غیبت نیمی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، به ویژه چهره هایی شاخص جناح حاکم چون علی لاریجانی، محمدرضا باهنر، احمد توکلی و غلامعلی حدادعادل در دیدار نوروزی محمود احمدی نژاد، که یک شنبه گذشته در دفتر ریاست جمهوری صورت گرفت، توجه رسانه ها را به خود جلب کرده و برخی رسانه ها آن را “معنادار” توصیف کرده اند.
در حالی که طی روزهای اول هفته جاری خبرگزاری ایرنا از دیدار نمایندگان با محمود احمدی نژاد خبر داد و اعلام کرد که نمایندگان مجلس به دعوت رئیس دولت عصر یک شنبه با وی ملاقات خواهند کرد، اما اکنون معلوم شده که بیش 140 نماینده مجلس هشتم در آن جلسه حاضر نشده اند.
از جمله غایبان اصلی ضیافت احمدی نژاد، رئیس مجلس هشتم یعنی علی لاریجانی بوده است. محمدرضا باهنر نایب رئیس مجلس، غلامعلی حداد عادل رئیس فعلی کمیسیون فرهنگی و رئیس مجلس هفتم و احمد توکلی رئیس مرکز پژوهش های مجلس، که همگی از جمله سران جناح راست هستند، از دیگر غایبان ضیافت احمدی نژاد بوده اند.
علی لاریجانی پیشتر و در آخرین روزهای سال گذشته، وقتی نامه شدید اللحن رییس جمهور در اعتراض به عدم تصویب حذف یارانه ها قبل از آنکه به دستش برسد در رسانه ها منتشر شد، اعلام کرد که ادعای احمدی نژاد بیشتر به طنز شباهت دارد. برخی دیگر از غایبان ضیافت احمدی نژاد، از جمله غلامعلی حدادعادل و محمدرضا باهنر ، در ابتدای ریاست جمهوری احمدی نژاد از متحدان اصلی وی بوده اند.
در همین ارتباط، “سایت خبر آنلاین” نزدیک به علی لاریجانی ضمن انتشار خبر غیب نمایندگان در ضیافت احمدی نژاد، ادعای منتشر شده از سوی سایت رسمی دفتر ریاست جمهوری در مورد حضور 150 نماینده در ضیافت احمدی نژاد را هم رد و تاکید کرد “نمایندگان حاضر تعداد خود را کمتر توصیف کردهاند.” این سایت خبری از تفاوت های آشکار دیگری در ضیافت اخیر احمدی نژاد نیز خبر داده و نوشته: تفاوت این نشست با دیدارهای مشابه پیشین، تنها در حضور کمرنگ نمایندگان نبود. کما اینکه ترکیب غایبان نشان داد که اینبار نمایندگان اقلیت تنها غایبان به چشم آمده این دیدار نبودهاند و اینبار سران اصولگرای مجلس نیز رغبتی به حضور در این دیدار نداشتند.علی لاریجانی، محمدرضا باهنر، غلامعلی حدادعادل و احمد توکلی در صدر لیست غایبان اصولگرای این دیدار نوروزی قرار داشتند.
بنابر این گزارش: اگر چه نمایندگان انتظار داشتند که این دیدار یک دیدار غیررسمی باشد اما گویا میزبان خود را مهیا کرده بود تا مطالبی از پیش تعیین شده را در این دیدار مطرح کند.
انتشار این گزارش و برخی دیگر از انتقادات از دولت احمدی نژاد در خبر آنلاین که از آذرماه گذشته با مدیریت نزدیکان لاریجانی از جمله حسین انتظامی راه اندازی شد، بر اهمیت غیبت لاریجانی افزوده است. انتظامی در دوره ریاست لاریجانی بر صدا و سیما و شورای عالی امنیت ملی با او همراه بود و اکنون نیز به همراه محمد مهاجری، محمد هادی پروین، رضا مقدسی و علیرضا معزی علاوه بر انتشار دوره جدید روزنامه خبر، سایت خبرآنلاین را به عنوان رسانه اینترنتی نزدیک به لاریجانی هدایت می کند. این در حالی است که شنیده می شود قرار است همین گروه، در آستانه انتخابات روزنامه ای نزدیک به لاریجانی را نیز راه اندازی کنند.
از دست رفتن پایگاه احمدی نژاد در جناح راست
در جلسه خبرساز نوروزی، احمدی نژاد در غیبت اکثریت نمایندگان به ویژه رئیس آن از عملکرد مجلس و نمایندگان به صراحت انتقاد کرد و از جمله مخالفت مجلس با لایحه هدفمندکردن یارانه ها را مورد توجه قرار داد.
