غزال آزادفر
با آغاز نخستین ساعات امروز، ششم مارس که روز جهانی امنیت خطوط راه آهن است، صدها هزار تن از کارگران 41 کشور با کارگران ایرانی، بویژه منصور اسانلو اعلام همبستگی خواهند کرد.
فدراسیون بین المللی کارگران بخش حمل و نقل تصمیم گرفته است که در این روز، همبستگی کارگران جهان را با کارگران ایرانی به نمایش بگذارد.
مک اوراتا، یکی از مقام های فدراسیون بین المللی کارگران بخش حمل و نقل به “روز” گفت که اتحادیه های بین المللی کارگری امیدوارند اعلام همبستگی صدها هزار کارگر با برادران و خواهران کارگر خود در ایران، مقام های ایرانی را به تجدید نظر در سیاست ضد سندیکایی خود وادارد.
به گفته فدراسیون بین المللی کارگران بخش حمل و نقل و همچنین کنفدراسیون بین المللی اتحادیه های کارگری، فعالان کارگری در ایران اجازه فعالیت سندیکایی و دفاع از حقوق صنفی خود و کارگران را ندارند. این دو سازمان کارگری که میلیون ها عضو دارند، وضعیت منصور اسانلو، رییس هیات مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران، و محمود صالحی، فعال کارگری در استان کردستان، را برای اثبات این گفته خود مثال می آورند.
این دو فعال کارگری که از بیماری های سخت رنج می برند، به اتهاماتی نظیر اقدام علیه امنیت ملی بازداشت و محکوم به تحمل زندان شده اند. این در حالیست که آقایان اسانلو و صالحی و وکلای مدافع شان تاکید کرده اند که آنها جز فعالیت سندیکایی و دفاع از حقوق کارگران، فعالیت دیگری نداشته اند.
به جز بازداشت این دو فعال کارگری، موارد دیگری نیز وجود دارد که مورد اعتراض سازمان های کارگری در جهان قرار دارد. از آن جمله: بازداشت و زندانی کردن سایر فعالان کارگری، بویژه در خصوص اعتصاب کارگران شرکت نیشکر هفت تپه و شلاق زدن پنج کارگر در سنندج که در روز جهانی کارگر، اول ماه مه - 11 اردیبهشت، تجمعی مسالمت آمیز در مقابل اداره کار استان کردستان در سنندج برپا کرده بودند
مک اوراتا اعلام کرده که امروز، راهپیمایی هایی از سوی اعضای سندیکاها و اتحادیه های کارگری به طرف سفارت خانه های جمهوری اسلامی ایران در لندن، بروکسل، استامبول، جاکارتا، ولینگتن، سئول و بانکوک انجام شود.
وی افزود: “در توکیو و ژاپن نیز قرار است هیات های نمایندگی اتحادیه های کارگری به نمایندگی های ایران مراجعه کنند و در جهان عرب، در بندر بصره عراق، نمایندگان اتحادیه های کارگری به کنسولگری ایران، و در امان و تونس، به سفارتخانه های این کشور مراجعه کنند.“
این مقام فدراسیون بین المللی کارگران بخش حمل و نقل همچنین گفت که تظاهرات گسترده ای نیز در کرانه باختری رود اردن و سیدنی استرالیا انجام خواهد شد.
به نوشته بولتن خبری فدراسیون بین المللی کارگران بخش حمل و نقل، درعین حال، اقدامات دیگری نیز در دستور کار اتحادیه های کارگری قرار دارد. از جمله در شهرهای آبردین، بریستول، کاردیف، ادینبورگ، لیورپول، لندن، نیوکاسل، بانکوک، مومبای - بمبئی سابق - و توکیو اعلامیه هایی در میان مردم پخش می شود و یا نمایشگاه هایی برای آگاهی افکار عمومی از وضعیت کارگران در ایران برگزار خواهد شد.
همچنین کارکنان فدراسیون بین المللی کارگران بخش حمل و نقل در چند مسیر قطار بین چند کشور اروپایی در رابطه با روز همبستگی جهانی با کارگران ایرانی برای مسافران این خطوط صحبت خواهند کرد. به علاوه، بازرسان این سازمان کارگری با حضور در کشتی های ایرانی که در بنادر کشورهای استرالیا، بلژیک، استونیا، فرانسه، انگلیس، هند، کره و تایوان پهلو گرفته اند، با کارکنان ایرانی این کشتی ها گفت و گو خواهند کرد.
بر اساس این گزارش، رایزنی هایی با دولت کشورهای اتریش، استرالیا، کانادا، آلمان، اتیوپی، فرانسه، هند، اندونزی، کره، لیتوانی، نیوزیلند و پرتغال برای گفت و گو با مقام های جمهوری اسلامی ایران و درخواست ازآنان برای آزادی فعالان کارگر زندانی و نیز آزادی فعالیت سندیکایی در ایران انجام خواهد گرفت.
در گذشته، مراسم مشابهی نیز در سطح جهانی در ارتباط با کارگران ایرانی انجام گرفته، اما دولت جمهوری اسلامی ایران توجه چندانی به آنها نداشته است. آقای اوراتا در این خصوص به برخوردی که با رییس یکی از اتحادیه های کارگری اندونزی در تابستان سال گذشته میلادی صورت گرفت، اشاره کرد وگفت: “به همکار اندونزیایی ما گفته شد که می تواند به ایران برود و با منصور اسانلو ملاقات کند. اما در عمل، دشواری های متعددی در راه سفر هیات اندونزیایی ایجاد شد.“
او اینگونه روش ها را نادرست توصیف کرد و گفت: “بهترین روش، گفت و گو با اتحادیه های کارگری است که هرگز مورد توجه مقام های ایرانی قرار نگرفته است.“
مقام های جمهوری اسلامی ایران تاکنون از اجرای مقاوله نامه های بین المللی که از جمله، آزادی تشکل یابی و فعالیت مستقل سندیکایی را برای کارگران به رسمیت می شناسد، خودداری کرده اند. در عوض، آنها فعالان کارگری را متهم به اقدام علیه امنیت ملی می کنند. مک اوراتا در این زمینه گفت: “ما کارگران عضو اتحادیه های کارگری هستیم و از حق فعالیت های سندیکایی برای کارگران ایرانی پشتیبانی می کنیم. بنابراین هنگامی که آنها به زندان می افتند و یا مورد آزار و تهدید قرار می گیرند، به دفاع از آنان برمی خیزیم. ما کاری به سیاست نداریم و تنها از بابت برخورد با همکاران خود نگرانیم.“
آقای اوراتا، برگزاری روز همبستگی جهانی با کارگران ایرانی را یک پیام محکم از سوی اتحادیه های کارگری در جهان به تهران توصیف کرد و گفت: “اگر توجهی به خواسته های ما برای آزادی منصور اسانلو، محمود صالحی و سایر فعالان کارگر زندانی نشود و تسهیلات لازم برای فعالیت آزادانه سندیکایی فراهم نشود، ما به اقدامات خود ادامه خواهیم داد.“
این مقام فدراسیون بین المللی کارگران بخش حمل و نقل گفت: “منصور اسانلو چهره ای شناخته شده در سطح جهانی است و کارگران جهان او را فراموش نخواهند کرد و به تلاش برای آزادی او از زندان ادامه خواهند داد.”