محمدعلی اسلامی : نمایشگاه کتاب
محمدعلی اسلامی ندوشن تعدادی از آثارش را در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ارائه میکند.
از این نویسنده و پژوهشگر پیشکسوت، قرار است کتاب “راه و بیراه” شامل مجموعهی 16 مقاله بیشتر با موضوع اجتماعی منتشر شود.
”راه و بیراه” به نوعی مجلد دوم کتاب “دیروز، امروز، فردا” به شمار میرود؛ اما مشخص نیست بر روی جلد کتاب، عنوان جلد دوم قرار بگیرد یا نه.
مقالههای کتاب که از سوی شرکت سهامی انتشار منتشر میشود، پیشتر در مجلههای “هستی” و “اطلاعات” به طور پراکنده منتشر شدهاند.
به گفتهی اسلامی ندوشن، “دیروز، امروز، فردا” هم با یک مقدمهی تازه دربارهی موضوع مقالههای کتاب قرار است از سوی نشر یادشده به چاپ سوم برسد.
کتاب “شور زندگی” نیز که ترجمهی اسلامی ندوشن از ایروینگ استون - نویسندهی آمریکایی - دربارهی شرح حال زندگی ونسان وان گوگ - نقاش هلندی - است، از سوی نشر یزدان برای نوبت شانزدهم به چاپ میرسد.
همچنین به گفتهی آرش لشنی - مسؤول سایت محمدعلی اسلامی ندوشن -، این سایت به زودی بهروز میشود.
از سوی دیگر، به گفتهی اسلامی - از کارکنان نشر یزدان -، مجلد چهارم کتاب “روزها” که شرح زندگی اسلامی ندوشن به قلم خودش است، از سال 85 برای دریافت مجوز ارائه شده و در نهایت مجوز نگرفته است.
اما مجلدهای اول، دوم و سوم این کتاب از سوی نشر یادشده برای نوبت دوم تجدید چاپ میشوند.
محمدرحیم اخوت : انتشار 2اثر داستانی
رمان “نمیشود” و مجموعهی داستان “این هم بهار” (داستانهای 86) محمدرحیم اخوت منتشر شدند.
مجموعهی داستان “این هم بهار” شامل داستانهای سال 86 این نویسنده است که به تازگی از سوی نشر آگه منتشر شده است.
این مجموعه شامل 9 داستان است از جمله: خانه، شغال، این هم بهار، دل تاریکی، روزگار پسرفته، بودن یا نبودن، قصهی شادآباد و بازگشت به عقب.
از سوی دیگر، رمان “نمیشود” اخوت بعد از یک سال انتظار به تازگی از سوی نشر یادشده منتشر شده است.
این رمان شامل سه فصل است: سفر به شمال، کشته شدن سهراب و مرداب گاوخونی.
چهارمین رمان این نویسنده هم با نام “تا وقتی کسی هست” برای دریافت مجوز انتشار ارائه شده است.
این اثر دربارهی دختر دانشجویی است که پدر و مادرش را از دست میدهد و از طریق نامههایی که از آنها بهدست میآورد، راوی زندگیشان میشود.
فتح الله بینیاز: درآمدی بر داستاننویسی و روایت شناسی
بر داستاننویسی و روایت شناسی” با اشارهای موجز به آسیبشناسی رمان و داستان کوتاه ایران به قلم “فتح الله بینیاز” در کشور ایران منتشر شد.
این کتاب 300 صفحه ای که به همت نشر افراز چاپ شده است، هم برای داستان شناسی نوشته است و هم برای داستان نویسی.
عناصر زیادی از دانش و اطلاعات کلی و جزئی داستان نویسی در آن وجود دارد که بر مبنای شیوهها و رویکردهای کلاسهای ادیبات خلاق کشور های آمریکای شمالی و آمریکای لاتین گزینش شدهاند.
