در حالیکه تلاش جناح های سیاسی در ایران برای رسیدن به ائتلافی یکپارچه جهت حضور مقتدرانه در انتخابات مجلس هشتم شدت گرفته است ، خبرهای رسیده از گروه های اصولگرا حکایت از آن دارد که اختلافات جدی در میان این گروه ها مانع از ایجاد یک ائتلاف فراگیر و یکپارچه می شود .
به گزارش منابع آگاه در تهران ، گروه رایحه خوش خدمت که حامیان اصلی رئیس جمهور احمدی نژاد محسوب می شوند ، یک راهبرد جدید را برای انتخابات آتی در نظر گرفته اند که در نهایت منجر به دور زدن اصولگرایان می شود .
این راهبرد جدید پس از آن اتخاذ شده است که یاران نزدیک محمود احمدی نژاد در انتخابات سومین دوره شورها ، شکست سنگینی متحمل شدند . فهرست آنان که با محوریت مهرداد بذرپاش مشاور نزدیک رئیس جمهور و مسعود زریبافان دبیر هیئت دولت وارد عرصه انتخابات شده بود تنها موفق به کسب دو کرسی شد . خواهر رئیس جمهور و برادر استاندار تهران تهران ، دو نامزدی بودند که با حرف و حدیث زیادی موفق شدند کرسی های اقلیت را برای یاران رئیس جمهور به دست آورند .
پس از این انتخابات بود که محمد علی رامین دبیر سیاسی ائتلاف رایحه خوش خدمت در مصاحبه با همشهری ماه ، به شدت از آنچه که رفتارهای غیر اخلاقی اصولگرایان می خواند ، گلایه کرد و هرگونه همکاری با آنان را مردود اعلام نمود . خورشیدی پدر همسر دختر احمدی نژاد هم به شدت اعضای رایحه خوش را زیر سوال برد و گفت که آنها میلیاردها تومان پول را به هدر دادند و باید پاسخگوی شکست باشند .
پس از این دعواها بود که محمود احمدی نژاد و مشاوران نزدیکش با تجربه گرفتن از اولین شکست خود پس از انتخابات ریاست جمهوری ، تصمیم گرفتند راهبرد جدیدی را برای انتخابات حساس مجلس هشتم اتخاذ کند .
این راهبرد همانند راهبرد انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری « پیچیده و چند لایه » است . در انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم ، حامیان احمدی نژاد در یک بازی پیچیده و چند لایه که برای اولین بار سردار ذولقدر جانشین سابق سپاه پاسدارن آنرا عنوان کرد ، افکار عمومی و جریان های سیاسی کشور را بازی دادند تا به مقصود خود که کسب کرسی ریاست جمهوری بود ، دست یابند .
به نظر می رسد در انتخابات مجلس هشتم نیز اصولگرایان حامی رئیس جمهور چنین بازی خطرناکی را طراحی کرده اند که حتی ممکن است به قربانی شدن برخی از اصولگرایان منتقد دولت از جمله حامیان محمد باقر قالیباف بینجامد . این عملیات چند فاز دارد که توجه به آنها خالی از لطف نیست :
فاز اول : در مرحله ابتدایی ، بیش از 150 مدیر دولتی و حدود 50 سردار سپاه پاسداران از سمت های خود استعفا دادند . این مدیران و سرداران از زیر دستان سردار ذوالقدر در وزارت کشور و سپاه پاسدران بوده اند و با هماهنگی وی ، سردار صادق محصولی و سردار مجتبی ثمره هاشمی از سمت های خود استعفا داده اند .
فاز دوم : در این فاز ستاد انتخاباتی متشکل از معاونان پارلمانی وزارتخانه ها ، به یاری مدیران مستعفی می شتابند . بررسی فوری و ویژه درخواست های منطقه ای نامزدهای رایحه خوش خدمت جهت حل مشکلات شهرستانها وظیفه این ستاد است .
واقعیت این است که در شهرستانها ، مردم کمتر به مواضع سیاسی اهمیت می دهند و حل مشکلات شهر و خانواده خود را از نمایندگان مجلس طلب می کنند . وقتی یک نامزد بتواند در دوران پیش از نمایندگی از نفوذ خود استفاده کند و امکانات مورد نیاز مردم یک شهر را تأمین کند ، طبیعتاً مورد استقبال آنان قرار می گیرد . لذا مشاهده می کنیم که برخی پروژه های عمرانی نظیر احداث جاده ، دانشگاه ، گازرسانی و … با هماهنگی های تبلیغاتی مدیران دولتی به نام یک نامزد خاص تمام می شود .
فاز سوم : شرکت های زیر نظر دولت و برخی منابع مالی که در اختیار حامیان دولت و سپاه پاسدران قرار دارد ، به یاری نامزدهای دولتگرا می شتابند و آنانرا که از بابت تأیید صلاحیت ، آسوده خاطر هستند کمک های مالی و تبلیغاتی می کنند . بخشی از کمک های مالی صرف کمک به خانواده های بی بضاعت در روستاها و مناطق محروم می شود .
فاز چهارم : هیئت های اجرایی که زیر نظر نظامیان وزارت کشور یعنی سردار ذوالقدر و سردار افشار اداره می شوند ، وظیفه رد صلاحیت گسترده منتقدان دولت نهم را بر عهده دارند . این کار سبب می شود هزینه های شورای نگهبان در بررسی صلاحیت ها به شدت کاهش پیدا کند .
