واشنگتن- یک فرمانده نظامی ایالات متحده در منطقه خاورمیانه که اخیراً بازنشسته شده است روز دوشنبه گفت باید به هر وسیله ممکن مانع از دستیابی ایران به سلاح های هسته ای شد اما اگر موفقیتی در این زمینه بدست نیامد، دنیا می تواند با حکومت هسته ای در تهران کنار بیاید.
ژنرال بازنشسته ارتش، جان ابی زید، که دو سال فرماندهی ارتش آمریکا در خاورمیانه بوده است گفت که مطمئن شده است حتی اگر ایران به سلاح هسته ای دست پیدا کند، ایالات متحده قادر است مانع استفاده از آن شود.
او گفت: “ایران یک ملت انتحاری نیست. منظورم این است که شاید در ایران تعدادی از افراد به نظر غیر منطقی بیایند اما من شک دارم ایرانی ها بخواهند با سلاح هسته ای به ما حمله کنند.”
او می گوید ایرانی ها می دانند ایالات متحده توان نظامی بسیار برتری دارد.
او با فرض این که ایران ریسک یک حمله فاجعه آمیز را با بکار بردن سلاح هسته ای در برابر ایالات متحده به جان نخواهد خرید گفت: “اگر موضوع هسته ای بشود، من اعتقاد دارم ما قدرت بازداشتن ایران را داریم.”
ابی زید در جریان سخنرانی اش در مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی گفت: “راه هایی برای زندگی در کنار ایران هسته ای وجود دارد. بیایید با حقیقت روبرو شویم. ما با اتحاد جماهیر شوروی هسته ای زندگی کردیم. با چین هسته ای کنار آمدیم و حالا هم در کنار سایر کشورهای هسته ای زندگی می کنیم.”
او تاکید کرد که نظرات شخصی خودش را بیان می کند و هیج یک از اظهارات او بر پایه تجربیات سابقش از طرح های مربوط به اقدامات احتمالی نظامی ایالات متحده در رویارویی با ایران نیست.
ابی زید بر خطرات دستیابی کشورهای بیشتر بر تکنولوژی ساخت سلاح هسته ای تاکید کرد. او گفت در حالی که ایران قویاً در جهت دستیابی به تکنولوژی ساخت بمب هسته ای در حرکت است اما این موضوع کاملاً محرز و قریب الوقوع نیست.
نظر ابی زید این است که انجام یک حمله نظامی پیشگیرانه در برابر جاه طلبی های ایران شاید عاقلانه ترین گزینه پیش رو نباشد.
او گفت: “جنگ در آن منطقه از دنیا برای همه ویرانگر است و ما باید تا جاییکه واقعاً امکان دارد از آن پرهیز کنیم. از طرف دیگر ما نمی توانیم به ایرانی ها اجازه دهیم به کارهای خودادامه بدهند و منافع حیاتی ما را در معرض خطر قرار دهند.”
او معتقد است خیلی ها در ایران مایل به همکاری با غرب هستند که این احتمالاً شامل افرادی در دولت تهران هم می شود. او زمانیکه بوش برای اولین بار ایران را به همراه کره شمالی و صدام حسین در محور شرارت جای داد، خواستار خویشتنداری در رفتار با ایران بود.
او گفت این امیدواری وجود دارد که ایران موضع فعلی خود در تضاد با غرب به مرور تغییر دهد.
نظرات ابی زید در برابر سایر حاکمان کاخ سفید که مکرراً از تهدیدات برنامه های هسته ای ایران سخن می گویند، ظاهراً بیانگر موضعی سازشکارانه و امیدوارانه تری است. دستگاه دیپلماسی بوش در میان همه تدارکاتی که برای یک حمله نظامی می بیند، مدعی است در پی یافتن راه های دیپلماتیک است تا مانع از پشتیبانی ایران از تروریسم و بلند پروازی های هسته ای شود.
ابی زبد اعتقاد قوی خود را در مورد اینکه سرانجام ایالات متحده و جامعه جهانی موفق به حل معضل ایران می شوند ابراز کرد.
او گفت: “من معتقدم ایالات متحده با قدرت عظیم نظامی اش می تواند این پیام را به ایرانی ها بدهد که حتی با ساختن یک یا دو بمب هسته ای، هرگز توان رقابت با قدرت واقعی نظامی ما را ندارند.”
او دولت ایران را به عنوان حکومتی بی ملاحظه توصیف کرد که در سودای برتری در خاورمیانه است.
او در حالی که اظهاراتش را بر یافتن راه هایی برای کنار آمدن با ایران هسته ای متمرکز می کرد گفت: “ما باید جامعه جهانی را تا جایی که می شود تحت فشار قرار دهیم. باید ایرانی ها را مجبور کنیم از توسعه سلاح های هسته ای دست بردارند و نباید هیج عمل لازمی را دور از ذهن نگه داریم.”
ابی زبد سپس اظهاراتی هم در پاسخ به شرکت کنندگان در جلسه ایراد کرد. سخنرانی اوهم درباره چالش های استراتژیک در منطقه خاور میانه و آسیای مرکزی بود که وی مدت دو سال از جولای 2003 تا فوریه 2007 فرمانده نیروهای ایالات متحده را در این مناطق بر عهده داشت و سپس جای خود را به آدمیرال ویلیام فالون داد.
ایالات متحده روابطش را با ایران پس از ماجرای گروگانگیری در سفارتخانه آمریکا در تهران در سال 1979 قطع کرد. هرچند هر دو کشور تلاش های عمومی و مخفی را برای بهبود روابط انجام می دهند اما دستگاه دیپلماسی بوش ایران را به عنوان بخشی از محور شرارت نام نهاده است. رهبران ایران هم از سوی دیگر، همچنان آمریکا را شیطان بزرگ خطاب می کنند.
منبع: خلیج تایمز- 18 سپتامبر