به گفته نویسنده: “در تمام مباحث مثالهای زیادی در حوزه ادبیات داستانی کلاسیک، مدرن و پست مدرنیستی ذکر شده است. ژانرها و بعضی مفاهیم مهم داستان نویسی هم توضیح داده شدهاند.“
بی نیاز، نویسنده برای تدوین کتاب از چند جلد کتاب ترجمه شده و ترجمه نشده استفاده کرده است.
این کتاب با قمیت 5800 تومان در بازار نشریات ایران عرضه میشود.
محمود دولتآبادی : چاپ بیستم “کلیدر”
چاپ بیستم رمان “کلیدر” نوشته محمود دولتآبادی از سوی انتشارات فرهنگ معاصر در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه خواهد شد.
این رمان 10 جلدی که گفته میشود بیش از 700 هزار کلمه است، اثری اقلیمی محسوب میشود که زمان وقوع آن به اواسط دهه 20 در منطقه کلیدر از توابع نیشابور باز میگردد.
انتشارات فرهنگ معاصر اواخر تابستان سال 87 چاپی ارزانتر از این رمان را در قطعی متفاوت و قابل حمل (پالتویی) با جلد شومیز به بازار کتاب عرضه کرده بود و هم اکنون چاپ کلاسیک این رمان علاوه بر چاپ پیشین، عرضه میشود.
پیش از این قرار بود چاپ بیستم این کتاب در هیئت و شکلی متفاوت با چاپهای قبلی و به همراه سیدی قطعه کلیدر انتشار یابد که به دلایلی، ناشر از انتشار آن منصرف شد.
داود موسایی مدیر انتشارات فرهنگ معاصر در این مورد گفت: انتشار چاپی ویژه و منحصر به فرد از رمان ”کلیدر” را در دستور کار خود داریم و امیدواریم که این مهم بهزودی اتفاق ب
اکبر رادی : همچنان در انتظار مجوز
همسر اکبر رادی از عدم صدور مجوز برای چاپ کتاب “نامه های همشهری” اکبر رادی سخن گفت: “قرار بود مجموعه یی از مکتوبات اکبر رادی در قالب کتابی با نام “نامه های همشهری” توسط نشر قطره منتشر شود اما در آخرین روزهای سال گذشته اعلام شد این کتاب مجوز انتشار نگرفته است و هیچ گونه توضیح یا دلیلی برای این موضوع اعلام نشد” حمیده بانو عنقا همسر اکبر رادی با اعلام این خبر از عدم توضیح وزارت ارشاد برای صادر نکردن مجوز کتاب “نامه های همشهری” گلایه کرد. او گفت؛ “اگر دلایل صادر نشدن مجوز را مطرح می کردند شاید می توانستیم با برطرف کردن مشکلات مجوز انتشار کتاب را بگیریم.“
همسر رادی درباره وضعیت دیگر آثار این نمایشنامه نویس گفت؛ “احتمال دارد چند نمایشنامه رادی برای عرضه در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران منتشر شود. در صورت صدور مجوز، نمایشنامه های “در مه بخوان”، “لبخند باشکوه آقای گیل”، “از پشت شیشه ها” و “آهسته با گل سرخ” در قالب مجلدهای مستقل منتشر می شوند.” عنقا با اشاره به انتشار نمایشنامه “هملت با سالاد فصل” پس از درگذشت رادی گفت؛ ”امیدوارم با صدور مجوز آخرین گفت وگوی او نیز منتشر شود.” لازم به ذکر است که این خبر تنها ساعتی روی سایت خبرگزاری دانشجویان ایران قرار گرفت و سپس به دلایلی نامعلوم از روی خروجی این خبرگزاری برداشته شد.
یدالله رؤیایی : انتشار مجموعهای از شعرها
مجموعهی شعر “در جستوجوی آن لغت تنها” شامل شعرهای قدیمی تا تازهترین شعرهای یدالله رؤیایی منتشر شد.
