امید معماریان
سهیلا جلودارزاده نماینده جناج اقلیت مجلس درگفت وگو با روز با اشاره به نامه محموداحمدی نژاد به غلامعلی حداد عادل گفت که رییس جمهوری تلویحا نقش شورای نگهبان دوم را به عهده گرفته است به گفته جلودارزاده اقدامات خلاف قانون اساسی نظم نظام رابه هم می زند و به نفع هیچ کس هم نیست. او با اشاره به اقدامات پیشین محمود احمدی نژاد درتغییر شکل وحذف سازمان مدیریت وبرنامه ریزی می گوید:“نهادهای حکومتی ما براساس قانون اساسی شکل گرفتند واگر کسی برخلاف قانون اساسی حرکت کنند کل نهادهای حکومتی را به هم می زند. کما اینکه درحال حاضر با به هم خوردن نظم سازمان برنامه ریزی، نظم برنامه نویسی به هم خورده وبا به هم خوردن سازمان برنامه نظم مجلس هم به هم خورده است.” متن کامل این گفت وگو درزیرمی آید:
نامه آقای احمدی نژاد به رییس مجلس واظهار نظر ایشان درخصوص قانونی بودن یا نبودن مصوبات مجلس را چگونه ارزیابی می کنید؟
طبق قانونی اساسی این شورای نگهبان است که مصوبات را بررسی می کند و منطبق بودنش با قانون اساسی وشرع تطبیق می دهد و برای اجرا به دولت ارجاع می دهد. منتها آقای رییس جمهور درنامه به آقای حداد خودشان نقش شورای نگهبان ثانوی را به عهده گرفته اند و این نامه را نوشته اند که به هرحال رییس مجلس هم برخورد مناسبی نشان دادند. فکر می کنم این شروع بازیافتن اقتدار مجلس باشد. چون تا قبل از این نامه مجلس دیگر هیچ اقتداری نداشت و مشروعیتی که از رای مردم گرفته بود و این که باید در راس همه امور باشد در عمل زیرسوال رفته بود. مخصوصا با توجه به قانون بودجه که خیلی از اختیارات مجلس را سلب کرده، اقدام اخیر جنبه اجرایی نیتی که درجریان ارسال لایحه وجود داشته و دراین نامه خود را به صورت عملی نشان داده بود را آشکار می کند. جوابی هم که مقام معظم رهبری داده بودند، تاکید و تایید جایگاه مجلس درسیستم حکومتی ماست. باید توجه داشت که اگر بودجه به همین شکل تصویب بشود برای مجلس هیچ نقش وجایگاهی باقی نمی کند. چون مهمترین کاری که مجلس درهرسال انجام می دهد، تصویب قانون بودجه و درنظر گرفتن مصالح مردم در قانون بودجه سالانه است که با بهانه واهی اینکه تبصره ها جنبه قانون دائم پیدا می کند، کل قانون بودجه را تغییر داده اند و اختیارات مجلس را گرفته اند. فکر می کنم نامه ای که مقام معظم رهبری داده اند درعدم تصویب یا اصلاح قانون بودجه سال 78 هم اثر بگذارد و قدرت مردم را به مجلس برگرداند.
اکثریت اصول گرای مجلس طی دوسال سال گذشته تلاش کرده است که همسو با دولت عمل کند. به نظر شما آقای احمدی نژاد به عنوان رییس جمهوری چه نگاهی به مجلس دارد که چنین نامه بی سابقه ای را برای ریاست مجلس می نویسد؟
ببینید من فکر می کنم اساسا یک نوع دیگری از جمهوری در مدیریت اجرایی کشور مورد نظر برخی ازدوستان است. چون جمهوری اسلامی یک جمهوری پارلمانی است ومجلس درراس امورش است. رای مردم تجلی اش درمجلس خیلی بیشتر از ریاست جمهوری است. رییس جمهوری به عنوان منتخب مردم موظف است برنامه های مصوب مجلس را اجرا کند. درصورتی که دیدگاهی که جدیدا متولد شده و خلاف جمهوری اسلامی وقانون اساسی است می گوید که رییس جمهوری منتخب مردم است که حق دارد برهمه مقدرات کشورحکومت بکند واین مشی غلطی است.
