درصد حوزه هاست، تاکید می کنید؟
بر اساس اطلاعاتی که از منابع مختلف و به صورت مستقیم و غیرمستقیم به ما رسیده، پیش بینی می شود ظرفیت کرسی های رقابت پذیر مجلس بیش از 50 درصد ظرفیت پارلمان باشد.
یعنی با این صحبت شما امید به تایید صلاحیت های بیشتری در هیات نظارت دارید؟ به عبارت دیگر آیا خبرهای خوشی از وضع بررسی صلاحیت ها در شورای نگهبان به شما رسیده است؟
اتفاقی که از ناحیه هیات های اجرایی صورت گرفته، در طول انقلاب بی سابقه بوده است. در انتخابات پیشین به طور متوسط ردشدگان توسط هیات های اجرایی کمتر از 5 درصد بوده. یعنی بین 3 تا 5 درصد. اما در انتخابات اخیر بیش از 30 درصد توسط هیات های اجرایی ردصلاحیت شدند. یعنی میزان ردصلاحیت ها توسط هیات های اجرایی 10 برابر شده است. از این مقدار ردصلاحیت شده، حدود 65 تا 70 درصدشان اصلاح طلب هستند؛ بخصوص در میان اصلاح طلب ها، چهره های شاخصشان هم رد شده اند. به نظر می آید نظم سیاسی ایران این رفتار وزارت کشور و هیات های اجرایی را نمی پسندد. این اتفاق مورد نقد کسانی که نوعی تدبیر سیاسی در کشور دارند قرار گرفته است.
خب این نقد با عملی هم همراه شده است؟
توصیه هایی شده. توسط بزرگان نظام به هیات های نظارت و شورای نگهبان توصیه شده که حتما به صورت قانون مند عمل کنند و از ملاک های قانونی تجاوز نکنند.
این تذکرات و توصیه ها فایده ای هم داشته است؟
این تذکرات باعث شده هیات های نظارت و در راس آن ها شورای نگهبان به برخی از چهره ها توجه و صلاحیت برخی از چهره ها راتایید کنند که قابل توجه است و ان شاالله ظرفیت حداقل رقابت را برای اصلاح طلبان در تمام حوزه ها فراهم می کند.
این حداقل رقابت برای شما چه معنایی دارد؟آیا مرز خاصی هم دارد؟
هر کجا که امکان حضور یک الی 30 نفرچهره مورد تایید ستاد اصلاح طلبان باشد، امکان رقابت در همان ظرفیت وجود دارد. ما جز تهران که 30 نفر را باید تدارک ببینیم ـ و پیش بینی می شود بین 18 تا 20 نفر امکان رقابت داشته باشند ـ ما در همان ظرفیت رقابت می کنیم.
یعنی “حداقل” شما عدد خاصی ندارد؟ مثلا فرض کنیم شما از 300 کرسی فقط در یک کرسی قابلیت رقابت داشته باشید. برای همان یک کرسی لیست می دهید؟
من به شما گفتم که بالای 50 درصد. یعنی همین الان در 150 کرسی امکان رقابت وجود دارد. در حد همین ظرفیت ما امکان رقابت داریم. ولی اگر در تهران فقط یک نفر باشد لزومی ندارد که برای 1 نفر تدارکات سنگین ببینیم. ولی مثلا در قزوین که دو نفر را به مجلس می فرستد، اگر یک نفر اصلاح طلب باشد، یعنی 50 درصد ظرفیت قزوین را در اختیار دارد و باید برایش تلاش کند.
بحث دیگری که در مورد احزاب نزدیک به آقای هاشمی ـ کارگزاران و اعتدال و توسعه ـ وجود دارد این است که بسیاری از اعضا و نزدیکان این دو حزب در انتخابات ثبت نام نکردند. شما استراتژی خاصی داشتید یا اتفاق دیگری در این میان افتاد؟
کلیت مدیریت انتخابات را آقای خاتمی بر عهده داشتند و بخشی از این مساله هم بر می گردد به مدیریت ثبت نام. مدیریت جامع الاطرافی که بر گرد آقای خاتمی شکل گرفت، لایه و مدیریت اول آن در هنگام ثبت نام کاندیداهای شاخص بود. به نظر من در این بخش نوعی تسامح صورت گرفته و به صورت جدی قضیه مدیریت نشده است. به هر حال باید با چهره های شاخص تماس گرفته می شد و آن ها را ترغیب به شرکت می کردند. دلایلی از این دست دارد.
در مورد اعتدال و توسعه چطور؟ شما اطلاعی از علل عدم ثبت نام آن ها دارید؟
در ظاهر اعتدال و توسعه در جبهه اصول گرایان قرار می گیرد. آنها دلایل خاص خودشان را داشتند و احساس کردند که از ناحیه دولت نهم که متصل به رایحه خوش خدمت هستند، موضعی تند، خشن و منفی نسبت به آن ها وجود دارد.
آقای هاشمی در مورد بحث ردصلاحیت ها هیچ گونه رایزنی انجام دادند؟
آقای هاشمی شاخص ترین و موثرترین و موفق ترین و هوشمندترین عنصری است که از روز نخست در بحث رایزنی ها نقش داشت. ما به بسیاری از موارد دست پیدا کرده ایم که قبل از آنکه کسی به ایشان مراجعه کد، خودشان اقدام کرده اند.
این توصیه ها نتیجه ای هم داشته است؟
اصرار ایشان بر قانون مندی کار و تلاش هایشان در برگشت بسیاری از چهره ها بسیار موثر بوده است. هر چند که تلاش های آقای کروبی و آقای خاتمی هم بی نتیجه نبوده است.
به عنوان سئوال آخر، کارگزاران حزبی اصلاح طلب است یا اصول گرا؟
شما چه فکر می کنید؟
با توجه به مواضع کارگزاران، نمی دانم. اگر می دانستم از شما نمی پرسیدم که.
شما خودتان تحلیل کنید و ببینید ما اصول گراییم یا اصلاح طلب.