این مجموعه شعرهای سال 1345 تا 1387 این شاعر را دربر میگیرد که به صورت پراکنده آنها را در طول سالها سروده است. برخی از شعرها منتشر شده و برخی دیگر شعرهایی هستند که تا کنون منتشر نشده و برای اولینبار در این مجموعه آمدهاند.
این مجموعه به تازگی از سوی انتشارات کاروان منتشر شده است و در نمایشگاه کتاب امسال توزیع خواهد شد.
”هلاک عقل به وقت اندیشیدن” اثر دیگری از رؤیایی است که بعد از 30 سال منتشر خواهد شد. این مجموعه اولینبار پیش از انقلاب منتشر و در سال 57 تجدید چاپ شد، که حالا دوباره منتشر میشود.
مجموعهی یادشده شامل مقالات و مصاحبههای او دربارهی تئوریهای شعر و شعر حجم است و درواقع، به نوعی در این اثر، بیانیهی شعر حجم آمده است.
سال گذشته، چاپهای دوم “هفتاد سنگ قبر” و “گزینهی اشعار” این شاعر به ترتیب توسط انتشارات داستانسرا و مروارید منتشر شدند.
از سوی دیگر، “بر جادههای تهی” شامل تمام شعرهای رؤیایی، سال گذشته از سوی انتشارات نگاه به چاپ رسید.
همچنین “عبارت از چیست”، مجموعهی گفتوگوها، مقالهها و سخنرانیهای این شاعر از سال 57 تا 85، با گردآوری محمدحسین مدل است، که توسط انتشارات آهنگ دیگر در سال 86 منتشر شد.
یدالله رؤیایی متولد هفدهم اردیبهشتماه سال 1311 در دامغان و از پایهگذاران تئوری شعر حجم در دههی 40 است.
امید روحانی : بازیگر
امید روحانی چهره سرشناس منتقدین سینمائی ایران، کم و بیش بصورت بازیگر سینما ظاهر شده است. او سالها پیش در فیلم هامون داریوش مهرجوئی در نقش منتقد ظاهر شد و سخت موردانتقاد دیگر نویسندگان سینمائی قرار گرفت.
امید روحانی که از احضار شدگان پرونده معروف به “ سیامک پور زند” بودبه دلالیلی که قابل حدس است قلم را بوسید و کنار گذاشت. عمر خدمتش هم بعنوان پزشک تمام شد و درآغاز بازنشستگی در فیلم مان حقیقی بازی کرد. شاهرخ دولکو بازی او راستود و رابرت دونیروی سینمای ایران نامیدش. امید بعد در فیلم دایره زنگی دیده شد و د رایام نوروز هم در کنار مهران مدیری در سریال مرد دو هزار چهره بازی کرد که جنجال آفرید و رگبار فحش یکی از شبکه های تلویزیونی لوس انجلسی را هم برویش گشود.
همایون شجریان : انتشار جهانی دو آلبوم
دو آلبوم “قیژک کولی” و “خورشید آرزو” کاری از گروه دستان و با خوانندگی همایون شجریان همزمان با تور کنسرت گروه دستان در اروپا و امریکا از سوی انتشارات هارمونیز منتشر و در بازارهای جهانی عرضه خواهد شد. این دو مجموعه که در زمستان 1386 در استودیو رادیو برلین ضبط شده است، پاییز سال گذشته و پس از اجرای کنسرت همایون شجریان و گروه دستان در تهران توسط شرکت فرهنگی هنری دل آواز در ایران منتشر شد و اکنون با انتشار آن از سوی انتشارات هارمونیز و عرضه جهانی، در دسترس علاقه مندان موسیقی ایران در اقصی نقاط دنیا قرار خواهد گرفت. انتشارات هارمونیز از با سابقه ترین شرکت های تولید موسیقی در جهان محسوب می شود که سال 1968 کار خود را آغاز کرده است و با انتشار آثار گروه دستان به خوانندگی همایون شجریان عرضه پانصدمین آلبوم خود را جشن می گیرد.
