بن هال – سیمون کر
نیروهای نظامی فرانسه هفته آینده در یک رزمایش جنگی گسترده در خلیج فارس شرکت خواهند کرد. این نشانه ای از افزایش حضور نظامی فرانسه در منطقه و بالا گرفتن تنش ها دربرابر جاه طلبی های هسته ای ایران است.
فرانسه در این مانور مشترک با امارات متحده عربی و قطر، از هزار نیرو، دو کشتی جنگی تندرو و هشت جت جنگنده میراژ در تمرین های دفاعی استفاده خواهد نمود.
فرانسه قرارداد همکاری دفاعی بلند مدتی را با این دوکشور در دست اجرا دارد و یکی از بزرگترین منابع تامین کننده تسلیحات برای آنها قلمداد می شود. معذالک، شرکت فرانسه در این رزمایش مشترک که سپر خلیج فارس نام گرفته، به دنبال اعلام حضور دایمی این کشور در ابوظبی در امارات متحده درماه گذشته توسط نیکلاس سارکوزی صورت گرفته است.
این نقطه از خلیج فارس جایگاه استقرار دایمی فرانسه خواهد بود تا از آن سوی تنگه هرمز پیام خود را به تهران ارسال کند. پیام این است که پاریس قصد مراقبت از منافع استراتژیک خود در منطقه را دارد.
ایران اظهارات سارکوزی را به عنوان یک حرکت “غیردوستانه” مورد انتقاد قرار داده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران، در مقابل سخنان سارکوزی گفت: “ما اعتقاد داریم چنین حضوری ضامن صلح و ثبات در منطقه نیست.” رییس جمهور فرانسه نسبت به ژاک شیراک، موضع سخت تری را در قبال فعالیت های هسته ای ایران و تلاش برای وضع تحریم های سنگین تر علیه تهران در پیش گرفته است.
یک مقام اماراتی گفت چیز تازه ای در تمرین نظامی فرانسه وجود ندارد، با اینحال انجام این مانور توام با مانورهای دیپلماتیک حائز توجه است.
شیخ محمد نخست وزیر امارات و حاکم دوبی، هفته گذشته دست به یک ابتکار دیپلماتیک دور از انتظاری زد؛ وی از دو کشور هم پیمان ایران و سوریه دیدار کرد.
پایگاه فرانسه در داخل یکی از مرکز تاسیساتی امارات جای خواهد گرفت که در نهایت محل استقرار 400 پرسنل نیروی دریایی، زمینی و هوایی است و به عنوان جایگاه عملیات نظارت دریایی فرانسه در خلیج فارس عمل خواهند نمود که اجازه حضور بیشتری را به کشتی ها در منطقه خواهد داد.
سارکوزی این تاسیسات جدید را یک شکاف استراتژیک خواند زیرا برای اولین بار اجازه تاسیس یک پایگاه دایمی را به فرانسه از زمان مستعمره داری آن کشور در آفریقا در اختیارش می گذارد. ایالات متحده تنها کشور دیگر دنیاست که در بحرین و خلیج فارس حضور نظامی دارد.
استقرار فرانسه در امارات متحده عربی به سازماندهی به مراتب وسیع تری از آرایش نظامی فرانسه خواهد انجامید که موافقتنامه آن قرار است اواسط ماه آوریل تصویب برسد.
یک دیپلمات ارشد فرانسوی به فایننشیال تایمز گفت فرانسه در حال بررسی برچیدن پایگاه نظامی خود در جیبوتی- در شاخ آفریقا- است، زیرا هزینه آن بسیار زیاد است.
با اینحال، کریستوف پرازوک- سخنگوی ستاد ارتش فرانسه- گفت تاسیسات ابوظبی در حد و اندازه پایگاه جیبوتی با حدود 3000 نیروی فرانسه نیست. این به معنای جایگزین کردن منافع استراتژیک ما در آفریقا نیست.
یک مقام وزارت خارجه فرانسه نیز گفت: “این به معنای پایان کار در جیبوتی نیست، اما به معنای پایان وجود جیبوتی به عنوان تنها نقطه پشتیبانی نظامی در خارج از فرانسه است.“
مقامات دولتی در پاریس می گویند راه اندازی پایگاه فرانسوی به درخواست امارات متحده عربی و در چهارچوب قرارداد دفاعی سال 1995 صورت می گیرد و مانورمشترک در خلیج فارس، به معنی ارسال پیام هشدار به ایران نیست. یک مقام فرانسوی گفت: “به هرحال، اگر آنها احساس می کنند زیر فشار قرار گرفته اند، ما نمی خواهیم در این فشار سهیم باشیم.“
فرانسوا هیزبورگ، مشاور بنیاد تحقیقات استراتژیک فرانسه گفت تاسیس این پایگاه، یادآوری این نکته به قدرت های منطقه است که فرانسه در جنگ اول خلیج فارس دوشادوش ایالات متحده و انگلستان در سال های 1990 و 1991، برای دفاع از منافع استراتژیک خود جنگیده است.
منبع: فایننشیال تایمز – 23 فوریه