مرگ پزشک زندان در هاله ای از تردید و ابهام

نویسنده

» مقاله گاردین درباره سرنوشت پزشک بازداشتگاه

رابرت تیت

یک پزشک ایرانی که کشته شدگان و مجروحان خشونت های پس از انتخابات ایران را معاینه کرده بود، در شرایط اسرار آمیزی درگذشت. این موضوع، سبب بروز حدس و گمان هائی مبنی بر به قتل رسیدن او جهت بسته نگاه داشتن دهانش شده است.

پس از انتشار گزارش هائی مبنی بر خودکشی دکتر رامین پوراندرجانی، مقامات ایران اعلام کردند  این پزشک 26 ساله در نتیجه عارضه حمله قلبی در حین خواب در مرکز بهداشتی ستاد مشترک نیروی انتظامی، جائیکه به خدمت سربازی در آن مشغول بوده، درگذشته است.

پوراندرجانی با احتمال محکوم شدن به پنج سال زندان و ابطال مدرک دکترا به دلیل قصور در مداوای مناسب زندانیان در بازداشتگاه مخوف کهریزک روبرو بود. این بازداشتگاه پس از مرگ تعدادی از زندانیانش، و در بحبوحه اتهمات وارده مبنی بر سوء رفتار با زندانیان، تعطیل شد.

درهمین حال، وب سایت های مخالفان عنوان کرده اند که وی برای دادن تاوان گناه دیگران تحت فشار قرار گرفته بود و احتمالاً پس از درمیان گذاشتن نگرانی های جانی با دوستانش، به قتل رسیده است.

این وب سایت ها پس از آنکه درخواست خانواده وی برای انجام کالبد شکافی رد شد، نسبت به علت مرگ ابهاماتی را مطرح کرده اند.  گفته می شود پوراندجانی تلاش کرده مدتی قبل از مرگ خود با نمایندگان مجلس صحبت کند. مراسم خاکسپاری وی در شهر زادگاهش- تبریز- در میان تدابیر شدید امنیتی برگزار شد.

وب سایت نوروز وابسته به جهبه مشارکت اسلامی، بزرگترین حزب اصلاح طلب در ایران، گزارش داد: «افراد ناشناس به دفعات وی را تهدید کرده بودند که حقایق بازداشتگاه کهریزک، اتفاقاتی که وی کاملاً در جریان آنها بوده، را منتشر نکند. وی درباره وقایع رخ داده در کهریزک با تعدادی از دوستانش حرف زده بود و آنها را در جریان ترس و نگرانی جانی خود نیز قرار داده بود.»

پوراندرجانی وقتی وارد ماجرا شد که برای معاینه زندانیانی که گفته می شد شکنجه شده اند، فراخوانده شد. از جمله این زندانیان، محسن روح الامینی، پسر یکی از محققان دولتی و از افراد داخلی رژیم بود که در جریان تظاهرات خردادماه تهران بازداشت شده بود.

روح الامینی 25 ساله دو روز پس از معاینه پزشک، از دنیا رفت و به دلیل روابط خانوادگی اش، موجی از ترس و نگرانی در میان مقامات ارشد کشور به راه انداخت.

با این حال به گزارش نوروز، بعدها پوراندرجانی را دستگیر و بازداشت کردند تا اینکه سرانجام اقرار کند روح الامینی به دلیل ابتلا به مننژیت در زندان درگذشته است. این پزشک را ساعت ها تحت بازجوئی قرار دادند و سپس به قید وثیقه رها کردند.

مقامات ابتدا از احتمال شیوع مننزیت در کهریزک سخن گفته بودند. بیماری که به ادعای آنها سبب مرگ دست کم یک نفر از زندانیان به نام محمد کامرانی شده بود.

این بازداشتگاه پس از اتهامات مطرح شده در خصوص سوء رفتار با زندانیانی که در شرایط غیرانسانی نگاه داشته می شدند، به دستور آیت الله علی خامنه ای تعطیل شد.

گفته می شد زندانیان را به طور فله ای در سلول های زیرزمینی جمع می کردند و به آنها آب داغ می پاشیدند و با کابل شلاق می زدند. بستگان کامرانی می گویند شواهدی در جسد وی وجود داشت که نشان می داد به او تجاوز شده است.

دو کمیته برای بررسی وقایع بازداشتگاه کهریزک تعیین شد، یکی از سوی مجلس ایران و دیگری از سوی شورایعالی امنیت ملی که تحت ریاست محمود احمدی نژاد است. تا کنون هیچیک از این دو کمیته، گزارشی از یافته های خود منتشر نکرده اند و هیچ مقام ارشدی مسؤول شناخته نشده است. برخی منابع می گویند سعید مرتضوی دادستان کل سابق تهران به نمایندگان فشار وارد می کند تا ضمن ایجاد تأخیر در انتشار گزارش، مانع از کشیده شدن پای خود به ماجرا شود.

 

منبع: گاردین- 16 نوامبر 2009