موضع سگولن رویال نسبت به ایران

نویسنده

philip_doset_belazib.jpg

فیلیپ دوست بلازی، وزیر امور خارجه فرانسه، بار دیگر در شبکه آرتی ال اظهارات خانم سگولن رویال، کاندیدای ریاست جمهوری فرانسه را به شکلی قاطعانه مورد انتقاد قرار داد. خانم رویال در سفر اخیر خود به اسراییل تأکید کرده بود که او تنها شخصیت سیاسی فرانسه است که با دستیابی ایران به انرژی صلح آمیز هسته ای مخالفت می کند.

کاندیدای حزب سوسیالیست فرانسه در سفر خود به خاورنزدیک باحضور تریبون های بین المللی اعلام کرد در صورت انتخاب شدن به سمت ریاست جمهوری فرانسه در ماه مه 2007، از ممنوعیت دستیابی ایران به انرژی”صلح آمیز” هسته ای هم طرفداری خواهد کرد. موضع او در نظر ایهود اولمرت، نخست وزیر اسراییل، بسیار ارزنده تلقی شد.

از دید وزیر امور خارجه فرانسه، چنین رویکردی می تواند در نهایت فرانسه را از طرف جامعه بین الملل “منزوی” کند. ازطرف دیگر، این احتمال نیز وجود خواهد داشت که تهران در خروج از پیمان منع گسترش اتمی [NPT] انگیزه ای مضاعف به دست آورد و “نگرانی امروز ما نیز دقیقاً همین مسأله است”.

در نظر فیلیپ دوست بلازی: اگر کشورهای امضاء کننده NPT شاهد این باشند که انرژی صلح آمیز هسته ای نیز از آنها دریغ می شود، “مطمئن باشید که تمامی آنها به سوی انرژی هسته ای نظامی و در نهایت ساخت بمب اتمی پیش خواهند رفت”. دلایل بسیار دیگری نیز هستند که بر موضع اشتباه سگولن رویال مهر تأیید می زنند؛ “مواضعی که درصورت پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری می توانند عواقب بسیار وخیمی را برای آینده فرانسه رقم بزنند”.

دوست بلازی در ادامه افزود: “زیر سؤال بردن حق ایران در دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای ازسوی خانم رویال، مجدداً روی کلمه هسته ای تأکید می کنم، درواقع زیر سؤال بردن ماهیت واقعی NPT است که توسط تقریباً تمامی کشورهای جهان به امضاء رسیده است. به واسطه این پیمان، کشورهای عضو از تجهیز خود به سلاح هسته ای چشم پوشی می کنند و درعوض توقع دارند که به انرژی صلح آمیز هسته ای دست یابند. فکر می کنم خانم رویال تنها رییس دولت در جهان است که نمی خواهد ایران به انرژی صلح آمیز اتمی دست پیدا کند.”

او معتقد است که خانم رویال حتی از جرج بوش نیز فراتر رفته است. ظاهراً رییس جمهور بوش هیچ گاه جرأت بیان چنین مسأله ای را نداشته. درخصوص پرونده عراق، “بوش شورای امنیت سازمان ملل را به سخره گرفته” و درخصوص پرونده ایران، “خانم رویال به گونه ای عمل می کند که گویی ارگانی به نام شورای امنیت وجود خارجی ندارد”. امروز کشورهای بسیاری در جهان هستند که برای مصارف خود در زمینه الکتریسیته به انرژی صلح آمیز نیاز مبرم دارند. “چگونه می توان آن را از آنها دریغ کرد، درحالی که می دانیم NPT را به امضاء رسانده اند؟”

ازطرف دیگر، پاتریک دوجان، از مشاورین نزدیک نیکلاس سرکوزی [وزیر کشور فرانسه] نیز به موضع این کاندیدای سوسیالیست درخصوص انرژی هسته ای ایران انتقاد کرد و اظهار داشت که “سیاست اصلی او برافراشتن چیزهایی است که در چارچوب آموزش های ابتدایی سوسیالیست به عنوان یک اشتباه و لغزش ساده محسوب می شوند”.

وی معتقد است که سگولن رویال در یکی از مناظرات خود در بیان یک کلمه اشتباه کرده و “اکنون نیز از تکرار آن باز نمی ماند و آن را به عنوان یک قاعده قبول کرده است”.

منبع: فیگارو، 6 دسامبر 2006

مترجم: علی جواهرفروش