تور کنسرت گروه دستان با آواز همایون شجریان از 27 فروردین به مدت سه ماه در اروپا، امریکا و کانادا آغاز می شود.
مهدی غبرایی: نمایشگاه کتاب تهران
کتاب “گفتگو با مهدی غبرایی” از مجموعه تاریخ شفاهی ادبیات معاصر ایران در نمایشگاه کتاب تهران توزیع میشود.
این کتاب مجوز نشر را طی روزهای اخیر دریافت کرده و به زودی توسط انتشارات ثالث منتشر و در نمایشگاه کتاب تهران عرضه شود.
”گفتگو با مهدی غبرایی” از سری اول مجموعه تاریخ شفاهی ادبیات معاصر است که در این مرحله با 15 شخصیت از مترجمان، نویسندگان، شاعران و منتقدان گفتگو شده است.
در مرحله دوم هم به زندگی 10 شخصیت شامل کامران فانی، محمد حقوقی، محمود دولت آبادی، محمد محمدعلی، مهدی سحابی، جمال میرصادقی، عبدالله کوثری، رضا سید حسینی، فروغ فرخزاد و نجف دریابندری پرداخته میشود.
هدف از طرح “تاریخ شفاهی ادبیات معاصر ایران” شکلگیری یک منبع مستند برای اطلاعات فردی در زمینه های ادبی، جامعه شناسی ادبی، شناخت جریان ها، پاتوقها، محافل ادبی و تحلیل آثار نویسندگان، شاعران، منتقدان و پژوهشگران است.
مجید قیصری: انتشار رمان جدید
رمان “شماس شامی” آخرین اثر مجید قیصری که اسفندماه سال گذشته مجوز چاپ دریافت کرده بود، منتشر شد. “ شماس شامی” ماجرای محقق سوری است که به طور اتفاقی کتاب کهن و ناشناخته یی را در شهر حلب به دست می آورد. نویسنده کتاب نماینده امپراتوری روم در شام است و داستان حول محور معمایی تاریخی پیش می رود. قیصری نگارش این رمان 159صفحه یی را که در دو هزار نسخه و به قیمت 2800 تومان از طرف نشر افق منتشر شده در پاییز 86 به پایان رساند. این داستان نویس 45ساله پیش از این با رمان “باغ تلو” جایزه مهرگان ادب را به صورت مشترک با حسین مرتضاییان آبکنار دریافت کرده بود. همچنین مجموعه داستان “گوساله سرگردان” قیصری سال گذشته به عنوان یکی از سه اثر برگزیده جایزه منتقدان و نویسندگان مطبوعات انتخاب شد.
عبدالله کوثری: زندگینامه آیزایا برلین
عبدالله کوثری کتاب “زندگینامه آیزایا برلین” را پس از یکسال و نیم کار روی ترجمه آن برای چاپ به ناشر (نشر ماهی) سپرد.
این کتاب جزو مجموعه آثاری است که درباره این اندیشمند و فیلسوف انگلیسی توسط ناشر مذکور به چاپ میرسد.
کوثری پیش از این نیز کتاب “ریشههای رومانتیسم” آیزایا برلین را به فارسی برگردانده بود که توسط نشر ماهی به چاپ رسید.
کتاب “زندگینامه آیزایا برلین” حجمی نزدیک به 450 صفحه دارد و جدیدترین اثر ترجمهای عبدالله کوثری به شمار میرود که پس از صرف یکسال و نیم کار بر روی ترجمه آن، این کتاب را چند روز پیش برای حروفچینی و چاپ به انتشارات ماهی سپرد.
آیزایا برلین در 6 ژوئن 1909 در لتونی (شوروی آن زمان) به دنیا آمد اما در سال 1921 در 12 سالگی بههمراه خانوادهاش به انگلستان مهاجرت کرد و در دانشگاه آکسفورد مشغول به تحصیل شد و بجز دو سال اقامت در واشنگتن و چهار سال در مسکو بقیه عمر خود را در آکسفورد گذراند.
