زندانیان بدون وکیل، در حیاط خلوت امنیتی ها

نویسنده

پرونده تعداد زیادی از روزنامه نگاران، فعالان حقوق بشری، دانشجوئی، کارگری و … که در اعتراضات تابستان گذشته مناطق کرد نشین دستگیر شده بودند، بار دیگر گشوده شده است. در این اعتراضات که به کشته شدن حداقل 20 نفر و دستگیری گسترده طیف های مختلف انجامید.

اغلب بازداشت شدگان بعد از مدتی با قرارهای وثیقه سنگین آزاد شدند؛ اما حالا دوباره همان پرونده ها به جریان افتاده است؛ با اتهاماتی چون اقدام علیه امنیت ملی، ارتباط با احزاب برانداز، تبلیغات قومگرایانه و تجزیه طلبانه ….

“غفور محمدی” یکی از اعضای سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان که سال گذشته در ارتباط با ناآرامی های کردستان دستگیر و زندانی شده بود، سه شنبه گذشته بار دیگر به همراه همسر و دو تن از دوستانش دستگیر شد. محمدی همراه همسر و دو تن از دوستانش در شهرستان پیرانشهر توسط نیروهای امنیتی دستگیر و بلافاصله به زندان مهاباد منتقل شد.هنوز علت دستگیری مجدد این فعال حقوق بشر اعلام نشده و همراهان وی نیز همچنان اتهامی در بازداشت بسر می برند. آخرین اطلاعات درباره دستگیری این چهار نفر حاکی از آن است که هنوز به آنان اجازه ملاقات با هیچ کس داده نشده و هیچ نوع اتهامی نیز علیه آنان اعلام نشده است. در خبرها آمده که غفور محمدی در چهارمین روز دستگیری در اعتراض به بازداشت غیر قانونی خود و همراهانش دست به اعتصاب غذا زده است.

نگرانی بابت این دستگیری هادر حالی منطقه را فراگرفته که تعدادی از زندانیان سیاسی، مطبوعاتی و حقوق بشری در زندان ها و بازداشتگاه های مهاباد همچنان ممنوع الملاقات هستند و کسی از وضعیت آنها اطلاع چندانی ندارد. سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان در روزهای اخیر در همین ارتباط اعلام کرد که “فرزاد کمانگر” یکی دیگر از اعضای این سازمان که سه ماه پیش به همراه تعدادی دیگر از دبیران دبیرستان های استان کردستان دستگیرو از بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج به زندان اوین تهران منتقل شده بود، مجددا به سنندج انتقال داده شده است، اما هنوز مشخص نیست در کدام زندان این شهر نگهداری می شود. اتهام این دبیر دبیرستان پس از گذشت سه ماه از دستگیری هنوز اعلام نشده و دادگاهی نیز برای وی تشکیل نشده است.

محاکمه بدون وکیل

نزدیکان او اعلام کرده اند که به خانواده فرزاد کمانگیراجازه داده نشده برای او وکیل بگیرند. همچنین به هیچ یک از وکلای سازمان دفاع از حقوق زندانیان سیاسی نیزاجازه داده نشده است پرونده او را پیگیری کند.

دو روز پیش نیز در شهر سقز “جلال حسینی” یکی از فعالین کارگری استان کردستان که به اتهام دعوت از کارگران و مردم برای شرکت در تجمع روز جهانی کارگر دستگیر شده بود، دردادگاه انقلاب این شهر بدون حضور وکیل محاکمه و به دو سال حبس محکوم شد.جلال حسینی درمدت بازداشت خود هرگز اجازه پیدا نکرده با خانواده و وکیل خود ملاقات داشته باشد.او چندمین فعال کارگری استان کردستان است که بدون حق برخورداری از وکیل محاکمه و به حبس محکوم شده است.

سایت “انسانیت ” وابسته به سازمان دفاع از حقوق کردستان در گزارش دیگری اعلام کرد که”زینب بایزید” عضو این سازمان و فعال حقوق زنان به همراه “چیمن بایزیدی” چهارشنبه گذشته و برای دومین بار طی ماه گذشته به دادگاه احضار شده اند.اتهام این دو تبلیغ علیه نظام عنوان شده است. به این دو فعال مدنی نیز تاکنون اجازه تعیین وکیل از سوی دادگاه داده نشده و آنان باید بدون وکیل در دادگاه حاضر شوند.

زینب بایزیدی سال گذشته نیز به اتهام دعوت از زنان به تجمع و اعتراض و همچنین خروج غیر قانونی از مرز متهم شده و با همین اتهام مدتی را در یکی از زندان های مهاباد در بازداشت بسر برده بود.این فعال مدنی سال گذشته در زمان دستگیری خود به مدت 10 روز در اعتراض به بازداشت غیر قانونی و عدم دسترسی به وکیل دست به اعتصاب غذا زد.

حیاط خلوت نقض حقوق

در مناطق غربی کشور که شرایط خاصی را در سه دهه گذشته پشت سر گذاشته اند، جو امنیتی حاکم و همچنین دوری از مرکز باعث شده وکلای مدافع حقوق بشر فعالیت کمتری داشته باشند.علاوه بر این نهادهای امنیتی و قضایی در این مناطق به راحتی با انتساب انواع اتهامات به سرکوب فعالان مدنی و اجتماعی مشغولند شواهد نشان می دهد که آنها خانواده های متهمان دستگیر شده را به شدت تحت فشار قرار می دهند. این روند ظرف یک سال گذشته گسترش بیشتری پیدا کرده و تقریبا در حال حاضر بیشتر زندانیان سیاسی، مطبوعاتی، فعالین حوزه های مختلف در دادگاه های غیر علنی و بدون حضور وکیل محاکمه می شوند.