بری شواید
گروه مطالعاتی تحت حمایت دو حزب اصلی آمریکا چنین نتیجه گیری کرده که هر چند رئیس جمهور بعدی آمریکا برای تدارک حمله نظامی به ایران به اندازه کافی عاقل خواهد بود، اما حتی یک حمله موفق نیز نمی تواند جلوی توسعه برنامه هسته ای ایران بگیرد.
در گزارش مرکز سیاسی دو حزب آمریکا که تحت سرپرستی دانیل کوتز سناتور جمهوری خواه از ایندیانا و چارلز راب سناتور دموکرات از ویرجینیا آماده شده، گفته شده که راهکار دیپلماتیک و تحریم های اقتصادی سخت تری که صنایع نفت و گاز ایران را هدف می گیرد، نتیجه بخش تر خواهند بود.
در این گزارش آمده است: “ترتیب دادن حمله نظامی، یک گزینه امکان پذیر است و می بایست به عنوان آخرین راه حل برای به تعویق انداختن توسعه هسته ای ایران درنظر گرفته شود.“
رئیس جمهور آینده آمریکا می تواند به این نتیجه برسد که ریسک انجام یک حمله نظامی کمتر از خطرات ناشی از استیلای ایران مجهز به سلاح هسسته ای بر خلیج فارس و احتمالاً حمله جهت نابودی اسرائیل است.
گروه مطالعاتی اعلام کرده ارتش آمریکا قادر به ترتیب دادن یک حمله ویران کننده علیه زیرساخت های هسته ای و نظامی ایران است و این احتمالاً قدرتمندتر از چیزی است که رهبری ایران تصور می کند. این حمله می تواند برنامه هسته ای ایران را تا حد قابل توجهی به عقب بیاندازد.
”به نظر می رسد انجام اقدام نظامی، به ایجاد تأخیر در توسعه برنامه هسته ای منجر شود و خطر اقدامات تلافی جویانه را دربر داشته باشد … که خود به سرعت تبدیل به جنگی تمام عیار خواهد شد، مگرآنکه درقالب حملات مکرر در برابر بازسازی مراکز باشد.“
این گزارش در ادامه آورده است هرگونه حمله نظامی آمریکا با خطراتی همراه خواهد بود. از جمله این خطرات، تجدید قوای ایران حول “حکومت بی ثبات و تندروی ایدئولوژیک” خود و تحریک گسترده حزب الله و حماس به موشک باران اسرائیل است.
علی رغم اینکه یک بمباران موفق می تواند توسعه هسته ای ایران را با تعویق روبرو کند، ولی این کشور به هرترتیب قادر به حفظ توان هسته ای خود خواهد بود. این گزارش توصیه کرده آمریکا می بایست آماده حمله به مراکز مخفی هسته ای نیز باشد که قبلاً ناشناخته بودند، تا به این ترتیب ایران نتواند برنامه خود را از سربگیرد.
توسعه هسته ای ایران احتمالاً برجسته ترین تهدید استراتژیک را متوجه دولت بعدی آمریکا خواهد کرد: تهدید منطقه خلیج فارس و منابع عظیم نفتی در آن، شعله ور شدن اشاعه تسلیحاتی در سرتاسر خاورمیانه و نیز بی ثبات کردن عربستان سعودی و سایر کشورهای منطقه.
دولت بوش درحالیکه همواره گزینه نظامی را بر روی میز نگه داشته است، از گفتگو با ایران تحت شرایطی خاص سخن می گوید.
رویکرد جان مک کین نامزد ریاست جمهوری از حزب جمهوری خواه نیز همین گونه است. او بر باقی نگهداشتن گزینه نظامی تأکید دارد. اما باراک اوباما نامزد حزب دموکرات از گفتگوهای بدون پیش شرط با ایران سخن می گوید. با اینحال، او نیز گزینه نظامی را کنار نگذاشته است.
منبع: هرالد تریبون- 19 سپتامبر