برخی می گویند طی این دوسال گذشته آقای احمدی نژاد بارها مجلس را دست کم گرفته است، اما سابقه نداشته است که بخواهد مستقیم به مجلس امرونهی کند…
البته دراجرا به همین شکل درمی آمد. چون که برنامه پنج ساله توسعه باید برنامه عمل ریاست جمهوری باشد، اما بسیاری از تغییر جهت ها و برنامه هایی که انجام شد درراستای برنامه و چشم انداز توسعه کشور که هردو به تصویب مقام معظم رهبری ومجلس رسیده، نبوده است. این رویکرد در نامه رییس جمهوری به رییس مجلس جنبه علنی ومکتوب ورسمی پیدا کرده است. درحالی که مواردی در خصوص قوانین مصوب عمل نمی شده وجود داشته ولی الان دیگر شکل واضح وعلنی پیدا کرده است.
چرا بعد ازدوسال واندی که ازآغازکاردولت نهم می گذرد، آقای حداد عادل نسبت به نوع نگاه آقای احمدی نژاد درخصوص مجلس واکنش نشان می دهند؟
فکر می کنم رویه این بوده که مجلس خودش را مکلف می دانسته با دولت همفکر خودش مسائلش را با مسالمت حل کند. اما وقتی ماجرا این چنین علنی می شود مجلس هم ازحق خودش دفاع می کند. تا به حال با گفت وگو ومذاکره حل می شده است. الان به داوری کشیده شده است.
شائبه ای درخصوص تبلیغاتی بودن اقدام آقای حدادعادل مطرح شده است. به نظرشما این شائبه چقدر قوی است؟
هر عملی که درجهت خیر باشد وبرگرداندن امور به قانون مداری به نفع مردم است وخوب است، حتی اگر جنبه تبلیغاتی داشته باشد. کار درست اگر حتی جنبه تبلیغاتی هم داشته باشد به نفع مردم است. بنابراین به نظر من اگر حتی تبلیغاتی هم باشد اشکالی ندارد.
آیاجوابی که فرستاده شده تاثیری روی روند کار دولت خواهد داشت؟
با توجه به اینکه دولت خودش را مقید به انجام دستورات رهبری می داند باید به صورت کلی دربرنامه ها وروش هایش تجدید نظر کند. چون الان نه تنها اگر چنین کاری را بکند اقدامی خلاف قانون خواهد بود، بلکه ازاین بعد خلاف شرع نیزخواهد بود.
اینکه آقای احمدی نژاد وهمکارانشان تا زمان مداخله رهبری حاضر نباشند که جایگاه مجلس را به همان شکلی که درقانون اساسی آمده درنظر بگیرند نشانه چیست؟
اقدام خلاف قانون اساسی، نظم نظام را به هم می زند وبه نفع هیچ کس نیست. چون نهادهای حکومتی ما براساس قانون اساسی شکل گرفتند واگر کسی برخلاف قانون اساسی حرکت کنند کل نهادهای حکومتی را به هم می زند. کما اینکه درحال حاضر با به هم خوردن نظم سازمان برنامه ریزی، نظم برنامه نویسی به هم خورده وبا به هم خوردن سازمان برنامه نظم مجلس هم به هم خورده است. با به هم خوردن سیستمی که مغز متفکر حاکمیت بوده ومغز مدیر ومدبرش بوده است، نظام دچاراختلال شده است.
فکر می کنید اکثریت اصول گرای مجلس هم به این نتیجه رسیده است که در آستانه انتخابات مجلس هشتم بهتر است فاصله مشخصی با آقای احمدی نژاد داشته باشد و آن همدلی یک طرفه را متعادل کند؟ درواقع اقدام مجلس یک رویکرد جدید است یا می تواند یک استثنا باشد؟
به صورت کلی چون مجلس باید به مردم پاسخگو باشد اولین ارگانی است که به دیدگاه های مردم واقف می شود و مجبور است که درجهت خواست عمومی ومردم حرکت کند واین طبیعی است. چون نماینده مردم از مردم رای می خواهد و باید منعکس کننده خواستهای مردم باشد. درهمه دوره های مجلس چنین حالتی پیش می آید که مجلس به عنوان منادی حقوق ملت بایستد، چه اکثریت و چه اقلیت.
سرنوشت قانون بودجه امسال رابا توجه به توصیفی که ازرابطه دولت- مجلس مطرح کردید چگونه می بینید؟
من امیدوارم که حداقل اتفاقی که می افتد این باشد که اصلاح شود و تغییر کند و بعد به تصویب برسد. البته حالت های دیگری هم وجود دارد که باید دید چه اتفاقی خواهد بود.