عمده شهرت این فیلسوف سیاسی به دلیل نظریهپردازی پیرامون لیبرالیسم است. برلین در 5 نوامبر 1997 درگذشت.
فریدون مشیری : وضعیت نامشخص اهدای کتابخانهی
با گذشت هفت سال، هنوز وضعیت اهدای کتابخانهی شخصی فریدون مشیری مشخص نشده است.
بابک مشیری - فرزند این شاعر - متذکر شد: کار اهدای کتابخانه همچنان متوقف مانده است و ما فعلا خودمان کتابها را حفظ میکنیم تا ببینیم بالأخره مکانی برای کتابخانه در اختیارمان خواهند گذاشت یا نه.
او افزود: با پیگیریهایی که از شهرداری برای اختصاص مکانی به کتابخانهی مشیری در این چند سال داشتهایم، در آخرین مذاکرات، جایی را برای کتابخانه به ما معرفی کرده بودند که این فضا چندان مناسب کتابخانه نبود. ما راضی بودیم که آن مکان را به کتابخانه تبدیل کنیم؛ اما هزینهی زیادی را باید صرف آن میکردیم و به این دلیل، این مکان هم برای ما قابل استفاده نبود.
کتابخانهی فریدون مشیری حاوی ششهزار جلد کتاب است که در بعضی از آنها به خط شاعر مطالبی نگاشته شده است.
بهار مشیری - دختر این شاعر فقید - نیز سال گذشته در اینباره گفته بود: برای اینکه کتابخانهی پدرم از بین نرود، با چند جا مذاکره داشتهایم؛ از جمله با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، که به ما گفتند به میراث شهرستان مراجعه کنید؛ اما ما نمیخواهیم کتابهای فریدون مشیری به شهرستان منتقل شوند. همچنین با مسؤول قبلی خانهی هنرمندان قبلا گفتوگو کرده بودیم، که گفته بود، برای این کار دستش باز نیست.
جواد مجابی : انتشارداستانکهای طنز در سوئد
مجموعهی داستانکهای طنز جواد مجابی با عنوان “جونم واست بگه” در سوئد منتشر شد.
این مجموعه شامل 70 داستانک طنز با زمینهی اجتماعی است که به تازگی انتشار یافته است.
کتاب یادشده با 70 طرح از مجابی در مقابل داستانها همراه است و موضوع آن همانند کتاب “روایت عور” است که داستانهای یکصفحهیی را دربر میگرفت و بیشتر به تمثیلات جدید میپرداخت.
مجابی گفت: اگر این کتاب در کشور دیگری منتشر شده است، به دلیل مسائل صدور مجوز در ایران نیست؛ بلکه به دلیل سرعت کار تصمیم گرفتم کتاب را در خارج از کشور منتشر کنم؛ هرچند ممکن آن را در ایران هم چاپ کنم.
اخیرا کتاب “شباهتهای ناگزیر” دربارهی اردشیر محصص - هنرمند طراح و کاریکاتوریست - به کوشش جواد مجابی از سوی نشر چشمه منتشر شده است که در نمایشگاه کتاب امسال ارائه خواهد شد.
این شاعر و نویسنده همچنین پانزدهمین مجموعهی شعرش را با نام “در گردش بیشههای تابستان” که شامل تازهترین شعرهایش است، برای انتشار آماده کرده است.
از سوی دیگر، او به نوشتن رمان “در طویلهی دنیا” مشغول است.
به گفتهی مجابی، در حال حاضر، کتاب گفتوگوی او از مجموعهی “تاریخ شفاهی ادبیات معاصر”، ”ترانههای مجوسان”، “دفتر دوم مجموعهی اشعار”، “زمستان این شاهین”، “گزیدهی اشعار” و “این دیوانگان، این باران” مدتهاست از سوی ناشران مختلف در انتظار دریافت مجوزند.
