لوران لوزانو
سرویس های اطلاعاتی امریکا روز دوشنبه اعلام کردند که ایران برنامه تولید سلاح هسته ای خود را در سال 2003 متوقف کرد تا اظهارات رییس جمهور بوش درخصوص تهدید سلاح های کشتارجمعی را بی اعتبار جلوه دهد.
در عوض، در گزارش تنظیم شده توسط 16 آژانس اطلاعاتی آمده است که ایران ظاهراً گزینه دستیابی به سلاح هسته ای را برای خود محفوظ نگه داشته و می تواند بین سال های 2010 تا 2015 به مقدار مورد نیاز اورانیوم غنی شده به میزان بالا برای تولید بمب اتمی دست یابد.
دولت امریکا در نتیجه گیری خود به لزوم افزایش فشارهای بین المللی بر ایران تأکید کرده است. به گفته خانم نانسی پولوسی، رییس مجلس نمایندگان امریکا، دموکرات ها بر اساس این گزارش، در ادامه مخالفت های خود با رییس جمهور بوش، خواستار ”اتخاذ سیاست های جدید به جانب ایران” شده اند؛ در حالی که هری رید، رهبر اکثریت دموکرات های مجلس سنا، خواستار یک ”جهش دیپلماتیک” شده است.
چند هفته پس از این که رییس جمهور بوش به مسایلی مانند “هولوکاست اتمی” یا “جنگ جهانی سوم” اشاره کرد، دستگاه های دولتی ایالات متحده با مقایسه این اظهارات و اظهارات دوران قبل از جنگ عراق که به اشتباه صدام حسین را دارنده سلاح های کشتارجمعی اعلام کرده بود، حالت تدافعی به خود گرفتند.
اکنون باید پذیرفت ایالات متحده به خوبی می تواند از این گزارش به نفع خود استفاده نماید، به ویژه در زمانی که این کشور به دنبال اعمال تحریم های جدید بین المللی علیه ایران است. استیو هادلی، مشاور رییس جمهور بوش در امور امنیت ملی، اظهار داشته که در خصوص همکاری چین و روسیه در اعمال تحریم های جدید “بسیار امیدوار” است. او می گوید: “مقامات امریکایی معتقدند که امیدواری در این زمینه اشتباه است.“
سرویس های اطلاعاتی که عقیده دارند ایران در حال حاضر دارای هیچ گونه سلاح هسته ای نیست، در گزارش خود آورده اند: “ما به طور کامل اطمینان داریم که تهران در پاییز 2003 برنامه تولید سلاح اتمی خود را متوقف کرده بوده.“
استیو هادلی می گوید: “ما به واقع نمی دانیم آیا ایران در حال حاضر نیتی دایر بر تولید سلاح اتمی دارد یا خیر.” ولی ازطرف دیگر اظهار می دارد: “اما حداقل می توان گفت که ایران این گزینه را برای خود محفوظ نگه داشته.” و هدف کشورهای غربی نیز از بین بردن همین “گزینه” است.
علیرغم دو سری تحریم های اعمال شده علیه ایران، این کشور همچنان درحال ادامه برنامه هسته ای خود است و اکنون امکان تصویب سری سوم این تحریم ها نیز وجود دارد. جمهوری اسلامی ادعا می کند که هدف برنامه اتمی، تولید سوخت برای نیروگاه هایی است که قرار است در آینده ساخته شوند. ولی نباید فراموش کرد که غنی سازی بیش از 90 درصد می تواند به تولید ماده اولیه برای ساخت بمب اتمی منجر شود.
مشاور رییس جمهور امریکا در پاسخ به این سؤال که شاید در خطر تهدید ایران قدری مبالغه شده باشد، اظهار داشت که واقعیت خطر ایران جدی است. و این درحالی است که سرویس های اطلاعاتی نیز برای اولین بار اعلام کرده اند ایران حتی قبل از سال 2003 نقشه های مخفی در این زمینه را تهیه کرده بود.
او در پایان اظهار داشت: “به هرحال جامعه بین الملل باید فشارها را افزایش دهد و ایران را از نظر دیپلماتیک منزوی کند. ولی در عین حال دورنمای مذاکره نیز همچنان باید به قوت خود باقی بماند.“
منبع: فرانس پرس، 4 دسامبر
مترجم: علی جواهری