با آنکه همه مطبوعات اصلاحطلب و اصولگرا دیروز از عقبنشینی مجلس در برابر دولت خبر دادند و تغییر نظر کمیسیون تلفیق پس از تهدید احمدینژاد را نوعی واکنش انفعالی برشمردند، دیروز سخنگوی دولت باز هم در خصوص تصویب ناقص طرح دولت هشدار داد و یک نماینده حامی احمدینژاد هم سران اصولگرای مجلس را به تلاش برای ساقط کردن دولت احمدینژاد از طریق اخلال در بودجه متهم کرد.
روحالله حسینیان که پیش از راه یافتن به مجلس، مشاور امنیتی احمدینژاد بود و در انتخابات مجلس نیز به عنوان شاخصترین چهره طیف رایحه خوش خدمت (حامیان احمدینژاد) شناخته میشد، دیروز در مصاحبهای که سایت تابناک آن را منتشر کرد، علاوه بر آنکه نسبت به پیامدهای امنیتی و اقتصادی بودجه 88 هشدار داد، به شدت به سران اصولگرای مجلس که در کمیسیون تلفیق نیز حضور دارند، حمله کرد و اتهامات سیاسی سنگینی را به آنها وارد ساخت.
حسینیان در سخنانش از سویی اکثریت مجلس را به عدم درک جایگاه رئیسجمهور و برخورد سیاسی با دولت متهم و از سوی دیگر همصدا با دولت، مرکز پژوهشهای مجلس و رئیس آن (احمد توکلی) را به سیاسیکاری متهم کرد.
مشاور سابق امنیتی رئیسجمهور سپس از این هم فراتر رفت و گفت: “تلاش دوستان بر این است که دولت نتواند یارانهها را هدفمند کند و مستقیم بخشی از یارانهها را به مردم بدهد و جای تأسف است که ترس دوستان از محکم شدن پایههای دولت احمدینژاد است. این بودجه، تنها برای ساقط کردن دولت طراحی میشود و بنده رسما اعلام میکنم این بودجه پیامدهای امنیتی و اقتصادی دارد و دولت را به شدت ناکارآمد خواهد کرد.“
این عضو کمیسیون تلفیق در توصیف فضای حاکم بر جلسات این کمیسیون گفت: “هماکنون نمایندگان مخالف برنامه در مخالفت خود با لایحه استدلال میکنند. بعد نماینده مرکز پژوهشها در رد لایحه دولت و سپس نماینده دیوان محاسبات ـ که اصولا ارگان نظارتی است، نه ارگان تخصصی ـ درباره اصل برنامه و بودجه صحبت میکنند. متأسفانه، هر دو نهاد با دولت مخالف هستند و تقریبا با اکثر قریب به اتفاق نظریات دولت مخالفت میکنند؛ یعنی کمیسیون تلفیق درست مانند جلسه محاکمه یکی در نقش دادستان، یکی در نقش وکیل مدافع شاکی و یکی هم عضو زاید دادستانی، نماینده دولت را چنان در تنگنا میگذارند که گاه انسان به حال متهم، یعنی دولت احساس ترحم میکند.“
سلب مسئولیت از دولت
اظهارات تند حسینیان علیه سران اصولگرای مجلس، همزمان شد با اظهارنظر غلامحسین الهام، سخنگوی دولت نهم، در خصوص مسئولیت ناپذیری دولت در صورت تصویب ناقص لایحه پیشنهادی؛ که هماینک در حال رخ دادن است.
کمیسیون تلفیق که پیشنهاد 34 هزار میلیارد تومانی دولت را ابتدا به 8500 میلیارد تومان کاهش داد و پس از تهدید احمدینژاد بار دیگر آن را به 20 هزار میلیارد تومان رساند، در مجموع موافقت چندانی با روح حاکم بر لایحه بودجه دولت ندارد؛ آنچنان که حسینیان نیز فضای غالب این کمیسیون را به شدت علیه دولت توصیف کرده است.
در چنین شرایطی، همزمان با پیشنهاد حسینیان مبنی بر اینکه دولت اعلام کند«بنابر قانون مصوبات مجلس را اجرا میکنم، ولی هیچگونه مسئولیتی را نمیپذیرم»، سخنگوی دولت نهم نیز زمزمههای سلب مسئولیت از دولت را آغاز کرد و با پیروی از احمدینژاد، مجلس را نسبت به تصویب ناقص لایحه بودجه، بار دیگر مورد تهدید قرار داد.
الهام گفت: “هدفمند کردن یارانهها و آزادکردن قیمت حاملهای انرژی بدون حمایتهای مستقیم از مردم به ویژه دهکهای پایین به اهدافش نمیرسد. وقتی یک طرح ناقص تصویب شود و سپس آثارش را به دولت منسوب کنند، تحلیل درستی نیست؛ از این رو امیدوارم این رویکرد خوب پیش رود و طرح دولت به صورت یک مجموعه و بسته منسجم دیده شود.“
سایت رجانیوز نیز که ارگان اینترنتی حامیان احمدینژاد است، دو روز قبل گزارشی را منتشر کرد که در آن، مصوبه کمیسیون تلفیق به عنوان “مُهر پایان مجلس بر آغاز راه تحول اقتصادی” ارزیابی و تصریح شده بود که: ”نمایندگان کمیسیون ویژه تحول اقتصادی اما در آخرین مرحله از تصویب بودجه 88 به تصویب نصفه و نیمه لایحه هدفمند کردن یارانه ها،آنهم تنها در حد افزایش قیمت ها بسنده کرد و عملا دولت را با تبعات افزایش ناگهانی قیمت ها رویاروی مردمی قرار داد که در صورت حذف یارانه ها،نمی توانند از عهده مخارج روزانه شان بر بیایند.“
به نوشته سایت حامیان احمدینژاد، “مجلس در عین حال بحث چگونگی افزایش قیمت حاملهای انرژی را نیز به عهده دولت گذاشت تا از زیر بار مسئولیت ملی هدفمند سازی یارانه ها که بر عهده قوه مجریه و قانونگذار است شانه خالی کند.“
اگرچه این اتهامات و نامه تهدیدآمیز احمدینژاد در نهایت نمایندگان را وادار به عقبنشینی کرد، اما ظاهرا هنوز هم دولت و حامیان آن راضی نشدهاند و به چیزی کمتر از تصویب همان 34 هزار میلیارد تومانی که دولت مطالبه کرده است، قانع نمیشوند.
این در حالی است که دیروز حتی محمدحسین فرهنگی، نماینده حامی دولت در کمیسیون تلفیق هم در مصاحبه با خبرگزاری فارس اعتراف کرد که کمیسیون تلفیق با رد مصوبه قبلی خود و تصویب درآمد 20 هزار میلیاردی از محل حذف یارانهها، نظر احمدینژاد را در بودجه 88 اعمال کرده است.
لازم به یادآوری است که دولت خواستار پرداخت یارانه نقدی به 7 دهک درآمدی است که کمیسیون تلفیق ابتدا پرداخت به 2 دهک را تصویب کرد، اما اکنون این عدد را به 5 دهک رسانده و تا حد زیادی تسلیم خواسته دولت شده است.
حال باید دید صحن علنی مجلس کدامیک از دو طرف را خواهد گرفت: طرف دیدگاه کارشناسان و مصوبه قبلی کمیسیون تلفیق را، یا طرف دولت را، و یا آنکه در نهایت به راه حل های بینابینی از نوع مصوبه اخیر تلفیق تن خواهد داد