داریوش مهرجویی: اولین گلایه ادبی سال
شکایت خود را از ناشری که چهار فیلمنامه اش را بایگانی کرده و از چاپ خودداری می کند، مطرح کرد تا اولین گلایه ادبی سال شکل بگیرد.
در همین حال داریوش مهرجویی از انتشارات توفیق آفرین بابت بایگانی و عدم انتشار چهار فیلمنامه “گاو”، ”هالو”، “پستچی” و “دایره مینا” شکایت کرد: “نزدیک سه سال است که این فیلمنامه ها را با مقدمه و مصاحبه هایی که انجام شده برای چاپ در اختیار این انتشارات قرار دادم اما ناشر این فیلمنامه ها را بایگانی کرده و نه تنها آنها را چاپ نمی کند حتی پس هم نمی دهند.“
مهرجویی به قراردادی که با این انتشارات برای چاپ فیلمنامه ها بسته اشاره می کند و می گوید: “من در این مدت بارها از این ناشر درخواست کرده ام فیلمنامه هایم را برگرداند چون تنها نسخه هایی هستند که من از این آثار دارم. الان می توانم آنها را توسط انتشارات دیگر چاپ کنم اما حتی یک برگ هم از متن آنها ندارم.“کارگردان “پری” درباره دیگر اقداماتی که تاکنون برای پس گرفتن فیلمنامه هایش انجام داده چنین توضیح می دهد؛ “من برای پس گرفتن فیلمنامه ها حتی به دادگاه حقوق مولفین هم شکایت کردم و درصدد برآمدم اموالم را پس بگیرم اما به نتیجه یی نرسیدم و آنها هم هیچ کاری نکرده اند. فکر کنم در اقدام بعدی باید به پلیس 110 زنگ بزنم چون کاری که این ناشر با من کرده سرقت است و چاره دیگری ندارم.” او درباره چاپ این فیلمنامه توسط ناشران دیگر می گوید؛ نشر “هرمس” حدود یک سال و نیم است که می خواهد این آثار را چاپ کند اما به دلیل بی مسوولیتی نتوانسته است.” به تازگی کتاب دیگری از داریوش مهرجویی با عنوان “روشنفکران رذل و مفتش بزرگ” توسط انتشارات هرمس به چاپ رسیده است.
محمود معتقدی : شعرهای تازه
محمود معتقدی با مجموعهی شعر تازهاش در نمایشگاه کتاب تهران حضور خواهد داشت.
به گفتهی معتقدی، ششمین مجموعهی شعر او با عنوان “پارههای ممنوع” که در روزهای پایانی سال 87 از سوی نشر روزگار منتشر شد، در بیستودومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه خواهد شد.
به گفتهی شاعر، این مجموعه 76 عنوان شعر کوتاه عاشقانه را که بعضا با نوعی “رمانتیسم اجتماعی” گره خوردهاند، دربر میگیرد و در 78 صفحه منتشر شده است.
همچنین کتابهای “سهشنبههای سرخ با اردیبهشت میآیند” و “پارههای دلواپسی” از سوی نشر کتابسرای تندیس در مرحلهی دریافت مجوز چاپاند.
از دیگر آثار معتقدی به “در گسترهی شعر امروز” با مجموعهی مقالاتی دربارهی شاعران امروز و نیز کتاب ”میان پنجره و دیدن”، خوانش 10 شعر از 10 شاعر از جمله مهدی اخوان ثالث، فروغ فرخزاد، احمد شاملو، سیدعلی صالحی، ضیاء موحد، حافظ موسوی، منوچهر آتشی، م. آزاد و سیمین بهبهانی میتوان اشاره کرد که توسط نشر ثالث در مرحلهی حروفچینی هستند.
”یک پنجرهی دیگر با تو فاصله دارم” و “از نگاهی دیگر” نیز از سوی نشر آوای کلار در حال انتشارند.
چندی پیش هم “پارههای عاشقی” معتقدی توسط نشر ثالث منتشر شد.