به گفته جواد آرین منش نماینده نزدیک به دولت انتقادات احمدی نژاد سبب شد تا محمد حسین نایب رئیس مجلس هشتم به وی یادآوری کند که مخالفت نمایندگان از موضعی کارشناسی و غیر سیاسی بوده و نمایندگان مجلس نگاه های متفاوتی نسبت به سهم دولت و مردم از درآمد ناشی از آزادسازی قیمت حاملهای انرژی در صورت اجرای همند کردن یارنه ها یا همان “حذف یارانه ها” دارند.
همزمان روزنامه ایران، ارگان مطبوعاتی دولت در شماره یک شنبه خود با انتشار گزارشی در صدد توجیه غیبت اکثریت نمایندگان مجلس در ضیافت احمدی نژاد بر آمد، و ادعا کرد “الزامی برای حضور نمایندگان در جلسه نبوده است.” جلال یحیی زاده یکی از نمایندگان مجلس به این روزنامه گفت “این دیدار به رسم سنوات گذشته برگزار شد اما علی رغم اینکه تصور می شد این دیدار در حد تبریک سال نو و یک دیدار نوروزی باشد، بسیار رسمی و جدی برگزار شد.” روزنامه دولت به نقل از همین نماینده مجلس تائید کرد که “در این جلسه آقایان لاریجانی، باهنر و حداد عادل حضور نداشتند” اما توضیح داد که “برای حضور رئیس مجلس الزامی وجود ندارد و معمولاً این جلسات با حضور یکی از نواب رئیس برگزار می شود.”
از سوی دیگر، داریوش قنبری، نماینده ایلام عدم حضور چهره هایی چون حداد، توکلی و باهنر در میهمانی رئیس دولت نشانه آن دانست که “دولت جایگاهش را حتی نزد خودی ها از دست داده است.” وی عدم حضور چهرهای شاخص جناح حاکم را در کنار غیبت جمع زیادی از نمایندگان در ضیافت رئیس دولت دارای پیام انتخاباتی ارزیابی کرد و به خبرگزاری ایلنا گفت که پیام این غیبت ها “این است که اصولگرایان در انتخابات آتی بر سر کاندیداتوری احمدی نژاد به اجماع نخواهند رسید و اختلافات آنها همچنان ادامه خواهد داشت.“
او در عین حال بی احترامی و بی توجهی احمدی نژاد به مجلس را یکی دیگر از دلایل این اختلافات برشمرد، وگفت که در سال گذشته از 166 قانون اولویت داری که مجلس تصویب کرد، دولت تنها 13 قانون آن را اجرایی کرد و این خود نشان از نادیده گرفتن جایگاه مجلس از سوی دولتمردان دارد.
پیمان فروزش از نمایندگان فراکسیون اقلیت نیز اظهار داشت: “استقبال سرد نمایندگان را نشانه گلایه آنان از عملکرد دولت و نادیده گرفتن مصوبات مجلس است.” وی تاکید کرد که “اصولگرایان مجلس با این رفتار معنی دار خود نشان دادند که به دنبال کاندیدای دیگری به جز احمدینژاد هستند و در گفت وگو و مذاکره با آن بسر میبرند.“
اظهارات این نماینده اقلیت نه تنها از سوی سایت نزدیک به علی لاریجانی نقل شده بلکه “خبر آنلاین” تاکید کرده که “اظهارات اخیر برخی نمایندگان اصولگرای غایب همچون محمدرضا باهنر و احمد توکلی نیز موید چنین تحلیل هایی است.“
در خبری دیگر، همزمان سایت تابناک نزدیک به محسن رضایی نوشته که “علی لاریجانی رئیس مجلس به گزینههای سهگانه دولت ائتلافی اضافه شده و جلسات خصوصی برای قانع نمودن وی برگزار شده است.” بنابراین گزارش: “اگر چه لاریجانی همچنان از مطرح شدن خود به عنوان کاندیدا امتناع میکند، ولی گفتوگوهای آقایان ولایتی، قالیباف و محسن رضایی، با وی ادامه دارد و ممکن است نام وی به فهرست کاندیداها افزوده شود.”
لاریجانی سال 85 نیز در ائتلافی نانوشته با محسن رضایی، قالیباف و شماری دیگر از منتفدلن درون جناحی احمدی نژاد از قم به مجلس راه یافت و ریاست مجلس هشتم را در اختیار گرفت.