مواضع جدید مقامات فرانسوی

نویسنده

ژان مارسل بوگورو

به راستی اگر سگولن رویال اشتباه هفته گذشته ژاک شیراک را مرتکب شده بود، چه اتفاقی رخ می داد؟ مطمئناً اطرافیان سارکوزی او را مورد هدف قرار می دادند و سیلی از اعتراضات به سوی او سرازیر می شد.

ژاک شیراک ابتدا اظهار داشت یک “ایران اتمی” آنچنان هم خطرناک نیست. سپس متوجه خبط خود شد و توضیح داد که فرانسه به هیچ وجه نمی تواند دورنمای دستیابی ایران به سلاح هسته ای را بپذیرد. اینجا دیگر از “کاندیدای ریاست جمهوری” صحبت نمی کنیم، بلکه از شخص رییس جمهور می گوییم که به راحتی با اظهارات عجولانه خود اعتبار و باورپذیری فرانسه را زیر سؤال برده است. اکنون باید از خود بپرسیم به راستی شیراک چه می کند؟ آیا بهتر نیست که به جای این اظهار نظرها عذر سارکوزی را بخواهد که چرا درحال حاضر وظایف وزارتخانه خود را فراموش کرده و به عوض آن به فعالیت های انتخاباتی می پردازد؟

ازطرف دیگر، فیلیپ دوست بلازی، وزیر امور خارجه فرانسه، مسأله دیدار رسمی از ایران را منتفی دانست و خاطرنشان کرد که فرانسه موضع خود را نسبت به پرونده اتمی ایران تغییر نداده است. او در شبکه یک اروپا اظهار داشت: “اینکه ایران بتواند فعالیت های حساس اتمی خود را به سوی اهداف غیرصلح آمیز سوق دهد کاملاً منتفی است.”

وی با اشاره به سفر احتمالی نماینده فرانسه به تهران افزود: “با اینکه فرانسه مانند آلمان، اسپانیا و دیگر کشورهای اروپایی هرگز روابط خود را با ایران قطع نکرده، ولی سفر نماینده الیزه به تهران فعلاً در دستور کار نیست.”

دوست بلازی همچنین گفت: “در یک طرف، پرونده هسته ای ایران قرار گرفته که ما نسبت به آن کاملاً قاطع، هماهنگ و خواستار گفتمان هستیم و در طرف دیگر، پرونده مشکلات خاورمیانه. ما در چارچوب یونیفیل [نیروهای میانجی در لبنان]، 16000 سرباز در جنوب لبنان داریم.”

نیکلا سارکوزی، وزیر کشور فرانسه، درخصوص بحران هسته ای ایران اظهار داشت: “مداخله نظامی علیه ایران به هیچ وجه عاقلانه نیست. درحال حاضر، تحریم ها و مجازات های تصویب شده بر این کشور کم کم دارد نتیجه می دهد.”

ازطرف دیگر دومینیک دوویلپن، نخست وزیر فرانسه، که در سال 2003 از اولین مخالفان جنگ عراق محسوب می شد، از “شکست” امریکا سخن می گوید و معتقد است از هم اکنون تا یک سال دیگر نباید هیچ سرباز امریکایی و انگلیسی در این کشور باقی بماند. در نظر وی، این تنها راه خروج از بحران فعلی است.

او در مصاحبه ای که روز سه شنبه در روزنامه بریتانیایی فایننشال تایمز به چاپ رسید، با لحن تندی نسبت به واشنگتن اظهارنظر کرد. او در فوریه سال 2003 زمانی که در سازمان ملل علیه مداخله نظامی در بغداد به سخنرانی پرداخت [در سمت رییس دیپلماسی فرانسه]، به مزاحم درجه یک کاخ سفید تبدیل شد.

او می گوید: “این اقدام به واقع بی رحمانه است. ایالات متحده در عراق شکست خورده و بیش از 3000 سرباز امریکایی از سال 2003 تاکنون جان خود را در این راه از دست داده اند. قابل ذکر است که تنها در سال 2006، 12000 غیرنظامی عراقی کشته شده اند. ما در سال 2003 قاطعانه به رییس جمهور شیراک گفتیم که راه حل نظامی چاره کار نیست. آنچه که در سال 2003 می گفتیم، اکنون نیز در سال 2007 همچنان به قوت خود باقی است.”

وی در ادامه افزود: “عراقی ها حضور نظامی خارجی ها را نامشروع تلقی می کنند. اینکه هرگاه عراق دموکراتیک و آرام شد، نیروهای خارجی این کشور را ترک خواهند کرد، رویکرد بسیار غیرمنطقی و احمقانه ای است. این مسأله هیچ گاه روی نخواهد داد.”

ازطرف دیگر، به گفته گوردون جاندرو، سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا، کاخ سفید ایده شکست و خروج نیروهای امریکایی از عراق را نمی پذیرد. وی در این خصوص گفت: “تا زمانی که نیروهای امنیتی عراق نتوانند به تنهایی حمایت از مردم این کشور را تضمین کنند، هرگونه برنامه برای خروج نیروهای امریکایی منتفی خواهد بود، زیرا این مسأله صرفاً به افزایش خشونت ها دامن خواهد زد.”

به علاوه، فیلیپ دوست بلازی، وزیر امور خارجه فرانسه، در شبکه تلویزیونی I-Télé از موضع رییس دولت جانبداری کرد و اظهار داشت: “تنها راه حل این است که تا دورنمای سال 2008 نیروهای خارجی از عراق خارج شده باشند. وقوع جنگ داخلی عراق و نادانی و نابخردی سیاست امریکا به واقع تأمل انگیز است.”

ویلپن همچنین معتقد است که باید با دولت های همسایه عراق، ازجمله ایران، به گفتگو پرداخت و شرایطی پدید آورد که این دولت ها به ایجاد صلح در عراق و در منطقه علاقه مند شوند. او اظهار داشت درخصوص برنامه هسته ای ایران “بسیار نگران” است و از اینکه “جامعه بین الملل تصویر درستی از این برنامه ندارد” اظهار تأسف کرد.

او با اشاره به اینکه دستیابی ایران به سلاح هسته ای کاملاً “غیرقابل قبول” است گفت: “باید این گونه حساب کرد که این بحران به دلیل خواست ایران برای غرور و امنیت ملی و برای مطرح شدن به عنوان یک قدرت منطقه ای به وجود آمده.” سپس افزود: “اکنون باید گفتمان و قاطعیت را در رویکردهای خود بگنجانیم. من معتقدم که ایالات متحده و اروپا می توانند در زمینه گفتمان و پیشنهاد بسیار فراتر روند.”

این درحالی است که رییس جمهور بوش علیرغم فشارهایی که به علت وضعیت عراق و همچنین اکثریت دموکرات در مجلس امریکا [مخالف مقوله جنگ] به او وارد می شوند، همچنان مسأله خروج نیروهای امریکایی از عراق را مردود می شمارد.

بدین ترتیب می توان اذعان داشت که اظهارات اخیر دو مقام عالی رتبه فرانسوی روابط پاریس و واشنگتن را قدری کدر کند. کاخ سفید هفته پیش نیز اظهارات ژاک شیراک را [با اینکه موضع امریکا علیه ایران را زیر سؤال می برد] کم اهمیت جلوه داد و ازطرف دیگر اطمینان خود را از همراستا بودن سیاست های فرانسه و امریکا مبنی بر مخالفت با دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته ای ابراز کرد.

منبع: نوول ابزرواتور، فوریه 2007

مترجم: علی جواهری