ژازه طباطبایی، هنرمند نقاش و مجسمهساز 77 سالهی ایران، در نخستین ساعات بامداد روز شنبه بیستم بهمن در تهران حیات را بدرود گفت. ژازه طباطبایی از پیشگامان هنر مدرن در ایران و تلفیق آن با مایههای هنر سنتی و نقاش و حجمساز برجسته معاصر بود که بیشتر ماههای سال را در اسپانیا میگذراند، اما پاییز را به تهران آمد و پایان زمستان را ندید.
بدرود ژازه
”ژازه طباطبایی” مجسمهساز برجسته ایرانی، سحرگاه شنبه 20 بهمن در سن 77 سالگی در بیمارستان ”آتیه” تهران درگذشت.
ژازه متولد سال 1309 تهران، در سال 1329 از هنرستان “هنرپیشگی” دیپلم گرفت و اولین نمایشگاه نقاشی خود را که نقاشیهایی با سبک مینیاتور در همین سال برپا نمود. در سال 1333 در رشته کارگردانی و مبانی تئاتر دانشکده ادبیات ایران فارغ التحصیل و تئاتر “پیراهن ملوانی” را به کار گردانی و اجرا نمود. او همچنین در سال 1339 از رشته نقاشی دانشکده هنرهای زیبا فارغ التحصیل شده و نگارخانه “هنر جدید” را تاسیس کرد .
”طباطبایی” از پیشگامان هنر مدرن در ایران و از جمله نقاشانی بود که موضوعات سنتی را به شیوه مدرن تجسم می بخشید وهمچنین مجسمههایش را با استفاده از قطعات مستحلک اتو موبیل وماشینهای صنعتی خلق میکرد.
این هنرمند برجسته به عنوان پدر مجسمه سازی مدرن ایران و پایهگذار و مدیر گالری “هنر جدید” در خیابان تخت جمشید تهران، بار ها آثارش را در استرالیا، چین، انگلیس، فرانسه، آلمان، یونان، هند، ایران، ایتالیا، موناکو، اسپانیا، سوئد، ترکیه، آمریکا و یوگسلاوی به نمایش گذاشته و 10 جایزه بین المللی را نیز از آن خود کرده است. طباطبایی آثاری دیگری نیز شامل شعر و داستان و نمایشنامه به چاپ رسانده است و بسیاری دیگر از این آثار هنوز منتشر نشده است.
پیکر این هنرمند فقید، با وجود چند روز تاخیر بلاخره صبح روز سه شنبه 23 بهمن، هم زمان با برپایی نمایشگاه دوسالانه نقاشی معاصر، تشییع و به خاک سپرده شد.
در این مراسم که در حیاط موسسه فرهنگی هنری صبا و با حضور جمعی از هنرمندان نقاش و مجسمهساز بر گزار شد، حبیبالله صادق مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد طی سخنانی اعلام کرد: طبق برنامه در اردیبهشت 87 نمایشگاه بزرگی از آثار این هنر مند در خانهاش ( تهران ) و در اسپانیا برپا خواهد شد.
وی همچنین تصحیح کرد: به زودی کتاب ارزشمندی از این هنرمند به توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چاپ و منتشر خواهد شد.
صادقی در پایان از تاسیس بنیاد ژازه طباطبایی خبر داد و گفت : این بنیاد از طرف آقای محسن زارع - مدیر مجموعهی هنری صبا در دست پیگیری و اقدام است.
سخنران دوم این مراسم، محسن زارع در سخنرانی کوتاهی به این موضوع تاکید کرد: تاسیس بنیاد ژازه از سوی فرهنگستان هنر و با همکاری وزارت ارشاد درحال پیگیری است و این امیدواری وجود دارد تا پیش از مراسم چهلم این هنر مند، مراحل کار به اتمام رسیده و این بنیاد کارش را آغاز کند.
خسرو سینایی کارگردان سینما و تلویزیون و از دوستان ژازه که تا کنون دوفیلم یکی در سال 1347 “شرح حال” درباره مجسمههای او، و دومی در سال 1376 “کوچه پاییز” از زندگی ژازه و گالری “هنر جدید” ساخته است، ضمن تسلیت به حاضرین و خانواده آن مرحوم از ویژه گی های شخصیتی او مواردی را بازگوکرد.
در ادامه عباس مشهدیزاده - مجسمهسازو از دوستان قدیمی این هنر مند نیز در صحبتی کوتاه گفت : ژازه بیگمان مارسل دوشان دیگری است که تنش رفته ولی نامش ماندگار خواهد ماند.
در پایان این مراسم پیکر ژازه طبا طبایی، هنرمند مدرن و آوانگارد ایرانی در میان اندوه هنرمندان و دوستانش ، با نظم و آرامشی خاص تشییع در قطعهی 88، ردیف 148، آرامگاه شمارهی 21بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
روحش شاد و یادش گرامی