آنچه به گوش ایالات متحده، انگلستان، فرانسه، اسراییل و سایر کشورها نگران می رسد، به کار افتادن شش هزار سانتریفوژ است.
دیروز در جمهوری اسلامی ایران، روز ملی تکنولوژی هسته ای بود. محمود احمدی نژاد، رییس جمهور ایران و از عوامل دائمی تحریک واشنگتن، دیروز به بازدید از نطنز در مرکز ایران و بازرسی مرکز غنی سازی اورانیوم پرداخت. این رهبر ایرانی در سفر پر سر و صدایش، سعید جلیلی (دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران) و اعضای کابینه را همراه خود داشت.
به گزارش ایرنا، احمدی نژاد در نطنز اعلام کرد که “ایران مرحله راه اندازی شش هزار دستگاه سانتریفوژ جدید در تاسیسات هسته ای نطنز را آغاز کرده است… او اشاره کرد که پیروزی های هسته ای به همه ایرانیان تعلق دارد… و در نتیجه ایستادگی ایرانیان کشور به هدف متعالی دست پیدا کرده و آن تبدیل شدن به یک کشور هسته ای است.” این دقیقاً چیزی است که دولت بوش، اسراییل و سایر دولت های اروپایی از رخ دادنش در هراس بودند.
اوایل ماه جاری محمود احمدی نژاد در یک کنفرانس خبری در بغداد نیز بر عزم دولتش در ادامه برنامه بحث انگیز هسته ای تاکید کرده بود.
خبرگزاری هندو نیز گزارش داد: “دستگاه های سانتریفوژ، ماشین های با سرعت چرخش بالا هستند که برای غنی سازی اورانیوم استفاده می شوند. ایران تا کنون اورانیوم را تا سطح پایین غنی کرده که قابلیت استفاده در تولید انرژی الکتریسیته را دارد. این کشور هرگونه قصدی را برای غنی سازی اورانیوم در درجات بالاتر، که قابلیت استفاده در تولید سلاح هسته ای را دارد، انکار کرده است. یک گزارش امنیتی ایالات متحده هم برآورد کرد که ایران کار بر روی تسلیحات هسته ای را در سال 2003 متوقف کرده است.“
معذالک این رسانه هندی نوشته “تحلیلگران می گویند عقیده عمومی بر این است که وقتی در یک برنامه غنی سازی تعداد سانتریفوژها از سه هزار عدد بیشتر می شود، از محدوده مرحله تجربی و آزمایشی عبور می کند. ایران عملاً با اضافه کردن شش هزار دستگاه سانتریفوژ، پا به تولید صنعتی گذاشته است. هدف آنها راه اندازی 54هزار دستگاه سانتریفوژ است.” هر چند فعالیت های ایران در تاسیسات نطنز تحت نظارت آژانس بین المللی هسته ای است و “آنها پس از بازرسی های فراوان، اخیراً نتیجه گرفته اند که هیچیک از فعالیت های گذشته هسته ای ایران به تولید سلاح هسته ای ارتباطی نداشته است”، اما این کشور تحت ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد “از گردن نهادن به خواست پنج عضو دایم شورای امنیت برای توقف غنی سازی خودداری می ورزد. ایران می گوید استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای تحت پیمان عدم تکثیر، حق این کشور است.” ایران و ایالات متحده در بین کشورهای امضاء کننده این پیمان هستند. در حالیکه اسراییل، هند، پاکستان و کره شمالی به این پیمان نپیوسته اند.
رویتر هم نوشت دیروز کاندولیزا رایس، وزیر خارجه ایالات متحده، در واشنگتن “مشوق های پیشنهادی به ایران در سال 2006 برای توقف برنامه هسته ای را بسیار “سخاوتمندانه” خواند اما مشخص نکرد که آیا موافق جذاب تر کردن آن هست یا خیر.” او گفت که “نمی تواند اظهارات ایران مبنی بر آغاز به کار شش هزار دستگاه جدید سانتریفوژ برای غنی سازی اورانیوم را مستند بداند. ضمناً او ایران را به خاطر قبول نکردن مشوق های ارایه شده از سوی اعضای دایم شورای امنیت و آلمان، که از نظر او “پیشنهادی منطقی” است مقصر دانست. این مشوق ها برای تشویق دولت احمدی نژاد به دست برداشتن از برنامه توسعه هسته ای تنظیم شده اند.“
منبع: سانفرانسیسکو کرونیکل - 8 آوریل