مارک لندلر- هلن کوپر
هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا گفت ایران یک «فرصت آشکار» برای برقراری ارتباط با جامعه جهانی دارد و به این ترتیب بر لحن مسالمت آمیز سخنان دیروز اوباما در قبال ایران و بقیه مسلمان دنیا تأکید کرد.
خانم کلینتون با طرح خلاصه ای از دورنمای دستور کار دیپلماتیک خود اعلام کرد، باید نوعی از تماس مستقیم میان آمریکا و کره شمالی نیز برقرار شود. وی گفت روابط با چین در دوره دولت بوش، تا حد زیادی زیادی تحت الشعاع مسائل اقتصادی قرار گرفت.
خانم کلینتون در اولین اظهارات خود خطاب به خبرنگاران پس از انتصاب به مقام عالی ترین دیپلمات ایالات متحده آمریکا، گفت: «همانطور که رئیس جمهور (اوباما) در مصاحبه اش عنوان کرد، یک فرصت آشکار برای ایرانی ها وجود دارد تا تمایل خود برای تماس معنا دار با جامعه جهانی را به نمایش بگذارند.»
آقای اوباما در مصاحبه خود با یک شبکه خبری عربی، عزم خود برای یافتن راههای تماس مستقیم با ایران را تکرار کرد و در عین حال گفت فعالیت مشکوک ایران در زمینه تسلیحات هسته ای و پشتیبانی آن کشور از گروه های تروریستی عوامل بی ثبات کننده هستند.
به نظر می رسد خانم کلینتون درحالیکه که کمتر از یک هفته است در پست جدید مشغول به کار شده، برای اعزام جرج جی میچل نماینده جدید دولت در خاورمیانه، عازم کاخ سفید شد و فهرستی از 40 رهبر خارجی و وزاری خارجه کشورهای دیگر را برای برقراری تماس و گفتگو آماده کرده است.
خانم کلینتون گفت دنیا برای سیاست خارجی جدید آمریکا لحظه شماری می کند.
او گفت: «در سراسر دنیا همه نفس های عمیقی می کشند. صدمات فراوانی وجود دارد که باید به ترمیم آنها بپردازیم.»
خانم کلینتون از گزینه های موجود برای تماس با ایران چیزی نگفت و تنها از گفتگوهای چندجانبه جاری با انگلستان، فرانسه، آلمان، روسیه و چین خبر داد. وی در عین حال خاطر نشان کرد به همراه اوباما بر روی موضوعات گسترده ای فکر می کند.
قرار است گروه چندجانبه یاد شده، هفته آینده در آلمان گرد هم بیایند. دیپلمات های غربی ابراز امیدواری کردند این نشست اطلاعاتی از استراتژی جدید دولت آمریکا را دراختیار بگذارد.
به گفته مسؤولان وزارت خارجه، انتظار می رود دانیل بی راس، مذاکره کننده باسابقه در فرآیند صلح خاورمیانه، از سوی دولت آمریکا به عنوان مقام ارشد در مسأله ایران منصوب شود. اینکه آقای راس در نشست برگزار شده با آقای میچل حضور نداشت، موجت شگفتی کسانی شد که مسأله ایران را دنبال می کنند. با اینحال، مقامات می گویند آقای راس روز دوشنبه در وزارت خارجه حضور داشته است.
تحلیلگران می گویند اوضاع برای تغییر موضع آمریکا درقبال ایران در شرایط فعلی بهتر از هر زمان دیگری در گذشته است.
عباس میلانی رئیس مرکز مطالعات ایران در دانشگاه استنفورد گفت: «رژیم ایران در موضع آرام تری قرار گرفته است زیرا اقتصاد کشور فاجعه است. ضمناً حالا آنها با کسی سر و کار پیدا می کنند که نامش باراک حسین اوباما است.»
خانم کلینتون حاضر نشد جرئیات تغییر سیاست آن کشور در قبال ایران و یا چالش های موجود در افغانستان را فاش کند و گفت هر دو موضوع مشمول بازنگری در سیاست ها هستند.
منبع: نیویورک تایمز- 27 ژانویه