سعید محمودیان
“محاکمه موسویان به علت عدم تکمیل پرونده اش در حال حاضر ممکن نیست و به محض اینکه پرونده وی تکمیل شود، برای بررسی به دادگاه ارسال خواهد شد”.
این بخشی از اظهارات قاضی حداد، معاون امنیت دادستانی تهران در گفت و گو با خبرگزاری فارس است.
حداد یک روز پیش از این نیز در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: “موسویان را توسط اطلاعاتی که از طریق وزارت اطلاعات در اختیار دادستانی قرار گرفته بود و با حکم قضایی دستگیر کردیم و با توجه به اینکه تحقیقات از ایشان در مرحله ابتدایی، به پایان رسید، طبق قانون با قرار وثیقه آزاد شدند اما تحقیقات در این زمینه ادامه دارد”.
حسین موسویان معاون مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، که ریاستش به عهده حجت الاسلام حسن روحانی، مذاکره کننده ارشد تیم سابق هسته ای است، در اوائل فروردین امسال بازداشت شد. او مدت 9 روز در بازداشت به سر برد و عاقبت روز 21 فروردین آزاد شد.
چند روز بعداز این بازداشت محسنی اژه ای، وزیراطلاعات خبر از درگیر شدن صد نفر در تور امنیتی وزارت اطلاعات داد. به گفته اژه ای این صد نفر متهم به فعالیت جاسوسی بودند؛ همان اتهامی که شامل موسویان نیز می شد.
اولین اظهار نظر رسمی در مورد بازداشت موسویان از سوی دادستان تهران، سعید مرتضوی صورت گرفت. مرتضوی 5 روز پس از بازداشت موسویان به خبرنگاران گفت: “موسویان از سوی وزارت اطلاعات بازداشت شده است”.
او اتهام موسویان را تلویحا امنیتی و اقتصادی خواند. از سوی دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز با احضار وزیر اطلاعات خواستار روشن شدن ابعاد این بازداشت برای نمایندگان مجلس شد. وزیر اطلاعات با حضور در مجلس اعلام کرد که اتهام موسویان جاسوسی و درز اطلاعات محرمانه از طرف او به خارج از کشور است. نمایندگان عضو کمیسیون امنیت ملی جزئیات بیشتری در مورد این جلسه منتشر نکردند. اما یک نماینده چند روز بعد به یک روزنامه گفت: “از طریق موسویان اطلاعاتی بصورت گفت و گوی تلفنی به یکی از مقامات آلمانی و یا فرانسوی داده شده است اما موسویان در دادن این اطلاعات هیچ قصدی نداشته… موسویان گفته بود در ایران مشکل اصلی در مورد غنی سازی اورانیوم موضع گیری آیت الله خامنه ای است و اگر بر او فشار وارد شود او عقب نشینی کرده و همه چیز حل می شود”.
اما دو هفته پس از این اظهارات جزئیات بیشتری از پرونده موسویان افشا شده است.
در این ارتباط شنیده می شود موسویان مسوول تهیه گزارشی از چگونگی مصالحه در مورد پرونده هسته ای برای چند مقام انگشت شمار در راس حاکمیت ایران بوده اما در خلال یک گفت و گوی تلفنی بخشی از این گزارش را برای یک مقام اروپایی خوانده است. شنود تلفن موسویان سبب دستگیری وی و روانه کردن وی به بند 209 اوین شد. جایی که هرگز فکر ورود به آنجا را هم نمی کرد.
در زمان حضور وزیر اطلاعات در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم گفته شد که بازداشت موسویان ناشی از شنود تلفن وی بوده است.
اما در کنار این مساله، نگهداری اسناد محرمانه توسط موسویان نیز به موارد اتهامی وی افزوده شد. اما قاضی حداد در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان ضمن رد این مساله گفت: “اسنادی که موسویان در اختیار داشت محرمانه بودند اما برای موسویان نگهداری این اسناد جرم محسوب نمی شود”.
موسویان که در زمان وقوع حادثه میکونوس سفیر ایران در آلمان بود، روابط بسیار نزدیکی با برخی از مقامات اروپایی دارد. این روابط به ویژه پس از اینکه او در ترکیب تیم مذاکره کنندگان هسته ای قرار گرفت و سخنگوی تیم شد افزایش یافت.
چند روز پس از آزادی موسویان از زندان برخی منابع رسمی از ابراز پشیمانی موسویان نسبت به عملکرد گذشته خود خبر دادند و اعلام کردند او اتهاماتش را پذیرفته اما گفته قصد جاسوسی نداشته است.
شنیده می شود او پس از آزادی از زندان کمتر در مجمع تشخیص حضور می یابدو از وضعیت روانی مناسبی برخوردار نیست. نزدیکان موسویان اعلام کرده اند وضعیت روانی موسویان به آن علت بهم ریخته است که او اصلا انتظار بازداشتش را نداشته است.