ایندیرا لکشمنان
برژینسکی مشاور باراک اوباما در همایش های تبلیغاتی که به پرزیدنت جیمی کارتر هم در برقراری روابط دیپلماتیک کامل با چین کمک کرده بود، اعلام کردعادی سازی روابط با ایران نهایتا به نفع آمریکا خواهد بود.
برژینسکی 80 ساله، 30 سال پیش در مقام مشاور امنیت ملی آمریکا به پکن سفر کرد تا راه را برای برقراری روابطی جدید با چین بازکند. او امروز گفت ممکن است پیمودن مسیر مشابه با ایران، دولت ضد آمریکائی آن کشور را تغییر دهد.
وی گفت: «یکی از دلایل موافق بودن من با گفتگو با ایرانی ها این است که اگر امکان برقراری روابط دیپلماتیک عادی فراهم شود، می تواند سبب پیشبرد تغییرات سیاسی در آن کشور شود، کشوری که از نظر قدرت مرکزی و ادارۀ مؤثر دولتی در درجات به مراتب پائینتری نسبت به جمهوری خلق چین قرار دارد.»
برژینسکی در یک همایش در مؤسسه بروکینگز در واشنگتن سخن می گفت که به موضوع سی امین سالگرد برقراری روابط رسمی با چین می پرداخت. ایالات متحده از زمان به حکومت رسیدن دولت کمونیست چین در سال 1949، از به رسمیت شناختن آنها خودداری می کرد. آمریکا و چین سرانجام برای تثبیت روابط، سفارتخانه هایشان را در سال 1979 در خاک یکدیگر بازگشائی کردند.
طرح های مربوط به افتتاح دفتر حفاظت از منافع آمریکا در تهران که سطح پائین تری از یک مرکز دیپلماتیک و نظیر آن چیزی است که آمریکا قبل از برقراری روابط کامل در چین افتتاح نمود، هرگز در دوره مسؤولیت جورج دبلیو بوش به مرحله اجرا نرسید. دولت بوش تصمیم گیری در این مورد را برعهده اوباما گذاشت.
اوباما که در زمان اشغال سفارت آمریکا در تهران در سال 1979 و در زمان ریاست جمهوری کارتر، نوجوان بود، در دوران همایش های انتخاباتی از تمایل خود برای گفتگو با دشمنانی که بوش از آنها دوری می کردسخن گفته بود . این کشورها علاوه بر ایران، شامل کوبا، سوریه و ونزوئلا هم می شود.
برژینسکی می گوید زمانیکه دانشجویان انقلابی در ایران دیپلمات های آمریکائی را گروگان گرفتند، و «تمام قوانین بین المللی مربوط به دیپلماسی را به شیوۀ آشکاری به بازی گرفتند»، او در کاخ سفید بوده است.
او گفت: «این یک میراث حل نشده است که ممکن است حل و فصل آن به این سادگی ها هم نباشد.»
ژنرال بازنشسته برنت اسکاوکرافت، دستیار نظامی اسبق ریچارد نیکسون در زمان دیدار تاریخی وی از چین و مشاور امنیت ملی جرالد فورد و جورج بوش پدر، نیز یکی دیگر از سخنرانان در مؤسسه بروکینگز بود.
او برقراری روابط با چین را «یک درس با اهمیت» خواند.
اسکاوکرافت گفت: «دو دهه تنفر کامل» و سپس انقلاب کمونیستی، «دستاورد زیادی برای طرفین به همراه نداشته است.»
منبع: سالت لیک تریبون- 12 دسامبر