فاز پنجم : مطابق برنامه ای که درانتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری اجرا شد ، به نیروی شبه نظامی و فراگیر بسیج ابلاغ می شود که نامزد مورد نظر چه کسی است و باید به چه کسی رأی دهند . در طول سالیان گذشته نیروی مقاومت بسیج از اصلی ترین اهرم های انتخاباتی جناح حاکم بوده است که با توجه به نزدیکی شدید فرماندهانش به محمود احمدی نژاد و سرداران وزارت کشور این ابزار سیاسی ـ نظامی در خدمت حامیان دولت قرار می گیرد . نیروی مقاومت بسیج در تمامی روستاها و نواحی شهرستانها ، پایگاه دارند و معمولاً 48 ساعت پیش از انتخابات به آنها نامزد مورد نظر ابلاغ می شود .
فاز ششم : با روی کار آمدن سردار افشار فرمانده سابق بسیج به عنوان معاون سیاسی وزارت کشور و رئیس ستاد انتخابات مجلس هشتم ، هر گونه تخلفی در پای صندوق های رأی از اخذ آرا تا شمارش آنها کاملاً جدی است . به ویژه که ممکن است در این انتخابات نیروهای بسیج جایگزین نیروهای انتظامی برای حفظ امنیت صندوق ها و رأی دهندگان شوند .
نکته مهم در راهبرد چند لایه اصولگرایان دولتی این است که آنها به هیچ عنوان قصد ائتلاف با سایر اصولگرایان را ندارند . واقعیت این است که آنها به دلایل متعددی قصد دارند یک نمایش را برای سایر اصولگرایان به اجراء در آورند که تا حدودی نیز این نمایش تأثیر گذار بوده است .
ماجرا از این قرار است که حامیان دولت دریافته اند در انتخابات دوره آتی ریاست جمهوری تنها در صورتی شانس پیروزی دارند که هیچ رقیبی از جریان اصولگرا در صحنه حاضر نباشد . چرا که حضور یک رقیب اصولگرا سبب شکسته شدن آری سنتی اصولگراها می شود و چون مردم عادی نیز مایل به تداوم ریاست جمهوری احمدی نژاد نیستند ، شکست وی حتمی است . از اینرو بر خلاف دوره پیشین که احمدی نژاد روی رأی مردم عادی حساب باز کرده بود ، در این دوره علاقه مند است که آرای سنتی همه اصولگرایان را در سبد خود قرار دهد . این امر زمانی محقق خواهد شد که جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ، جامعه روحانیت مبارز تهران و سایر احزاب و گروه های اصولگرا به صورت یکپارچه از ریاست جمهوری وی حمایت کنند . بنابراین احمدی نژاد یک سال و نیم دیگر به احزاب و گروه های اصولگرا احتیاج دارد و نمی تواند در انتخابات مجلس هشتم نیز همانند انتخابات شوراها ، به صورت مستقل وارد عرصه انتخابات شود . لذا ناچار است که نمایش ائتلاف با اصولگرایان را بازی کند .
اما آیا واقعاً احمدی نژاد حاضر است برای به دست آوردن مجدد کرسی ریاست جمهوری از کسب اکثریت کرسی های مجلس بگذرد ؟ پاسخ به این پرسش منفی است . احمدی نژاد هم حمایت یکپارچه اصولگرایان را می خواهد هم اکثریت کرسی های مجلس را . چرا که کابینه اصلی او در سایه قرار گرفته و او ریاست کابینه ای را بر عهده گرفته است که حاصل ائتلاف و معامله با سایر اصولگرایان است . لذا برای از سایه در آوردن کابینه اش نیازمند یک مجلس دولتگراست .
بنابراین احمدی نژاد برای به دست آوردن هر دو هدف یک نمایشنامه جدید نوشته است که سبب دور زدن اصولگرایان می شود . او در تهران با اصولگرایان ائتلاف می کند و شوی اتحاد و همدلی دولت با اصولگرایان را اجرا می کند تا دل آنها را به دست آورد ولی در شهرستانها فهرست جداگانه ای منتشر خواهد کرد تا بتواند در یک عملیات پیچیده و چند لایه به کرسی های اکثریت دست یابد .
در مجموع به نظر می رسد که هر گونه ائتلاف میان گروه های اصولگرا منتفی است ، چرا که آنان در بهترین شرایط تنها در تهران ائتلاف می کنند و در شهرستانها هیچ خبری از ائتلاف اصولگرایان نیست . البته ائتلاف در تهران نیز با توجه به افشای بازی احمدی نژاد برای سایر اصولگرایان ، تا حدودی منتفی شده است .
شاید غلامعلی حداد عادل که از او به عنوان یکی دیگر از رقبای احمدی نژاد نام برده می شود نیز به همین دلیل تمایلی به نامزدی در انتخابات آتی مجلس ندارد . چرا که او در مجلسی که اکثریتش را رایحه خوش خدمت تشکیل می دهد نمی تواند به کرسی ریاست مجلس دست یابد و این باعث تحقیر وی در رقابت با احمدی نژاد می شود .
از اینرو به نظر می رسد که تا اینجای بازی ، همه اصولگرایان مقهور بازی جدید رئیس جمهور و حامیانش و عملیات پیچیده و چند لایه آنها شده اند .